«Θα έπρεπε να είμαστε λίγο πιο προσεκτικοί και να διαβάζουμε καλύτερα την Τουρκία διότι ο Ερντογάν μπορεί κάποια στιγμή είτε για βιολογικούς λόγους είτε για πολιτικούς να αποχωρήσει, ο ερντογανισμός όμως είναι βαθιά ριζωμένος πλέον στη  Τουρκία και με αυτού του τύπου τη νέα Τουρκία,  τη νέα φυσιογνωμία που της έχει προσδώσει ο Ερντογάν θα έχουμε να κάνουμε όλοι», δήλωσε Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Mea Culpa» με τον Κωνσταντίνο Μπογδάνο, ο εκτελεστικός διευθυντής του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων, Κωνσταντίνος Φίλης.

«Όσο συντομότερα η Δύση συνειδητοποιήσει  όχι μόνο τα επίχειρα των δικών της επιλογών αλλά και το ποια Τουρκία έχουμε τόσο αποτελεσματικότερη ενδέχεται να είναι η πολιτική απέναντί της», δήλωσε επιπρόσθετα.

Ερωτηθείς αν εκτιμά ότι παραμένει επικίνδυνη η περίοδος που διανύουμε, ο κ. Φίλης απάντησε: «Η περίοδος είναι επικίνδυνη και οπωσδήποτε όσο δεν βρίσκει συνολικά ο δυτικός κόσμος ο οποίος αυτή τη στιγμή είναι κατακερματισμένος και θα πρέπει να ξαναβρεί τα πατήματα του μετά την 20η Ιανουαρίου αλλά έτσι κι αλλιώς η Δύση δεν έχει μια ενιαία γραμμή απέναντι στην Τουρκία αυτό είναι δεδομένο όλο το αναγνωρίζουμε αλλά το κυριότερο δεν έχει βρει το εκείνο το μείγμα πολιτικής το οποίο θα είναι αποτελεσματικό απέναντι στην Τουρκία οπότε πηγαίνουμε με την πεπατημένη παλαιότερων ετών, ας πούμε του κατευνασμού ότι κάποια στιγμή η Τουρκία που αυτή τη στιγμή περνάει μια δοκιμασία και η περίοδος Ερντογάν, κάποιοι θεωρούν ακόμα και σήμερα μετά από 18 χρόνια κυριαρχίας του Ερντογάν ότι ο Ερντογάν είναι μια παρένθεση...».

«Όσο συντομότερα η Δύση συνειδητοποιήσει όχι μόνο τα επίχειρα των δικών της επιλογών αλλά και το ποια Τουρκία έχουμε τόσο αποτελεσματικότερη ενδέχεται να είναι η πολιτική απέναντί της», υπογράμμισε ο ίδιος.

«Αν δει κανείς τι έχει κάνει η Τουρκία τους τελευταίους 14 μήνες δηλαδή από τον Οκτώβριο του ’19 όταν έκανε την τρίτη εισβολή στη Συρία μέχρι και σήμερα και το δούμε υπό ένα πρίσμα ενόςαντικειμενικού παρατηρητή θα φρίξουμε. Έχει μπει στη Συρία, έχει παραβιάζει συστηματικά το εμπάργκο του ΟΗΕ όπλων σε σχέση με τη Λιβύη, έχει στείλει στη Λιβύη τζιχαντιστικά στοιχεία, έχει εμπλακεί στον Καύκασο και έχει στείλει και εκεί στοιχεία εξτρεμιστικά. Παραβιάζει συστηματικά την Κυπριακή ΑΟΖ και με πλωτό γεωτρύπανο, το Ορούτς Ρεις από τον Ιούλιο του ’20 βρίσκεται εντός διαφιλονικούμενων μεν νερών ωστόσο συνιστά παραβίαση αυτό που κάνει η Τουρκία του δίκαιου της θάλασσάς καθότι σε μη οριοθετημένη περιοχή αυτό διεξάγει έρευνες», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Να πω για τις επιθέσεις του Ερντογάν απέναντι στην Γαλλία, για τις επιθέσεις απέναντι τη Γερμανία, επιθέσεις απέναντι στην Ολλανδία, απέναντι στη Δύση που είναι παρηκμασμένη έναντι μιας Ανατολής η οποία αναδεικνύεται και την οποία εκφράζει ο Ερντογάν μέσω του Σουνιτικού Ισλάμ. Είναι τόσα πολλά που αν κανείς μπορούσε να απομονώσει την περίοδο αυτή και αν δει την Τουρκία υπο ένα πρίσμα ιστορικό αν μη τι άλλο θα έλεγε ‘’μα καλά αυτούς τους 15 μήνες τι έκαναν οι εταίροι;’’», σημείωσε ο εκτελεστικός διευθυντής του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων.

«Ο Πομπέο έριξε άσφαιρα πυρά στο ΝΑΤΟ γιατί ναι με ικανοποίησε ηθικά εμένα και όλους μας όλα αυτά που είπε για την Τουρκία αλλά το ερώτημα είναι οι ΗΠΑ προσπάθησαν να τραβήξουν το αυτί της Τουρκίας και να την επαναφέρουν και δεν τα κατάφεραν ή δεν το προσπάθησαν καν;», διερωτήθηκε ο ίδιος.