Οι αντάρτες Χούθι της Υεμένης εκτόξευσαν χθες Τετάρτη (13/03) βαλλιστικό πύραυλο κατά πλοίων επιφανείας στον Κόλπο του Άντενανακοίνωσε σήμερα το μεικτό διοικητήριο των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ, που είναι αρμόδιο για την περιοχή της Μέσης Ανατολής (CENTCOM, «κεντρική διοίκηση»). 

Όπως σημειώνεται σ
ε σχετική ανάρτηση της CENTCOM στην πλατφόρμα ''X'' (πρώην Twitter): «Οι υποστηριζόμενοι από το Ιράν τρομοκράτες Χούθι εκτόξευσαν έναν αντιπλοϊκό βαλλιστικό πύραυλο από ελεγχόμενες από τους Χούθι περιοχές της Υεμένης στον Κόλπο του Άντεν. Ο πύραυλος δεν έπληξε κανένα πλοίο και δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί ή ζημιές». Στη συνέχεια, όπως προστίθεται, οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις «κατέστρεψαν τέσσερα μη επανδρωμένα εναέρια συστήματα και έναν πύραυλο επιφανείας-αέρος» των Χούθι.

Υπενθυμίζεται ότι οι αντάρτες της Υεμένης, προσκείμενοι στο Ιράν, εξαπολύουν από τα μέσα Νοεμβρίου επιθέσεις εναντίον πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα και στον Κόλπο του Άντεν. Όπως αναφέρουν, στο στόχαστρο βάζουν πλοία κατ’ αυτούς συνδεόμενα με το Ισραήλ και συμμάχους του, ιδίως τις ΗΠΑ και τη Βρετανία, σε ένδειξη υποστήριξης προς τους Παλαιστίνιους στη Λωρίδα της Γάζας.

Οι επιθέσεις ανάγκασαν μεγάλες ναυτιλιακές εταιρείες να αναστείλουν τα δρομολόγια των πλοίων τους στην περιοχή στρατηγικής σημασίας για το παγκόσμιο εμπόριο, με τους αντάρτες να κλιμακώνουν τις επιθέσεις, παρά το γεγονός ότι για να αντιμετωπιστούν οι Χούθι, οι ΗΠΑ (βασικός σύμμαχος του Ισραήλ), συγκρότησαν τον Δεκέμβριο πολυεθνικό συνασπισμό για να «προστατεύσουν» την ελευθερία της ναυσιπλοΐας. Στο ίδιο μήκος κύματος κυμαίνεται και η Ευρωπαϊκή Ένωση αναπτύσσοντας τη δική της ναυτική δύναμη, την αποστολή «Ασπίδες», καθώς επίσης και οι αμερικανικές και οι βρετανικές ένοπλες δυνάμεις, οι οποίες από τον Ιανουάριο βομβαρδίζουν επανειλημμένα θέσεις των Χούθι