«Ναι» στον εθελοντικό εμβολιασμό των εφήβων από 15 έως 17 ετών είπε η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, σηματοδοτώντας ταχεία επαναπροσαρμογή σχεδίων και αποφάσεων λόγω της μετάλλαξης «Δέλτα», ανακοινώθηκε κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την πορεία του κοροναϊού στη χώρα από τη Μαρία Θεοδωρίδου. «Ασφαλές βήμα προς την κανονικότητα είναι ο εμβολιασμός των εφήβων», είπε χαρακτηριστικά.

Αρχικά αναφέρθηκε στην μετάλλαξη «Δέλτα» που επιφέρει αλλαγές στον σχεδιασμό που είχε ανακοινωθεί και χρήζει ιδιαίτερης προσοχής. Τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της μετάλλαξης είναι η μεγάλη μεταδοτικότητα, όπως είπε, ενώ πρόσθεσε πως δεν υπάρχουν ακόμα επαρκή στοιχεία για την επικινδυνότητά της. «Τα άτομα που απειλούνται ιδιαίτερα είναι τα ανεμβολίαστα άτομα, τα άτομα που δεν ανταποκρίθηκαν στον εμβολιασμό, και τα άτομα κάτω των 18 ετών».

Αναφορικά με τον εμβολιασμό των παιδιών

Η πρόσκληση στα άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών να εμβολιαστούν έχει αποδώσει, όπως είπε και έτσι ο πληθυσμός που μένει ανεμβολίαστος είναι ο πληθυσμός κάτω των 18 ετών. Τα παιδιά και οι έφηβοι έχουν μικρό αλλά υπαρκτό κίνδυνο νόσησης. Την ίδια στιγμή, η περίοδος εγκλεισμού των εφήβων στο σπίτι είχε επιπτώσεις στην ψυχολογία τους. Η νόσηση των εφήβων παίζει επίσης ρόλο στη μεταδοτικότητα στον γενικό πληθυσμό που είναι ακόμα ένα στοιχείο, για το οποίο η κ. Θεοδωρίδου ανέφερε ότι η Επιτροπή εισηγήθηκε τον εθελοντικό εμβολιασμό των εφήβων με τη συναίνεση των γονέων τους. Επίσης, θα παρακολουθεί και θα επικαιροποιεί όποιο θέμα ανακύπτει σχετικά με τον εμβολιασμό.

Όσον αφορά την καταλληλόλητα των εμβολίων για τους εφήβους, προέκρινε τα εμβόλια τεχνολογίας mRNA, δηλαδή Pfizer και Moderna, τα οποία χρησιμοποιούνται σε χώρες που έχουν ξεκινήσει τους εμβολιασμούς σε εφήβους, όπως ο Καναδάς. Τέλος, η κ. Θεοδωρίδου τόνισε ότι η ασφάλεια των εμβολίων παρακολουθείται αυστηρά, ενώ μια μελέτη είναι υπό δημοσίευση και για το θέμα της μυοκαρδίτιδας.

Πότε ανοίγει η πλατφόρμα για εμβολιασμό 

Ο Μάριος Θεμιστοκλέους, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης ανακοίνωσε ότι ξεκινά αύριο από την Κρήτη, το επιχειρησιακό πρόγραμμα εμβολιασμών σε απομακρυσμένες περιοχές, με κινητά συνεργεία και ενημέρωση για τα σημεία εμβολιασμών. Σημείωσε ακόμα ότι υπάρχουν διαθέσιμα εμβόλια για όλους ενώ ανακοίνωσε ότι έχει γίνει πρόσκληση σε ιδιώτες γιατρούς για το πρόγραμμα εμβολιασμών κατ'οίκον.

Ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας τόνισε ότι υπάρχουν αρκετά διαθέσιμα ραντεβού, λέγοντας πως οι πολίτες μπορούν να βρουν ραντεβού με Johnson & Johnson και Moderna από την επόμενη μέρα και με Pfizer μετά από τρεις ημέρες. Επίσης, άνοιξε η σχετική πλατφόρμα στο emvolio.gr για την πρόσκληση των ιδιωτών γιατρών που θα συμμετάσχουν στους κατ' οίκον εμβολιασμούς.



Τέλος, ο κ. Θεμιστοκλέους ανακοίνωσε ότι την επόμενη εβδομάδα θα ανοίξουν τα ραντεβού για εμβόλια στην ηλικιακή ομάδα 15-17, τονίζοντας ότι τη Δευτέρα θα δοθούν οδηγίες για το πώς θα γίνει και τις παραμέτρους που την αφορούν.

Φόβοι για τέταρτο πανδημικό κύμα 

Η μετάλλαξη «Δέλτα» καλπάζει και τρομάζει την κυβέρνηση, ο πρωθυπουργός απευθήνθηκε για μια ακόμη φορά στους πολίτες, καλώντας τους να εμβολιαστούν με τα κρούσματα να έχουν αυξηθεί μέσα σε μια εβδομάδα κατά 75%.

Τα κρούσματα πληθαίνουν ανησυχητικά. Από την περασμένη εβδομάδα τα ενεργά κρούσματα αυξήθηκαν κατά 75%, σήμερα είναι λίγο πάνω από 6000 συνολικά και το 99% των διασωληνωμένων και όσων καταλήγουν είναι ανεμβολίαστοι. «Όσοι είναι σήμερα ανεμβολίαστοι, ειδικά οι πιο ευάλωτοι συμπολίτες μας διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να μολυνθούν και να νοσήσουν σοβαρά» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Ο καθηγητής, Νίκος Σύψας εκτίμησε πως αν μέχρι το φθινόπωρο δεν ξεπεράσουμε το 60% στο ποσοστό των εμβολιασμένων, όλοι οι ανεμβολίαστοι θα κολλήσουν τη μετάλλαξη Δέλτα – με τους νέους να κινδυνεόυν περισσότερο. «Εάν γίνει αυτό που θα γίνει το φθινόπωρο θα έχουμε μεγάλο πρόβλημα με τα σχολεία δεν ξέρω πόσο θα μπορέσουν να μείνουν ανοιχτά. Σε αυτό το κύμα θα μολυνθούν οι πάντες. Θα είναι η τελευταία πράξη του δράματος στην Ελλάδα» τόνισε ο κ. Σύψας.

Το πιο ισχυρό μας όπλο είναι το εμβόλια και εμβόλια πια υπάρχουν. Αν δεν πατήσουμε γκάζι στους εμβολιασμούς άμεσα, ενδέχεται τα κρούσματα να αυξηθούν με γεωμετρική πρόοδο. «Η αλήθεια είναι ότι μπορούμε να πάμε στα 2.000 κρούσματα» υποστήριξε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής, Δημοσθένης Σαρηγιάννης. Μέχρι σήμερα έχει εμβολιαστεί με μία δόση το 56% των ενηλίκων, περίπου 5 εκ. άνθρωποι και πλήρως εμβολισμένοι είναι το 47% κάπου 4 εκ και ο στόχος είναι το φθινόπωρο να φτάσουμε το επιθυμητό 70 με 75% ανοσίας του πληθυσμού.

«Αν σταθεροποιηθούμε σε 100.000 εμβόλια την ημέρα από τώρα μέχρι τέλος Αυγούστου, τέλος Αυγούστου θα έχουμε 80% ανοσία» τόνισε ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, ενώ η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη συμπλήρωσε πως «αυτό μπορούμε να το πετύχουμε αν όλοι βοηθήσουμε αυτή τη στιγμή και τρέξουμε τους εμβολιασμούς».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέβασε νέο βίντεο της εκστρατείας εμβολιασμού όπου ένας νέος λίγο πριν τις διακοπές του ενημερώνεται ότι επαφή του είναι ήδη στο λιμάνι επειδή έχει εμβολιαστεί ή δυστυχώς βρέθηκε θετική και έτσι μπαίνει όλη η παρέα σε καραντίνα.

«Η διαφορά ανάμεσα στο να χαρούμε ή να χαλάσουμε το καλοκαίρι είναι ένα εμβόλιο. Ο εμβολιασμός είναι ο μόνος τρόπος να χτίσουμε την ανοσία που χρειαζόμαστε» πρόσθεσε και συμπλήρωσε: «Είναι στο χέρι μας να προστατέψουμε την υγεία μας. Το ραντεβού για το εμβόλιο είναι ραντεβού ζωής. Κλείστε το δικό σας εδώ: emvolio.gov.gr».

Σύμφωνα με το ευρωπαϊκό ECDC πάντως είναι ζήτημα χρόνου η μετάλλαξη «Δέλτα» να γίνει επικρατούσα και στην Ελλάδα.