Παγκόσμιο σοκ, αλλά και αντιδράσεις έχει προκαλέσει ο θάνατος του Αλεξέι Ναβάλνι, ηγέτη της ρωσικής αντιπολίτευσης και βασικού επικριτή του Βλαντίμιρ Πούτιν. Στην τελευταία του εμφάνιση, χθες, φαινόταν υγιής και ευδιάθετος.

Η είδηση του θανάτου του Αλεξέι Ναβάλνι κάνει τον γύρο του Διαδικτύου, με τους ηγέτες του κόσμου και διεθνείς προσωπικότητες να κάνουν λόγο για «ωμή δολοφονία».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση των σωφρονιστικών αρχών, ο Αλεξέι Ναβάλνι ένιωσε αδιαθεσία μετά από βόλτα και έχασε τις αισθήσεις του. 

Διαβάστε επίσης: 
Αλεξέι Ναβάλνι: Ο θάνατος μυστήριο σε... περίπατο - Το novichok, ο Πούτιν, οι εκλογές και το τελευταίο μήνυμα στη σύζυγό του

Συγκεκριμένα, αναφέρεται στην ανακοίνωση: «Στις 16 Φεβρουαρίου του τρέχοντος έτους ο κατάδικος Ναβάλνι ένιωσε αδιαθεσία μετά από μια βόλτα και σχεδόν αμέσως έχασε τις αισθήσεις του. Οι γιατροί του σωφρονιστικού ιδρύματος έφτασαν αμέσως και κλήθηκε ιατρική ομάδα έκτακτης ανάγκης. Πραγματοποιήθηκαν όλα τα απαραίτητα μέτρα ανάνηψης, τα οποία όμως δεν είχαν θετικά αποτελέσματα. Οι γιατροί των επειγόντων περιστατικών επιβεβαίωσαν τον θάνατο του κατάδικου. Τα αίτια του θανάτου του βρίσκονται υπό εξακρίβωση».

Η τελευταία εμφάνιση του Ναβάλνι -Ευδιάθετος και χαμογελαστός, έκανε αστεία

Ο Αλεξέι Ναβάλνι, πάντως, μέχρι χθες έδειχνε καλά. Σε βίντεο που κυκλοφορεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, από τη χθεσινή δικαστική ακρόαση εξ αποστάσεως από το Καρπ σε δικαστήριο στο Κόβροβ, φαινόταν ευδιάθετος, να γελάει και να αστειεύεται.

 «Κύριε δικαστά, θα σας στείλω τον αριθμό του προσωπικού μου τραπεζικού λογαριασμού για να μου μεταφέρετε λεφτά από τον τεράστιο μισθό σας ως ομοσπονδιακός δικαστής, γιατί ξεμένω από χρήματα εξαιτίας των δικών σας αποφάσεων», φέρεται να λέει χαμογελαστός ο Ναβάλνι, που εικονίζεται με τη μαύρη στολή της φυλακής και δεμένος με χειροπέδες πισθάγκωνα.

 «Δεν θέλω συλλυπητήρια - Τον είδα ζωντανό και υγιή» λέει η μητέρα του

Λίγο μετά την ανακοίνωση του θανάτου του, η μητέρα του Αλεξέι Ναβάλνι, Λιουντμίλα Ιβάνοβνα Ναβαλνάγια, προέβη σε δήλωση, σύμφωνα με δημοσίευμα αντιρωσικής εφημερίδας, την οποία επικαλείται το Sky News.

 «Δεν θέλω να ακούσω συλλυπητήρια. Είδαμε τον γιο μας στη φυλακή στις 12 Φεβρουαρίου… ήταν ζωντανός, υγιής, χαρούμενος», ανέφερε.

Το «κελί τιμωρίας»: Οι τελευταίες αναρτήσεις του Ναβάλνι

Στις τελευταίες του αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο Αλεξέι Ναβάλνι έστειλε στη σύζυγό του ένα μήνυμα για την Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου και υποστήριξε ότι του δόθηκαν «15 ημέρες σε κελί τιμωρίας». Όπως είπε, ήταν η τέταρτη φορά που θα έμπαινε σε κελί τιμωρίας σε λιγότερο από δύο μήνες.

Σε έναν φόρο τιμής στη σύζυγό του, έγραψε: «Όλα είναι σαν σε τραγούδι μαζί σου».

 «Ανάμεσά μας υπάρχουν πόλεις, τα φώτα απογείωσης των αεροδρομίων, μπλε χιονοθύελλες και χιλιάδες χιλιόμετρα», πρόσθεσε. «Αλλά νιώθω ότι είσαι κοντά μου κάθε δευτερόλεπτο και σε αγαπώ όλο και περισσότερο».