Στο ετήσιο Συμπόσιο Αρχηγών Αεροποριών του ΝΑΤO (ΝΑΤΟ Air Chiefs Symposium/NACS), που πραγματοποιήθηκε στην τεράστια αεροπορική βάση στο Ramstein, της Γερμανίας, το διάστημα 10-12 Μαρτίου 2021, συμμετείχε από ελληνικής πλευράς ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας Αντιπτέραρχος (Ι) Γεώργιος Μπλιούμης.
tn_20210311_NU_A7A1680

Το φετινό Συμπόσιο, που διοργάνωσε ο Αμερικανός Πτέραρχος Jeff Harrigian, Διοικητής της Αεροπορικής Διοικήσεως του ΝΑΤΟ (Allied Air Command), πραγματοποιήθηκε με τους όρους ασφαλείας έναντι της πανδημίας του κορονοϊού, με αποτέλεσμα αρκετοί από τους συμμετέχοντες σε αυτό να βρίσκονται στην πατρίδα τους και να συμμετέχουν με τη μέθοδο της τηλεδιασκέψεως, όπως π.χ. ο Τούρκος Αρχηγός, ο Καναδός και άλλοι. Συνολικώς συμμετείχαν 30 Αρχηγού κρατών – μελών του ΝΑΤΟ αλλά και συνεργαζόμενων με αυτό χωρών.

Ο Πρόεδρος της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ Βρετανός Πτέραρχος (Αεροναυτίλος και όχι πιλότος!) Sir Stuart Peach, ήταν ο κεντρικός ομιλητής του Συμποσίου για τις προοπτικές του ΝΑΤΟ το 2030, με θέμα: “ΝΑΤΟ 2030, Adaptation and Future Challenges”.
tn_20210311_NU_MG_4602

Ο Βρετανός Πτέραρχος στην ομιλία του, μεταξύ άλλων, επισήμανε ότι «φέτος, που γιορτάζουμε τα 60 χρόνια από τότε που ξεκινήσαμε αποστολές αεροπορικής αστυνομεύσεως (air policing missions) προκειμένου να διαφυλάξουμε τους ουρανούς μας ασφαλείς, επενδύουμε στο μέλλον μέσω της αποστήσεως του Συστήματος Επιτηρήσεως Εδάφους της Συμμαχίας, του εκσυγχρονισμού του στόλου μας των αεροσκαφών AWACS, και την απόκτηση δορυφόρων για την περίοδο μέχρι το 2034, συνολικής αξίας 1 δισεκατομμυρίου ευρώ». Και πρόσθεσε: «Το ΝΑΤΟ είναι ένας ζωντανός οργανισμός, που μαθαίνει συνεχώς, προσλαμβάνοντας παραμέτρους από παντού».

Από την πλευρά του ο Αμερικανός Πτέραρχος Harrigian, μεταξύ άλλων τόνισε ότι «…την τρέχουσα χρονιά πρώτιστος στόχος είναι η συγκρότηση και λειτουργία του Κέντρου Διαστήματος της Συμμαχίας (NATO Space Center), η βελτίωση των ολοένα και διευρυνόμενων εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων, ο συγχρονισμός στο μοίρασμα των πληροφοριών ώστε να μπορέσουμε να συναγωνιστούμε με τους αντιπάλους μας. Κοιτάζοντας στο μέλλον η ασφάλεια της Συμμαχίας απαιτεί την ανάληψη περαιτέρω πρωτοβουλιών, όπως η «Εργασία Ευέλικτης Μάχης», ο εκσυγχρονισμός της αρχιτεκτονικής τακτικού datalink της Συμμαχίας καθώς και στη ρεαλιστική απεικόνιση του αντιπάλου στην εκπαίδευσή μας».

Επίσης στη διάρκεια του Συμποσίου συζητήθηκαν επίσης θέματα όπως η προώθηση κοινών εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων, ο συγχρονισμός στην ανταλλαγή πληροφοριών και η συνεχιζόμενη πρόοδος στην ενσωμάτωση αεροσκαφών τέταρτης και πέμπτης γενιάς σε ασκήσεις και επιχειρήσεις.