«Πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί -στην τουρκική προκλητικότητα - έως τις αμερικανικές εκλογές» δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή ‘’Secret’’ με τον δημοσιογράφο Παναγιώτη Τζένο, ο εκτελεστικός διευθυντής του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Κωνσταντίνος Φίλης.

Ο κ. Φίλης σημείωσε πως «η Γερμανία δεν θέλει μια ελληνοτουρκική στρατιωτικού τύπου αντιπαράθεση».

Παράλληλα τόνισε πως «εάν η Τουρκία δεν σταματήσει τις προκλήσεις της δεν θα υπάρξει διάλογος με την ΕΕ».

Την ίδια στιγμή εκτίμησε πως «υπάρχει μια πίεση προς το πρόσωπο του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν» ενώ είπε «πως δεν πάει καλά η τουρκική Οικονομία».

Τέλος, ανέφερε πως «είναι χρήσιμο και κρίσιμο τα κόμματα να αφήσουν τα επιμέρους ζητήματα και να διαμορφώσουν μια εθνική γραμμή στα εθνικά θέματα ώστε η χώρα να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις που έχει μπροστά της».

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Κωνσταντίνου Φίλη στα Παραπολιτικά 90,1:

Ερωτηθείς αν εκτιμά ότι έχει επέλθει αποκλιμάκωση της έντασης, ο κ. Φίλης απάντησε: «Πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί όχι μόνο για τις επόμενες μέρες μέχρι τις 2 Αυγούστου, πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί για το επόμενο χρονικό διάστημα μέχρι τις αμερικανικές εκλογές. Ο πρόεδρος Ερντογάν φοβούμενος την αλλαγή ενοίκου στο Λευκό Οίκο, για θέματα τα οποία αφορούν και στην Τουρκία αλλά και στον ίδιο προσωπικά γιατί ο πρόεδρος Τράμπ αυτή τη στιγμή έχει καταφέρει να βάλει στο συρτάρι δύο ζητήματα τα οποία άπτονται της Τουρκίας και των συμφερόντων του κ. Ερντογάν. Το μεν ένα είναι η υπόθεση της Halkbank, μια τουρκική τράπεζα μέσω της οποία η Τουρκίας ουσιαστικά παραβίαζε το εμπάργκο των ΗΠΑ προς το Ιράν και αυτό είναι ένα θέμα το οποίο ακουμπάει προσωπικά τον κ.Ερντογάν. Το δεύτερο ζήτημα είναι η επιβολή κυρώσεων για τους S400.Και τα δύο αυτά ζητήματα ο Τράμπ έχει καταφέρει με κάποιο τρόπο να τα βάλει στο συρτάρι, να τα αρχειοθετήσει».

Για το ρόλο της Γερμανίας, ο εκτελεστικός διευθυντής του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο ανέφερε: «Πράγματι η Γερμανία προσπαθεί να παίξει το ρόλο των ΗΠΑ γιατί έχει και την προεδρία της ΕΕ και το τελευταίο που θα ήθελε είναι μια ελληνοτουρκική στρατιωτικού τύπου αντιπαράθεση. Βλέπουμε ότι οι Γερμανοί σχεδόν σε καθημερινή βάση προτρέπουν τα δύο μέρη, κυρίως την Τουρκία να αποφύγει τους πειραματισμούς και τις προκλήσεις. Προτρέπουν την Τουρκία και την Ελλάδα να καθίσουν στο τραπέζι του διαλόγου. Είναι προφανές ότι οι Γερμανοί θα πρέπει να καταλαβαίνουν ότι υπό αυτές τις συνθήκες δεν μπορεί να γίνει διάλογος από δικής μας πλευράς. Αυτή τη στιγμή είναι απολύτως καθαρό πως αν η Τουρκία δεν σταματήσει, και κατά τα φαινόμενα δεν σταματάει, τις προκλητικές της ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο, διάλογος με την ΕΕ γιοκ».

«Αυτό που έγινε προχθές με την έκδοση της Navtex και κυρίως με την αμεσότητα που υποτίθεται ότι θα την ενεργοποιούσε τη Navtex αυτή, οφείλεται σε μια σειρά λόγων μεταξύ των οποίων είναι και οι αμερικανικές εκλογές, είναι και η πίεση που αισθάνεται η Τουρκία από τη Γερμανία αλλά είναι και κάτι άλλο. Ότι η συγκεκριμένη περιοχή είναι το απώτατο όριο της κατά εμάς ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Είναι μια περιοχή σε ένα τριεθνές ουσιαστικά Ελλάδας-Κύπρου –Αιγύπτου, δεν αγγίζει την Αίγυπτο η συγκεκριμένη Navtex, αγγίζει την Ελλάδα κατά κύριο λόγο και λιγότερο την Κύπρο και βέβαια είναι και ένας τρόπος δοκιμασίας της επιχειρησιακής ετοιμότητας της χώρας μας. Διότι 120 μιλιά νοτίως του Καστελλορίζου είναι μια περιοχή όπου για να συγκεντρωθούν οι ελληνικές δυνάμεις απαιτείται κάποιος χρόνος και κάποια προετοιμασία. Φάνηκε βέβαια ότι είμαστε σε ετοιμότητα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Η Τουρκία θέλει να της αναγνωριστεί σώνει και ντε ότι είναι η κυρίαρχη και επικυρίαρχη δύναμη στην Ανατολική Μεσόγειο. Δεν είναι τυχαίες όλες οι δηλώσεις που γίνονται κατά καιρούς αλλά και στην πράξη τι προσπαθεί να κάνει. Αυτή τη στιγμή στη Λιβύη ή προετοιμαζόμαστε ή για μια κατάπαυση που θα οδηγήσει σε διαπραγμάτευση ή για μια τελική αναμέτρηση στη Σύρτη που και πάλι θα οδηγήσει σε διαπραγμάτευση. Είτε στη μια είτε στην άλλη περίπτωση η Τουρκία έχει πρόβλημα...», επισήμανε ο ίδιος.

«Υπάρχει μια σχετική πίεση στο εσωτερικό της Τουρκίας προς τον κ.Ερντογάν, ακόμα και η επίσπευση της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί που έχει γίνει για πολλούς λόγους μεταξύ των οποίων είναι ότι ο Ερντογάν θέλει να είναι το επίκεντρο του Σουνιτικού Ισλάμ παγκοσμίως, θέλει να είναι ο εκπρόσωπος των απανταχού του κόσμου μουσουλμάνων Σουνιτών, η προστάτιδα δύναμη να είναι η Τουρκία και η Κωνσταντινούπολη να είναι το σημείο αναφοράς, υπάρχει και μια εσωτερική διάσταση γιατί η οικονομία δεν πάει καλά. Δεν είναι ότι καταστρέφεται αλλά πάντως δεν πάει καλά και αυτό είναι κάτι το οποίο μετράει πάρα πολύ για έναν πολιτικό ο οποίος τα τελευταία 18 χρόνια κατάφερε να κυριαρχήσει λόγω του οικονομικού θύματος πράγμα το οποίο σήμερα έχει αντιστραφεί και κινδυνεύει να γυρίσει μπούμερανγκ για τον ίδιο τον Ερντογάν», σημείωσε επιπρόσθετα.

Αναφορικά με την εθνική πολιτική που πρέπει να έχουν τα πολιτικά κόμματα, ο κ. Φίλης δήλωσε: «Είναι πάρα πολύ χρήσιμο και κρίσιμο οι πολιτικές δυνάμεις να αφήσουν κατά μέρους αυτού του είδους τα ζητήματα τα επιμέρους και να δουν πραγματικά πως μπορεί να διαμορφωθεί μια εθνική γραμμή η οποία δεν θα είναι προϊόν επιβολής της κυβέρνησης, θα είναι αποτέλεσμα διαβούλευσης και ζύμωσης με την αντιπολίτευση αρκεί και η αντιπολίτευση να έχει χρήσιμες προτάσεις να εισφέρει στην κυβέρνηση για να φτιάξουμε μια εθνική γραμμή. Υπάρχει μια συνέχεια στην εξωτερική μας πολιτική, το είδαμε να συμβαίνει στις σχέσεις με το Ισραήλ, με την Αίγυπτο, με τις ΗΠΑ, με τη θέση μας στην ΕΕ αλλά αν μη τι άλλο χρειάζεται και μια εθνική στρατηγική. Και αυτή η εθνική στρατηγική δεν είναι προνόμιο της κυβέρνησης, δεν είναι προνόμιο των νομικών κοκ πρέπει να εισφέρουν όλες οι πολιτικές δυνάμεις σε αυτή την κατεύθυνση με ρεαλιστικές και χρήσιμες προτάσεις για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικότερα τις προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας».