Στην Αθήνα θα βρίσκονται αύριο ο πρίγκιπας Κάρολος και η σύζυγός του Καμίλα, δούκισσα της Κορνουάλης, προκειμένου να παραβρεθούν στις εκδηλώσεις για τον εορτασμό των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση.

Οι υψηλοί προσκεκλημένοι θα παρευρεθούν σε δεξίωση στην πρόσφατα ανακαινισμένη Εθνική Πινακοθήκη, προσκεκλημένοι της προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, ενώ στις 25 Μαρτίου το ζεύγος θα παρακολουθήσει την στρατιωτική παρέλαση στο Σύνταγμα, με τον πρίγκιπα της Ουαλίας να καταθέτει στεφάνι στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη.

Η επίσκεψη του πρίγκιπα της Ουαλίας στην Ελλάδα είναι η πρώτη του στο εξωτερικό για το 2021. Η τελευταία επίσημη επίσκεψη του ζευγαριού στην Ελλάδα ήταν τον Μάιο του 2018, λίγο πριν τον γάμο του πρίγκιπα Χάρι με τη Μέγκαν Μαρκλ.

Πριν από αυτό, ο πρίγκιπας Κάρολος είχε επισκεφθεί τη γιαγιά του, Πριγκίπισσα Αλίκη, το 1964, μαζί με τον πατέρα του, Πρίγκιπα Φίλιππο, και την αδελφή του στην Αθήνα, ενώ το 1998, επισκέφθηκε επίσημα τη χώρα για δεύτερη φορά.

Κάρολος: «Μέρος της ταυτότητάς μου η Ελλάδα»

Ο Κάρολος δείχνει να αγαπάει τη χώρα μας, ενώ στο παρελθόν έχει μιλήσει για την ιδιαίτερη σχέση του με την Ελλάδα, αναφέροντας πως αποτελεί «μέρος της ταυτότητάς» του.

«Πέρα από οτιδήποτε άλλο, η Ελλάδα υπάρχει στο αίμα μου και από καιρό με γοήτευε ο αρχαίος πολιτισμός και η ιστορία της», έχει αναφέρει ο Κάρολος. «Είμαι πολύ τυχερός που έχω επισκεφθεί μερικά από τα πολλά όμορφα και μοναδικά μέρη της Ελλάδας».

Ο παππούς του Καρόλου ήταν ο πρίγκιπας Ανδρέας της Ελλάδας και της Δανίας, ο οποίος γεννήθηκε στο Τατόι, ενώ στην Ελλάδα, και συγκεκριμένα στην Κέρκυρα, γεννήθηκε και ο πατέρας του και σύζυγος της βασίλισσας Ελισάβετ, πρίγκιπας Φίλιππος.

Δυσπιστία του Πρίγκιπα Φιλίππου για την Ελλάδα

Την αγάπη του Καρόλου για τη χώρα μας δεν δείχνει, ωστόσο, να την μοιράζεται ο πατέρας του. Ο Πρίγκιπας Ανδρέας κατηγορήθηκε από πολλούς Έλληνες για την ήττα της Ελλάδας από την Τουρκία στον Ελληνοτουρκικό πόλεμο μεταξύ 1919 και 1922 και αναγκάστηκε να παραιτηθεί από την ελληνική κυβέρνηση.

Φοβούμενος ότι θα υποβληθεί σε δίκη ή ακόμη και σε… εκτέλεση, ο Πρίγκιπας Ανδρέας διέφυγε με την οικογένειά του στο Παρίσι, όταν ο Φίλιππος ήταν ακόμα βρέφος. Αυτό που ακολούθησε ήταν μια ασταθής ζωή για τον Πρίγκιπα Φίλιππο, με τη μητέρα του, την πριγκίπισσα Αλίκη, να υποφέρει από ψυχικές ασθένειες.

Για πέντε χρόνια, μεταξύ 1932 και 1937, ένας εγκαταλελειμμένος Φίλιππος δεν είχε καμία επαφή με τη μητέρα του, ενώ ο πατέρας του ήταν εξόριστος στη νότια Γαλλία. Δύο βρετανικές οικογένειες, οι Milford Havens και οι Mountbattens, συγγενείς της μητέρας του που είχαν άμεσες σχέσεις με τη βρετανική μοναρχία, έσωσαν τον Φίλιππο.

Τον έστειλαν σε σχολείο στην Αγγλία και αργότερα στο Gordonstoun, το αποκλειστικό οικοτροφείο της Σκωτίας. Μετά την αποφοίτησή του, ο Φίλιππος έγινε μέλος του Βασιλικού Ναυτικού, ενώ αργότερα, σε ηλικία 18 ετών, γνώρισε την τρίτη ξαδέρφη του και μελλοντική του σύζυγο, την τότε 13χρονη Ελισάβετ.

Αν και ο πρίγκιπας Φίλιππος επέστρεψε στην Ελλάδα για λίγο κατά τη δεκαετία του 1950, εκτιμάται ότι δεν επισκέφθηκε καθόλου την Κέρκυρα.

Καμία επαφή της Ελισάβετ με την Ελλάδα

Ίσως λόγω της κακής εμπειρίας του συζύγου της στην Ελλάδα, η χώρα μας δεν συγκαταλέγεται στην… πλούσια λίστα τω χωρών που έχει επισκεφθεί η βασίλισσα.

Η σχέση της με την Ελλάδα δεν βοηθήθηκε και από το γεγονός ότι το 1973 η χώρα μας απέλασε τον βασιλιά Κωνσταντίνο, ξάδελφο του πρίγκιπα Φίλιππου, οδηγώντας στην κατάργηση της μοναρχίας.

Βέβαια, δεν είναι απολύτως αλήθεια ότι η βασίλισσα δεν έχει επισκεφθεί ποτέ την Ελλάδα, καθώς είχε έρθει στη χώρα μας το 1950, μετά από πρόσκληση του βασιλιά Παύλου, ξαδέλφου του πρίγκιπα Φίλιππου, αλλά αυτό ήταν πριν γίνει βασίλισσα.