«Οι Ένοπλες Δυνάμεις απέδειξαν ότι βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα» τόνισε μεταξύ άλλων ο υφυπουργός Εθνικής Αμύνης, Νίκος Χαρδαλιάς στη δήλωσή του μετά το πέρας της εντυπωσιακής και με υψηλό συμβολισμό πολυεθνική, διακλαδική άσκηση “Hercules-21”, ενώ από την πλευρά του ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος στάθηκε ιδιαιτέρως στο εκπεμπόμενο μήνυμα της ασκήσεως δείχνοντας τις Σημαίες των συμμετεχουσών χωρών Ελλάδος, Αιγύπτου, Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ) και Σαουδικής Αραβίας να κυματίζουν δίπλα – δίπλα στους ιστούς τους, προσθέτοντας και την πλήρη ικανοποίησή του για την επίδειξη των δυνατοτήτων των Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων που μόλις είχε παρακολουθήσει.

Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ χαρακτήρισε την εκτέλεση ως «εξαιρετική, ενδεικτική των δυνατοτήτων των χωρών που συμμετείχαν και οι οποίες διασφαλίζουν την ειρήνη και της ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής», όπως τόνισε χαρακτηριστικώς. Πρόσθεσε δε ότι η άσκηση πραγματοποιήθηκε «κάτω από σχετικά δυσμενείς καιρικές συνθήκες», τονίζοντας ότι «οι Ένοπλες Δυνάμεις εκπέμπουν μήνυμα συμφιλίωσης και σταθερότητας».



Από την πλευρά του, ο Νίκος Χαρδαλιάς έδωσε συγχαρητήρια σε όλους όσοι συμμετείχαν στην άσκηση, για να προσθέσει: «Παρακολουθήσαμε μια ξεχωριστή επίδειξη κάτω από εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες…Οι Ένοπλες Δυνάμεις απέδειξαν ότι βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα. Μέσα από αυτές τις διαδικασίες αναδεικνύεται ο ρόλος της χώρας μας στην ευρύτερη περιοχή. Στέλνουμε ξεκάθαρο μήνυμα δύναμης και ενότητας από όλο το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων».



Η άσκηση “Hercules ’21”, που πραγματοποιήθηκε το διάστημα 20-26 Σεπτεμβρίου 2021 σε όλη την Αττική από προσωπικό των Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων Ελλάδος, Αιγύπτου, ΗΑΕ και Σαουδικής Αραβίας για πρώτη φορά, γεγονός ιδιαίτερης και ξεχωριστής σημασίας καθώς με πρωτοβουλία της Ελλάδος τρεις σπουδαίες Αραβαικές, Μουσουλμανικές, χώρες συνασκήθηκαν εκτός των χωρών τους ΜΑΖΙ με την Ελλάδα και τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, χώρα μέλος του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Μία πολύ σημαντική κίνηση που ασφαλώς έχει «αποδέκτη» χώρα που θεωρούσε άλλοτε – όχι πριν από πολλά χρόνια – τον αραβικό – μουσουλμανικό κόσμο ως «προνομιακό συνομιλητή» της και ενίοτε το έπαιζε και ο «προστάτης» του. Αυτός άλλωστε εννοούσε και ο Α/ΓΕΕΘΑ όταν στη δήλωσή του έκανε λόγο ότι το πραγματικό μήνυμα της ασκήσεως είναι οι τέσσερις σημαίες που κυματίζουν η μία δίπλα στην άλλη.



Το σενάριο της ασκήσεως περιελάμβανε αποβίβαση και κατάληψη παραθαλάσσιου στόχου με πλωτά και εναέρια μέσα, με το προσωπικό τους. Κατά την υλοποίηση του σεναρίου ομάδα Ειδικών Επιχειρήσεων αποβιβάστηκε στην «εχθρική» ακτή εξουδετερώνοντας το εχθρικό προσωπικό και ασφαλίζοντας την περιοχή, προκειμένου να πραγματοποιηθεί προσέγγιση ελικοπτέρου ΝΗ-90. Το ελικόπτερο, στη συνέχεια, προχώρησε στην αποβίβαση κομάντος, ενώ ακολούθησε απόβαση συναδέλφων τους από πλωτά μέσα και από ελικόπτερο CH-47D Chinook στη θαλάσσια περιοχή της Νέας Περάμου, απέναντι από τις βόρειες ακτές της Σαλαμίνος.



Για την ενίσχυση του σχηματισθέντος προγεφυρώματος κατεύθασαν επιπλέον κομάντος με ένα δεύτερο Chinook, από το οποίο αποβιβάστηκαν μηχανοκίνητα μέσα (μοτοσυκλέτες και οχήματα παντοδαπού εδάφους). Μετά την επίτευξη του αντικειμενικού τους σκοπού, οι κομάντος αποχώρησαν δια θαλάσσης με τα φουσκωτά τους σκάφη. Όλα αυτά υπό την κάλυψη ενός «ζεύγους» μαχητικών F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας καθώς και ενός «ζεύγους» επιθετικών ελικοπτέρων AH-64A+ Apache της Αεροπορίας Στρατού.



Στ’ ανοιχτά της θαλάσσιας περιοχής μπροστά από το Κέντρο Εκπαιδεύσεως Ειδικών Δυνάμεων (ΚΕΕΔ) πραγματοποιήθηκαν δύο επιπλέον σενάρια. Το πρώτο περιελάμβανε καταρρίχηση βατραχανθρώπων της Διοικήσεως Υποβρύχιων Καταστροφών από ελικόπτερο S-70B-6 του Πολεμικού Ναυτικού για νηοψία σε «ύποπτο» πλοίο, που ήταν το φαρόπλοιο της ιστορικής Υπηρεσίας Φάρων του ΠΝ ΠΦΑ «ΚΑΡΑΒΟΓΙΑΝΝΟΣ» (Α-479) ενώ στο δεύτερο σενάριο, είχαμε τη διάσωση «καταρριφθέντος» πιλότου μαχητικού της ΠΑ από ελικόπτερο Super Puma της ΠΑ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τη σημερινή «Ημέρα Διακεκριμένων Επισκεπτών» της ασκήσεως παρέστησαν, εκτός του ΥΦΕΘΑ και του Α/ΓΕΕΘΑ, οι Αρχηγοί ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Γεώργιος Μπλιούμης, ΓΕΣ Αντιστράτηγος Χαράλαμπος Λαλούσης και ΓΕΝ Αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης ΠΝ, ο Πρέσβης της Αιγύπτου στην Αθήνα Ismail Ahmed Khairat, o Πρέσβης του Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας στην Αθήνα Saad Alammar, ο Hamad Al Ali Σύμβουλος της Πρεσβείας των ΗΑΕ στην Αθήνα ως εκπρόσωπος του Πρέσβη, ο Γενικός Διευθυντής Πολιτικής Εθνικής Αμύνης και Διεθνών Σχέσεων του ΥΠΕΘΑ, Κωνσταντίνος Μπαλωμένος, εκπρόσωποι των Αρχηγών των ΕΔ της Αιγύπτου, των ΗΑΕ και της Σαουδικής Αραβίας, ο Διοικητής της ΔΕΠ/ΓΕΕΘΑ Αντιστράτηγος Γεώργιος Τσιτσικώστας, καθώς και οι Ακόλουθοι Αμύνης Αιγύπτου, Αλβανίας, ΗΠΑ, Βρετανίας, ΗΑΕ, Ιταλίας, Ρουμανίας και Σαουδικής Αραβίας.