Τον γύρο του κόσµου έκανε η είδηση ότι ο Αλεξέι Ναβάλνι, ο υπ’ αριθµόν 1 εχθρός του Βλαντίµιρ Πούτιν, άφησε την τελευταία του πνοή στις ρωσικές φυλακές της Αρκτικής, όπου τον έστειλε ο Ρώσος πρόεδρος. Οπως έγινε γνωστό, ο 47χρονος πέθανε από «έντονη αδιαθεσία» έπειτα από έναν... περίπατο, µία δήλωση που άφησε αναπάντητα ερωτηµατικά τόσο στην οικογένειά του όσο και στη διεθνή κοινότητα, καθώς όλοι πιστεύουν ότι πίσω απ' όλα βρίσκεται ο Πούτιν.
«Στις 16 Φεβρουαρίου, στο σωφρονιστικό κατάστηµα Νο 2, ο καταδικασµένος Αλεξέι Ναβάλνι αισθάνθηκε αδιαθεσία έπειτα από σύντοµο περπάτηµα και έχασε τις αισθήσεις του. Οι διασώστες του σωφρονιστικού καταστήµατος έφτασαν αµέσως επιτόπου και επιχειρήθηκε ανάνηψη, χωρίς αποτέλεσµα. Οι διασώστες επιβεβαίωσαν τον θάνατο του καταδίκου», έγραψε η επίσηµη ανακοίνωση.

Διαβάστε ακόμα: Ναβάλνι: Μαρτυρία συγκρατουμένου του για όσα διαδραματίστηκαν στη φυλακή όταν βρέθηκε νεκρός


Θάνατος Αλεξέι Ναβάλνι: Αλληλοκατηγορίες Δύσης - Ρωσίας για την ευθύνη 

Ωστόσο, αυτό που κάνει εντύπωση είναι ότι δεν διευκρινίζεται µε ποιον τρόπο έφυγε από τη ζωή. Η µητέρα του ηγέτη της ρωσικής αντιπολίτευσης έστειλε, µε νόηµα, το δικό της µήνυµα, αναφέροντας στο Facebook ότι «τον είδαµε στις 12 Φεβρουαρίου... Ηταν ζωντανός, υγιής και χαρούµενος», αρνούµενη να πιστέψει ότι ο γιος της είναι νεκρός. «Αν είναι αλήθεια ότι ο Αλεξέι είναι νεκρός, θέλω να τιµωρηθεί ο Πούτιν», ανέφερε η σύζυγός του στην ανάρτησή της.

Το Συµβούλιο της Ευρώπης εκτιµά ότι δεν υπάρχει «καµία αµφιβολία» για το γεγονός ότι η Μόσχα φέρει «την πλήρη ευθύνη» για τον θάνατο του Ρώσου αντιφρονούντα.

Στον αντίποδα, η Ρωσία επιρρίπτει ευθύνες στη... ∆ύση για τον θάνατό του. Ο ίδιος δεν περίµενε να αφεθεί ελεύθερος όσο ζούσε ο Πούτιν και τελικά πλήρωσε µε τη ζωή του τη µάχη κατά της καταστολής και της διαφθοράς του καθεστώτος του. Ποιος ήταν, όµως, ο εχθρός του Ρώσου προέδρου, τον οποίο η «WSJ» είχε περιγράψει το 2012 ως «τον άνθρωπο που ο Βλαντίµιρ Πούτιν φοβάται περισσότερο»;

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-cz8tddi7hp09)


Ποιος ήταν ο Αλεξέι Ναβάλνι

Ο Αλεξέι Ναβάλνι γεννήθηκε στις 4 Ιουνίου 1976. Ηταν δικηγόρος και πολιτικός ακτιβιστής και έγινε ένα από τα γνωστότερα πρόσωπα στη χώρα ως επικριτής του καθεστώτος του Ρώσου προέδρου. Ο Ναβάλνι πέρασε τα παιδικά του καλοκαίρια µε τη γιαγιά του στην Ουκρανία. Αποφοίτησε από το Πανεπιστήµιο Φιλίας των Λαών της Ρωσίας το 1998 µε πτυχίο Νοµικής και από τότε εργάστηκε ως δικηγόρος σε διάφορες ρωσικές εταιρείες. Στη συνέχεια σπούδασε στο Οικονοµικό Πανεπιστήµιο, αποφοιτώντας το 2001, ενώ το 2010 έλαβε υποτροφία στο Πανεπιστήµιο Γέιλ. Εξαιρετικά πολιτικοποιηµένος, ο Ναβάλνι είχε συµµετάσχει στις εκλογές για τη δηµαρχία της Μόσχας, µε την υποστήριξη του Κόµµατος Λαϊκής Ελευθερίας, το 2013, όπου βγήκε µάλιστα δεύτερος πίσω από τον Σεργκέι Σοµπιάνιν, κερδίζοντας το 27% των ψήφων. Παράλληλα, είχε οργανώσει διαδηλώσεις υπέρ των µεταρρυθµίσεων και κατά της διαφθοράς. Οι αγώνες του για τα ανθρώπινα δικαιώµατα δεν πέρασαν απαρατήρητοι, αφού τιµήθηκε µε το βραβείο του Ιππότη για την Ελευθερία τον Σεπτέµβριο του 2021, µε το βραβείο Ζαχάροφ ένα µήνα µετά, ενώ εκείνη τη χρονιά ήταν υποψήφιος και για το Νόµπελ Ειρήνης. Η δράση του όµως έγινε επικίνδυνη για τον Πούτιν. Μέσω YouTube και Twitter δηµοσίευε βίντεο και έγγραφα για τη διαφθορά Ρώσων αξιωµατούχων, διοργανώνοντας διαµαρτυρίες, µε αποτέλεσµα να συλληφθεί αρκετές φορές από τις ρωσικές αρχές.


Αλλεπάλληλες καταδίκες

Είχε καταδικαστεί δύο φορές µε αναστολή, τον Ιούλιο του 2013 και τον ∆εκέµβριο του 2014, ενώ τον Φεβρουάριο του 2014 τέθηκε σε κατ’ οίκον περιορισµό. Τον Μάρτιο του 2017 προκάλεσε ξανά, δηµοσιεύοντας ντοκιµαντέρ στο οποίο κατηγορούσε τον πρώην πρόεδρο και τότε πρωθυπουργό της Ρωσίας, Ντµίτρι Μεντβιέντεφ, για διαφθορά. Στις 20 Αυγούστου του 2020, έπειτα από έρευνες σε βάρος του, συλλήψεις και ποινές φυλάκισης, έφτασε ένα βήµα πριν από τον θάνατο. Νοσηλευόµενος σε σοβαρή κατάσταση στη Σιβηρία, µεταφέρθηκε σε κώµα στο Βερολίνο, ύστερα από αίτηµα της οικογένειάς του. Το πόρισµα ήταν δηλητηρίαση µε νευροτοξικό παράγοντα Novitchok. Ο Ναβάλνι κατηγόρησε τον Πούτιν. Οι συλλήψεις και οι καταδίκες ακολουθούσαν η µία την άλλη, τη στιγµή που χιλιάδες υποστηρικτές του διαδήλωναν στους δρόµους της Ρωσίας για την απελευθέρωσή του. Τελικά, στις 4 Αυγούστου 2023 καταδικάστηκε σε ποινή κάθειρξης 19 ετών για «εξτρεµισµό» και µεταφέρθηκε στις φυλακές της Αρκτικής, όπου άφησε την τελευταία του πνοή. Ο θάνατός του σκόρπισε θλίψη και αποτροπιασµό. ∆εκάδες ηγέτες και υψηλόβαθµοι αξιωµατούχοι έσπευσαν να εκφράσουν τα συλλυπητήριά τους, αλλά και τις σκέψεις τους ότι ο Πούτιν έδειξε για ακόµη µία φορά το σκληρό του πρόσωπο, ενώ η σύζυγός του, Γιούλια Ναβάλναγια, δήλωσε πως ούτε αυτός ούτε οι συνεργάτες του θα µείνουν ατιµώρητοι. Το µόνο που µένει είναι να δοθούν οι απαντήσεις στα ερωτήµατα που έχουν δηµιουργηθεί.

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή της Κυριακής