Το ρόλο του Λεονάρντο ντι Κάπριο στην ταινία «Πιάσε με αν μπορείς» φαίνεται πως ζήλεψε ένας 47χρονος άντρας, που κατέληξε με χειροπέδες και πλέον βρίσκεται αντιμέτωπος με τη Δικαιοσύνη. Στην κινηματογραφική ταινία του Σπίλμπεργκ ζωντάνευε η πραγματική ιστορία ενός νεαρού απατεώνα, του Νεοϋορκέζου Φρανκ Άμπανεϊλ, ο οποίος άλλαζε συνεχώς ταυτότητες και χρησιμοποιώντας τη γοητεία και το υποκριτικό του ταλέντο κατάφερε να υπεξαιρέσει χιλιάδες δολάρια από αμερικανικές τράπεζες.

Στην ελληνική πραγματικότητα, τα θύματα ήταν γυναίκες και ο πρωταγωνιστής ένας ευτραφής μεσήλικας που πουλούσε έρωτες και γάμους κι έφευγε σαν... κύριος έχοντας αποσπάσει τις περιουσίες τους. Ο 47χρονος παρουσιαζόταν με ψεύτικα στοιχεία σε μοναχικές γυναίκες και συστηνόταν πότε ως... πιλότος, καπετάνιος, στρατιωτικός ή πράκτορας της ΕΥΠ. Μάλιστα, για να πείσει ευκολότερα τα θύματά του τους έστελνε φωτογραφίες του με στολές των Σωμάτων Ασφαλείας.

Eίχε προτίμηση στο επίθετο Συρίγος

Τα στοιχεία που χρησιμοποιούσε ήταν ψεύτικα, ωστόσο φαίνεται πως είχε προτίμηση στο επίθετο Συρίγος, αφού συνήθως άλλαζε μόνο το μικρό του όνομα, είτε Γιάννης είτε Γιώργος. Τουλάχιστον αυτό έχουν αναφέρει τα δύο μέχρι στιγμής γνωστά θύματά του. Ο 47χρονος απατεώνας για να μην κινήσει υποψίες για τις πολυήμερες εξαφανίσεις του έλεγε στις… υποψήφιες συζύγους του ότι έλειπε σε αποστολές. Στο τέλος τις εξαπατούσε αδειάζοντας τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς.

Την υπόθεση, η οποία εκτός από την ταινία του Σπίλμπεργκ θυμίζει σε πολλά την περίπτωση του ψευτογιατρού που επίσης παρουσιαζόταν ως... πιλότος ή πράκτορας της CIA, αποκάλυψε στο Mega μια 57χρονη γυναίκα που έπεσε θύμα της γοητείας του, με αποτέλεσμα να δει «να κάνουν φτερά» όλες οι οικονομίες της και τον απατεώνα να εξαφανίζεται με το αυτοκίνητό της.

Επικίνδυνες... αποστολές

«Μου έστελνε φωτογραφίες με κοσμήματα, με λεφτά, με βέρες, υποσχέσεις για παντρειές» ανέφερε η 57χρονη. «Μου συστήθηκε με ψεύτικα στοιχεία ότι ήταν στρατιωτικός και ήταν στην ΕΥΠ, όλο έλειπε σε αποστολές. Το τραγικό είναι ότι μου έκλεψε την πιστωτική μου κάρτα και το αμάξι μου. Την ακύρωσα σαν κάρτα, αλλά είχε κάνει ανάληψη όλες μου τις οικονομίες μου, 4.000 ευρώ». Μάλιστα τα χρήματα αυτά εξαφανίστηκαν μέσα σε λίγες μέρες, αφού ο 47χρονος «γαμπρός» τα είχε ξοδέψει όχι μόνο για να καλύψει υποχρεώσεις του, αλλά ακόμα και για να κάνει ταξίδια στη Σαντορίνη.

«Οι αναλήψεις έγιναν εντός Αθηνών αλλά και από Λυκόβρυση, από Νέα Μάκρη, από Σαντορίνη. Μου έλεγε ότι είναι σε αποστολές λόγω δουλειάς και εγώ του έλεγα πες μου πού είναι το αμάξι μου, ‘‘και να σου πω’’, μου λέει, ‘‘εγώ έχω τα κλειδιά μαζί και μπορεί να λείψω έναν χρόνο’’. Του λέω θέλω το αμάξι. ‘‘Τι θες’’, μου λέει, ‘‘να μη σ’ το δώσω να το βρεις κομμάτια;’’» συμπλήρωσε η 57χρονη, που ανέφερε ακόμα ότι είχε λάβει φωτογραφίες από τον συλληφθέντα ντυμένο με στολές των Σωμάτων Ασφαλείας.

«Μου έστελνε φωτογραφίες από τις αποστολές με τη στολή. Τη μια φορά φορούσε στολή Στρατού Ξηράς, την άλλη Αεροπορίας» πρόσθεσε η 57χρονη. Η ίδια δήλωσε ότι από την αρχή είχε καταλάβει πως κάτι δεν πήγαινε καλά με τον 47χρονο, αλλά ανακάλυψε τη μεγάλη απάτη σε βάρος της όταν μια άλλη γυναίκα, που επίσης είχε εξαπατηθεί από τον «γαμπρό», της τηλεφώνησε και της μίλησε σχετικά. Από την Ασφάλεια Καλλιθέας έχει σχηματιστεί δικογραφία σε βάρος του και αναμένεται να οδηγηθεί στον εισαγγελέα.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα On Time