Φουντώνουν τα σενάρια για επικείμενη χερσαία επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα. Οι πληροφορίες, μάλιστα, που θέλουν σχεδόν 300.000 στρατιώτες του Ισραήλ να βρίσκονται ήδη γύρω από τη Γάζα φέρνουν ακόμη πιο κοντά το ενδεχόμενο επίθεσης. Άλλωστε, από την πρώτη στιγμή της επίθεσης της Χαμάς στο Ισραήλ, ο Νετανιάχου μίλησε για αντίποινα και προετοίμασε τον λαό του Ισραήλ για νέο πόλεμο που ξεκινά.

Ειδικότερα, χιλιάδες είναι οι συγκεντρωμένοι στρατιώτες στα σύνορα με τον Λίβανο, ενώ 300.000 έχουν συγκεντρωθεί γύρω από τη Λωρίδα της Γάζας, εν αναμονή χερσαίας επίθεσης, που φαίνεται ότι είναι προ των πυλών. Οι κάτοικοι έχουν απομακρυνθεί από τις γύρω περιοχές

Μεγαλώνει η ανησυχία για μία γενικευμένη σύρραξη στη Μέση Ανατολή, καθώς τα σενάρια για χερσαία επέμβαση του Ισραήλ στη Γάζα πληθαίνουν.

ΗΠΑ, Ε.Ε. και ΟΗΕ προχωρούν σε εκκλήσεις για τη διάνοιξη ανθρωπιστικών διαδρομών προκειμένου να μπορέσουν να αποχωρήσουν οι άμαχοι από τη Λωρίδα της Γάζας, ενώ ο αριθμός των νεκρών αυξάνεται συνεχώς και στις δύο πλευρές. Το σφυροκόπημα του Ισραήλ στη Γάζα μαίνεται, με τον πρωθυπουργό της χώρας να δηλώνει νωρίτερα στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, ότι η Χαμάς πρέπει να αντιμετωπιστεί όπως ακριβώς ο ISIS. Στη διάρκεια της νύχτας, το Ισραήλ διεξήγαγε μεγάλης κλίμακας επιχείρηση εναντίον στόχων της επίλεκτης ομάδας της Χαμάς, τη Νούχμπα, που είχε τον πρώτο λόγο στην εισβολή από τη Λωρίδα της Γάζας το Σάββατο.


Έτοιμο για αντίποινα το Ισραήλ

Όπως αναφέρει η ΕΡΤ, στο στόχαστρο του ισραηλινού στρατού είναι υψηλόβαθμα στελέχη της παλαιστινιακής οργάνωσης, που κατήγγειλε ότι νωρίς το πρωί της Πέμπτης οι ισραηλινές δυνάμεις έπληξαν δύο πολυώροφα κτίρια στη Γάζα χωρίς προειδοποίηση.

Το βράδυ της Τετάρτης, μάλιστα, σχηματίστηκε κυβέρνηση εθνικής ενότητας και τριμελές πολεμικό συμβούλιο, με τη συμμετοχή της αντιπολίτευσης.

Διαβάστε επίσης: Πόλεμος στο Ισραήλ: Διαπραγματεύσεις του Ερυθρού Σταυρού με τη Χαμάς για την απελευθέρωση των ομήρων

Νωρίς το πρωί ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών έφτασε στην περιοχή για συνομιλίες. Κι ενώ ένα δεύτερο αμερικανικό αεροπλανοφόρο, το Αϊζενχάουερ, κατευθύνεται στα ανοιχτά του Ισραήλ, ο Τζο Μπάιντεν απηύθυνε αυστηρή προειδοποίηση προς το Ιράν να μην εμπλακεί στη σύγκρουση Ισραήλ-Χαμάς.


Την ίδια ώρα, το βρετανικό Sky News φέρνει στη δημοσιότητα βίντεο από την εισβολή μαχητών της Χαμάς σε ισραηλινές στρατιωτικές εγκαταστάσεις ανατολικά της Γάζας το περασμένο Σάββατο.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με το Associated Press, Παλαιστίνιοι κάνουν ουρές έξω από φούρνους και παντοπωλεία στη Γάζα.

Ο στρατός του Ισραήλ προετοιμάζεται για "χερσαίο ελιγμό"

Ο ισραηλινός στρατός προετοιμάζεται για έναν «χερσαίο ελιγμό» στη Λωρίδα της Γάζας, αλλά τίποτα «δεν έχει αποφασιστεί ακόμη», δήλωσε στρατιωτικός εκπρόσωπος σήμερα, έκτη ημέρα του πολέμου που πυροδότησε η άνευ προηγουμένου επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ το Σάββατο.

 «Προετοιμαζόμαστε για τα επόμενα στάδια του πολέμου», δήλωσε ο αντισυνταγματάρχης Ρίτσαρντ Χεχτ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε διαδικτυακά.

 «Μπορεί να είναι από αέρος, μπορεί να είναι μαζί από θαλάσσης και αέρος. Αναμένουμε να δούμε τι θα αποφασίσουν τελικά οι πολιτικοί μας αξιωματούχοι, (αλλά) αυτό δεν έχει ακόμα αποφασιστεί», πρόσθεσε ο αξιωματικός.

Διαβάστε επίσης: Ισραήλ: Έτοιμο για τη μεγάλη επίθεση, τανκς στα σύνορα με τη Γάζα - Στην περιοχή σήμερα ο Μπλίνκεν

 «Ξέρω ότι ακούτε κάποιες δηλώσεις, αυτό δεν έχει ακόμη αποφασιστεί, αλλά προετοιμαζόμαστε για έναν χερσαίο ελιγμό, στην περίπτωση που αυτό αποφασιστεί», συνέχισε ο συνταγματάρχης Χεχτ.

Ο στόχος του ισραηλινού στρατού είναι η «εξάλειψη» της κυβέρνησης της Χαμάς, του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος που ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας, σημείωσε.