Στο υπουργείο υγείας πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη ενημέρωση για τον κοροναϊό, από την Πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, αλλά και τον Γενικό Γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριο Θεμιστοκλέους

Θυμίζουμε πως νωρίτερα, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 808 νέα κρούσματα στη χώρα, ενώ εξέπνευσαν 24 συμπολίτες μας.

Ανεμβολίαστοι το 90% εκείνων που εισάγονται στις ΜΕΘ 

Τον λόγο πήρε με την εκκίνηση της ενημέρωησης η Μαρία Θεοδωρίδου, η οποία τόνισε πως διανύουμε τον έκτο μήνα εμβολιασμών και γνωρίζουμε περισσότερα για τον ιό.

«Πάνω από το 90% των ατόμων που εισάγονται στα νοσοκομεία με Covid και τις ΜΕΘ είναι ανεμβολίαστοι», είπε ακόμη, τονίζοντας πως πρέπει να πείσουμε τους σκεπτικούς να κλείσουν το ραντεβού τους για το… τσίμπημα.

Ο ενδεχόμενος εμβολιασμός των παιδιών δεν θα είναι υποχρεωτικός

Η κυρία Θεοδωρίδου για μία ακόμη φορά επισήμανε πως η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών θα εξετάσει όλα τα δεδομένα πριν αποφανθεί για τον εμβολιασμό των παιδιών, καθώς ολοένα και κερδίζει έδαφος στην επικαιρότητα το συγκεκριμένο ζήτημα, ξεκαθαρίζοντας πάντως πως ο εμβολιασμός των παιδιών δεν θα είναι υποχρεωτικός, ούτε θα επιφέρει διακρίσεις στο εκπαιδευτικό κομμάτι.

Τι ισχύει για εμβολιασμούς και εγκύους 

Στην συνέχεια αναφέρθηκε στο κομμάτι του εμβολιασμού των εγκύων, επαναλαμβάνοντας πως είναι ασφαλής, ειδικά για συγκεκριμένες κατηγορίες εγκύων. Τόνισε πως αν μια έγκυος γυναίκα προσβληθεί με κοροναϊό, τότε ενδέχεται να υπάρξει πρόβλημα στον πλακούντα, αν και δεν έχει επιβεβαιωθεί το ενδεχόμενο κάθετης μετάδοσης, από την μητέρα στο έμβρυο.

Τουλάχιστον 4 εκατ. συμπολίτες μας εμβολιασμένοι τουλάχιστον με μία δόση

Στην συνέχεια ο Μάριος Θεμιστοκλέους στην αρχή της τοποθέτησής του ανέφερε πως 80.000 εμβολιασμοί έγιναν ήδη σήμερα και θα κλείσουμε με πάνω από 105.000. Συνολικά έχουν γίνει 6.225.000 εμβολιασμοί στην Ελλάδα.

Σήμερα ξεπεράσαμε τους 4.000.000 συμπολίτες με μια δόση, ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης 38,1% και 2.350.000 συμπολίτες μας έκαναν και τις δύο δοσεις, ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης 22,4%. Παρατηρείται πίεση στα ραντεβού με την Αττική να έχει 100% κλεισμένα ραντεβού στα σκευάσματα των Pfizer, Moderna και Johnson & Johnson. 

Τα εμβόλια για τους 25-29 

Στη συνέχεια, ο κ.Θεμιστοκλέους ανακοίνωσε πως θα ανοίξουν επιπλέον ραντεβού για τα τέλη Ιουνίου και τις αρχές Ιουλίου στα τρία προαναφερθέντα σκευάσματα, ώστε να κλείσουν περισσότεροι πολίτες, ενώ σημείωσε πως από την Πέμπτη 10/06 ανοίγει η πλατφόρμα για ραντεβού των ατόμων ηλικίας 25-29 ετών και με τα τρία αυτά εμβόλια, δηλαδή Pfizer, Moderna και Johnson & Johnson.

Δείτε την ενημέρωση