Με ένα μήνυμα που γράφει «Σε αγαπώ», αποχαιρέτησε σήμερα (18/02) τον Αλεξέι Ναβάλνι, η σύζυγός του, Γιούλια, στα social, το οποίο συνόδευε με μία κοινή τους φωτογραφία.

Στην ανάρτηση, υπάρχει μία φωτογραφία όπου το ζευγάρι ποζάρει μαζί καθώς παρακολουθούν κάποιου είδους θέαμα και τον Ναβάλνι να φιλά τη γυναίκα του.

Ο Αλεξέι Ναβάλνι, πέθανε την Παρασκευή (16/02) κατά τη διάρκεια βόλτας στη σωφρονιστική αποικία στο Χαρπ, σε απόσταση περίπου 1.900 χιλιομέτρων βορειοανατολικά της Μόσχας, όπου εξέτιε ποινή κάθειρξης τριάντα ετών, όπως γνωστοποιήθηκε από τις σωφρονιστικές αρχές.

Το Κρεμλίνο ανέφερε πως η αντίδραση της Δύσης να κατηγορήσουν τον Βλαντίμιρ Πούτιν ότι ευθύνεται για τον θάνατο είναι απαράδεκτη. Ο Πρόεδρος της Ρωσίας δεν έχει προβεί σε κανένα σχόλιο σχετικά με τον θάνατο του Ναβάλνι.




Aλεξέι Ναβάλνι: Οι συλλήψεις, η δηλητηρίαση και η φυλάκιση

Την 20ή Αυγούστου 2020, η υγεία του Αλεξέι Ναβάλνι κινδύνευσε σοβαρά, αφού ασθένησε κατά τη διάρκεια πτήσης από τη Σιβηρία προς τη Μόσχα. Στη συνέχεια, μεταφέρθηκε στο Βερολίνο, όπου οι θεράποντες ιατροί τόνισαν ότι υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι η ασθένεια του 44άχρονου –τότε– άνδρα οφειλόταν σε δηλητηρίαση, άποψη η οποία επιβεβαιώθηκε σχεδόν τέσσερις μήνες αργότερα, σύμφωνα με το επίσημο ανακοινωθέν του νοσοκομείου Charité του Βερολίνου.

Το άρθρο περιείχε λεπτομέρειες για τη δηλητηρίαση με τον νευρικοτοξικό παράγοντα της οικογενείας «νοβιτσόκ», που αναπτύχθηκε στη Ρωσία ήδη από τη δεκαετία του 1980 και είναι ουσία – σήμα κατατεθέν της ρωσικής κυβέρνησης. Το Κρεμλίνο αρνήθηκε οιαδήποτε ανάμειξη στη δηλητηρίαση του Αλεξέι Ναβάλνι.

Μερικούς μήνες αργότερα, κρίθηκε ένοχος για παραβίαση της αναστολής σε παλαιότερη ποινή, απάτη και περιφρόνηση των δικαστικών λειτουργών της Ρωσίας.

Στα τέλη του περασμένου Μαΐου, είχε ανακοινώσει ότι απαγγέλθηκαν κατηγορίες εναντίον του, για σύσταση εξτρεμιστικής οργάνωσης, οι οποίες επισείουν επιπλέον ποινής κάθειρξης έως δεκαπέντε έτη. Υποστήριζε ότι όλες οι κατηγορίες εναντίον του κατασκευάσθηκαν ως πρόσχημα, με σκοπό να «καταπνίξουν» τη διαφωνία και να ανακόψουν τις πολιτικές του φιλοδοξίες.