Η κυβέρνηση της Κολομβίας ανακοίνωσε την αποστολή για την αφαίρεση αντικειμένων «ανυπολόγιστης αξίας» από το θρυλικό ναυάγιο της γαλέρας «Σαν Χοσέ», που βυθίστηκε το 1708 ενώ ήταν φορτωμένο με χρυσό, ασήμι και σμαράγδια που εκτιμάται ότι αξίζουν 20 δισεκατομμύρια δολάρια.

Διαβάστε επίσης: Βαθυσκάφος Titan – Αποκάλυψη: Τι ήταν ο μυστηριώδης ήχος που ακουγόταν κατά τη διάρκεια της έρευνας των διασωστών

Το ναυάγιο, το οποίο είναι ηλικίας 316 ετών και εντοπίστηκε το 2015, αν και το ακριβές στίγμα είναι κρατικό μυστικό και συχνά αποκαλείται «άγιο δισκοπότηρο» των ναυαγίων, αποτελεί αντικείμενο διαμάχης, γιατί έχει ταυτόχρονα αρχαιολογική και οικονομική αξία.

H αποστολή με το υποβρύχιο ρομπότ στο ναυάγιο θα γίνει μεταξύ Απριλίου και Μαΐου

Ο υπουργός Πολιτισμού Χουάν Ντέιβιντ Κορέα είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι περισσότερα από οκτώ χρόνια μετά την ανακάλυψη του ναυαγίου στα ανοικτά των ακτών της Κολομβίας, ένα υποβρύχιο ρομπότ θα σταλεί για να ανακτήσει μέρος του θησαυρού του.

Μεταξύ Απριλίου και Μαΐου το ρομπότ θα βγάλει μερικά αντικείμενα από την «επιφάνεια της γαλέρας» για να δουν «τι παθαίνουν όταν βγαίνουν από το νερό και να καταλάβουμε τι μπορούμε να κάνουμε» για να ανακτηθούν οι υπόλοιποι θησαυροί, όπως εξήγησε ο υπουργός Πολιτισμού της Κολομβίας.

Η επιχείρηση θα κοστίσει περισσότερα από 4,5 εκατομμύρια δολάρια και το ρομπότ θα εργαστεί σε βάθος 600 μέτρων για να αφαιρέσει αντικείμενα όπως κεραμικά, κομμάτια ξύλου και κοχύλια «χωρίς να αλλοιώσει ή να καταστρέψει το ναυάγιο», είπε ο Κορέα στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Η τοποθεσία της αποστολής κρατείται μυστική για να προστατεύσει -από κακόβουλους κυνηγούς θησαυρών- αυτό που θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα αρχαιολογικά ευρήματα στην ιστορία.

Πώς θα γίνει η αποστολή

Σε πρώτη φάση, η κυβέρνηση της Κολομβίας δεν σκοπεύει να συνεργαστεί με ιδιωτικές εταιρείες, δήλωσε η Αλένα Καϊσέντο Φερνάντεζ, γενική διευθύντρια του Κολομβιανού Ινστιτούτου Αρχαιολογίας και Ιστορίας (ICANH).

Ο Χέρμαν Λεόν Ρινκόν, υποναύαρχος του πολεμικού ναυτικού και ωκεανογράφος, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι το ρομποτικό σύστημα θα είναι συνδεδεμένο με πλοίο του πολεμικού ναυτικού.

Από εκεί, χρησιμοποιώντας κάμερες και κρατώντας λεπτομερή καταγραφή των κινήσεών του, το ρομπότ θα συνδεθεί με έναν δορυφόρο που βρίσκεται σε γεωστατική τροχιά. Το ρομποτικό σύστημα αποκτήθηκε από την Κολομβία το 2021 και έχει την ικανότητα να κατεβαίνει σε βάθος έως και 1.500 μέτρα.

To ναυάγιο είναι αντικείμενο διαμάχης

Πάντως, η αποστολή για την ανάκτηση του θησαυρού του ναυαγίου έρχεται καθώς το Μόνιμο Διαιτητικό Δικαστήριο του ΟΗΕ εξετάζει τη νομική διαμάχη μεταξύ της Κολομβίας και της εταιρείας διάσωσης Sea Search Armada με έδρα τις ΗΠΑ, η οποία ισχυρίζεται ότι εκείνη ανακάλυψε πρώτη το ναυάγιο πριν από πάνω από 40 χρόνια.

Η εταιρεία ζητεί 10 δισεκατομμύρια δολάρια, το ήμισυ της εκτιμώμενης αξίας του θησαυρού του ναυαγίου.

Τον Ιούνιο του 2022 η Κολομβία είπε ότι ένα τηλεχειριζόμενο όχημα έφτασε στα 900 μέτρα κάτω από την επιφάνεια του ωκεανού, δείχνοντας νέες εικόνες από τα συντρίμμια.

Το βίντεο έδειξε την καλύτερη μέχρι τώρα οπτική του θησαυρού που βρισκόταν στο Σαν Χοσέ, συμπεριλαμβανομένων χρυσών πλινθωμάτων και νομισμάτων, κανονιών που κατασκευάστηκαν στη Σεβίλλη το 1655 και ένα άθικτο κινέζικο δείπνο.

Εκείνη την εποχή το Reuters ανέφερε ότι το τηλεκατευθυνόμενο όχημα ανακάλυψε, επίσης, δύο άλλα ναυάγια στην περιοχή.