Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, δεν παρακολούθησε το βίντεο της χήρας του αντιφρονούντα Αλεξέι Ναβάλνι, της Γιούλια, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, χαρακτηρίζοντας αβάσιμους τους ισχυρισμούς της ότι ο σύζυγός της δηλητηριάστηκε με νευροπαραλητικό παράγοντα νόβιτσοκ.

*Διαβάστε εδώ: Αλεξέι Ναβάλνι: Οι ρωσικές αρχές θα κρατήσουν τη σορό του για άλλες 14 ημέρες

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου σχολίασε ότι οι κατηγορίες, σύμφωνα με τις οποίες ο Πούτιν ευθύνεται για τον θάνατο του Ναβάλνι, είναι αβάσιμες και απεχθείς.


«Τον σκότωσε ο Πούτιν»

Στην καταγγελία ότι ο Αλεξέι Ναβάλνι έπεσε θύμα δηλητηρίασης με την ουσία νόβιτσοκ, προχώρησε το μεσημέρι της Δευτέρας 19/02, με βίντεο που ανήρτησε στα social media, η σύζυγός του, λέγοντας ότι «ο Βλαντιμίρ Πούτιν σκότωσε τον σύζυγό μου».

«Κάπου, σε μια φυλακή στον Αρκτικό Κύκλο, ο Πούτιν δεν σκότωσε μόνο τον Αλεξέι Ναβάλνι ως άνθρωπο, ήθελε να σκοτώσει την ελπίδα, την ελευθερία, το μέλλον μας», ανέφερε στη δήλωσή της που ξεκίνησε με τη φράση «γεια σας, είμαι η Γιούλια Ναβάλναγιά. Κάποιος άλλος θα έπρεπε να είναι στη θέση μου, αλλά δολοφονήθηκε από τον Βλαντιμίρ Πούτιν».

H ίδια κατηγόρησε τη Ρωσία ότι κρύβει τη σορό του συζύγου της, καθώς, όπως υποστήριξε, αυτό που περιμένει η Μόσχα είναι να εξαφανιστούν τα ίχνη του νόβιτσοκ από τον οργανισμό του.

Στο βίντεο η χήρα Ναβάλνι ορκίζεται, επίσης, να φέρει στη δημοσιότητα τα ονόματα όσων εμπλέκονται στον θάνατο του συζύγου της και τον λόγο για τον οποίο άφησε την τελευταία του πνοή στη «φυλακή του λύκου».

«Θέλω να ζήσω σε μια ελεύθερη Ρωσία, θέλω να δημιουργήσω μια ελεύθερη Ρωσία, θα συνεχίσω το έργο του Αλεξέι Ναβάλνι», πρόσθεσε η Γιούλια Ναβαλνάγια.

«Δεν φοβάμαι, να μην φοβάστε ούτε εσείς. Σας καλώ να σταθείτε στο πλευρό μου, να μην μοιραστείτε μόνο τη θλίψη και τον πόνο που μας έχει αγκαλιάσει και δεν λέει να μας αφήσει. Σας καλώ να μοιραστείτε την οργή και το μίσος για αυτούς που τόλμησαν να σκοτώσουν το μέλλον μας. Σας μιλώ με τα λόγια του Αλεξέι τα οποία πιστεύω αληθινά. Δεν υπάρχει ντροπή στο να κάνει κανείς λίγα ή τίποτα, στο να τους επιτρέπετε να σας φοβίσουν. Αυτό που έχουμε ανάγκη είναι μια ελεύθερη, ειρηνική και χαρούμενη Ρωσία. Τη θαυμάσια Ρωσία του μέλλοντος που ονειρεύτηκε ο σύζυγός μου. Αυτό χρειαζόμαστε», επισήμανε η σύζυγος του Ναβάλνι.

Όπως τόνισε, «αυτός είναι ο μόνος τρόπος - κανείς άλλος - ώστε η αδιανόητη θυσία του να μην πάει χαμένη».

Я продолжу дело Алексея Навального

Οι δηλώσεις της χήρας Ναβάλνι ακολούθησαν την ανακοίνωση του εκπροσώπου του Αλεξέι Ναβάλνι ότι η μητέρα του και ο δικηγόρος της εμποδίστηκαν από το να δουν τη σορό του 48χρονου Ρώσου πολιτικού το πρωί της Δευτέρας στο νεκροτομείο, στο οποίο φέρεται να έχει μεταφερθεί.