Οι αντάρτες Χούθι της Υεμένης εκτόξευσαν βαλλιστικό πύραυλο κατά πλοίων επιφανείας (ASBΜ), πιθανόν εναντίον του Torm Thor, αμερικανικής ιδιοκτησίας και υπό αμερικανική σημαία δεξαμενόπλοιου, καθώς κινείτο στον Κόλπο του Άντεν, προχθές Σάββατο το βράδυ, όπως ανακοίνωσαν σήμερα οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ.

Οι Χούθι, που θεωρούνται προσκείμενοι στο Ιράν, χθες Κυριακή, ανακοίνωσαν πως έβαλαν στο στόχαστρο το Torm Thor, καθώς συνεχίζουν τις επιθέσεις τους εναντίον εμπορικών πλοίων σε ένδειξη «αλληλεγγύης» προς τους Παλαιστίνιους στη Λωρίδα της Γάζας.


Η εκτόξευση έγινε στις 23:45 (σ.σ. ώρα Σανάα· 22:45 ώρα Ελλάδας), παρολ' αυτά ο πύραυλος αστόχησε και κατέπεσε στη θάλασσα χωρίς να αναφερθούν ζημιές ή θύματα στο πλοίο, όπως διευκρίνισε μέσω της παλτφόρμας X (πρώην Twitter) το μεικτό διοικητήριο των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ, που είναι αρμόδιο για την περιοχή της Μέσης Ανατολής (CENTCOM, «κεντρική διοίκηση»). Η CENTCOM ανέφερε ακόμη πως αμερικανικές δυνάμεις κατέρριψαν «σε νόμιμη άμυνα» δυο τηλεκατευθυνόμενα, μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα μιας κατεύθυνσης των ανταρτών της Υεμένης στον εναέριο χώρο της Ερυθράς Θάλασσας. 

Υπενθυμίζεται πως οι Χούθι, που ελέγχουν σχεδόν όλη τη βόρεια Υεμένη, εν μέσω του πολέμου Ισραήλ/Χαμάς εξαπολύουν από τις 19 Νοεμβρίου επιθέσεις εναντίον εμπορικών πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα και στον Κόλπο του Άντεν, κυρίως εναντίον όσων κατ’ αυτούς «συνδέονται» με το Ισραήλ, σε ένδειξη «αλληλεγγύης» προς τους Παλαιστίνιους. Οι ΗΠΑ με τη σειρά τους, που είναι ο βασικός σύμμαχος του Ισραήλ, συγκρότησαν τον Δεκέμβριο πολυεθνικό συνασπισμό για να «προστατεύσουν» τη ναυσιπλοΐα στη θαλάσσια περιοχή στρατηγικής σημασίας και να αντιμετωπίσουν τις επιθέσεις αυτές.

Ως εκ τούτου, από τα μέσα Ιανουαρίου, οι αμερικανικές και βρετανικές ένοπλες δυνάμεις εξαπέλυσαν σειρά βομβαρδισμών στην Υεμένη, εναντίον θέσεων και όπλων των Χούθι, που από την πλευρά τους χαρακτηρίζουν πλέον «θεμιτούς στόχους» αμερικανικά και βρετανικά πλοία, ωστόσο οι αντάρτες της Υεμένης, που θεωρούνται προσκείμενοι στο Ιράν, συνεχίζουν τις επιθέσεις.