Με αφορμή την επέτειο για τα 200 χρόνια από την ελληνική επανάσταση, καταφθάνει σήμερα το μεσημέρι ο πρίγκιπας της Ουαλίας, Κάρολος συνοδευόμενος από τη σύζυγό του, δούκισσα της Κορνουάλης, Καμίλα. Θα παραμείνει στη χώρα μας περίπου 24 ώρες και συνεπώς το πρόγραμμά του είναι ιδιαιτέρως βεβαρυμμένο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η επιθυμία του ίδιου του πρίγκιπα Καρόλου ήταν να συναντηθεί με τον τέως βασιλιά Κωνσταντίνο, όπως άλλωστε είχε κάνει και σε παρελθοντική -ιδιωτική- επίσκεψή του στην Ελλάδα. Ωστόσο η έλλειψη χρόνου αλλά και οι κίνδυνοι της πανδημίας που καραδοκούν, καθιστούν ανέφικτο αυτό το ενδεχόμενο.

Αυτή τη φορά, ωστόσο, θα έχει την ευκαιρία να θαυμάσει, και μάλιστα από τους πρώτους, τη νέα, εκ βάθρων ανακαινισμένη Εθνική Πινακοθήκη όπου θα μεταβεί απευθείας από το αεροδρόμιο προκειμένου να παραστεί στα επίσημα εγκαίνιά της μαζί με τους άλλους επίσημους προσκεκλημένους.

Εκεί θα υποδεχτούν το πριγκιπικό ζεύγος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και η σύζυγός του Μαρέβα Μητσοτάκη παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου. Από ελληνικής πλευράς το «παρών» θα δώσουν επίσης η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητσμού Λίνα Μενδώνη, ο υφυπουργός Πολιτισμού Νικόλας Γιατρομανωλάκης, ο Γενικός Γραμματέας Πολιτισμού Γιώργος Διδασκάλου αλλά και η Πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη συνοδευόμενη από τον σύζυγό της Θεόδωρο Αγγελόπουλο.

Το πρόγραμμα της επίσκεψης στο συγκρότημα της Εθνικής Πινακοθήκης περιλαμβάνει εκφώνηση σύντομων ομιλιών από την υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού και την διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης Μαρίνα Λαμπράκη – Πλάκα και ξενάγηση σε ένα τμήμα των νέων εντυπωσιακών χώρων που φιλοξενούν πλέον τα πολύτιμα εκθέματά της.

Θα ακολουθήσει, δύο ώρες περίπου αργότερα, το επίσημο δείπνο στο Προεδρικό Μέγαρο με το οποίο και θα ολοκληρωθεί η πρώτη ημέρα της επίσκεψης του πριγκιπικού ζεύγους στην Ελλάδα. Δεδομένου δε ότι για την παρουσία τους στο δείπνο απαιτείται επίσημο ένδυμα θα χρειαστεί ένα χρονικό διάστημα, ώστε ο πρίγκιπας Κάρολος και η δούκισσα της Κορνουάλης να μπορέσουν να προετοιμαστούν αναλόγως.

Για την Πέμπτη, ανήμερα της επετείου της 25ης Μαρτίου το πρόγραμμα του πρίγκιπα Κάρολου περιλαμβάνει κατάθεση στεφάνου στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη στο Σύνταγμα και παρακολούθηση της στρατιωτικής παρέλασης η οποία θα ξεκινήσει στις 10 το πρωί. Αμέσως μετά ο Πρίγκιπας της Ουαλίας θα μεταβεί στο Μέγαρο Μαξίμου προκειμένου να πραγματοποιήσει συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και στη συνέχεια θα αναχωρήσει, μαζί με τη σύζυγό του, για το αεροδρόμιο.

Συγκινημένος ο Κάρολος για τις εργασίες στο Τατόι

Ο πρίγκιπας της Ουαλίας διατηρεί συναισθηματικούς δεσμούς με το πρώην βασιλικό κτήμα Τατοΐου, δεδομένου ότι εκεί βρίσκεται ο τάφος του παππού του και πατέρα του Πρίγκιπα Φίλιππου, Πρίγκιπα Ανδρέα.

Στο παρελθόν και για την ακρίβεια το 1998 ο ίδιος είχε επισκεφθεί το κτήμα και είχε ενημερωθεί ενδελεχώς για την πορείατων σχεδίων και των μελετών που σχετίζονται με την αναμόρφωσή του, ιδιαιτέρως αυτών που αφορούν στο πρώην βασιλικό ανάκτορο που σύμφωνα με τον σχεδιασμό θα μετατραπεί σε επισκέψιμο μουσείο.

Ωστόσο αυτή τη φορά λόγω του βεβαρυμμένου του προγράμματος δεν προβλέπεται να καταφέρει να επισκεφθεί εκ νέου το πρώην βασιλικό κτήμα.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Κτήματος Τατοΐου Βασίλης Κουτσαβλής δηλώνει πως ο Πρίγκιπας Κάρολος είναι ενήμερος για την εξέλιξη των εργασιών καθώς το γραφείο του λαμβάνει ανά τακτά χρονικά διαστήματα σχετικές ενημερώσεις επί του θέματος μετά από δική του επιθυμία φυσικά.
Τονίζει πως ο ίδιος ο πρίγκιπας Κάρολος έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον και φάνηκε συγκινημένος από τις προσπάθειες που κάνει όλα αυτά τα χρόνια ο Σύλλογός μας για να σωθεί το Τατόι.