Νέο σενάριο για τον θάνατο του Αλεξέι Ναβάλνι υποστήριξε πηγή από την φυλακή, όπου κρατείτο ο δριμύς επικριτής του Βλαντίμιρ Πούτιν. «Mε ένα απλό τρύπημα στην καρδιά, τεχνική που χρησιμοποιούσε η KGB, πιθανώς να δολοφονήθηκε», υποστήριξε πηγή.

Μώλωπες που βρέθηκαν στη σορό του Ναβάλνι συνάδουν με την μέθοδο αυτή εκτέλεσης με «ένα τρύπημα», σύμφωνα με τον αυτοεξόριστο Ρώσο υπέρμαχο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, Βλαντίμιρ Οσέτσκιν. «Είναι μια παλιά μέθοδος των μονάδων των ειδικών δυνάμεων της KGB. Εκπαίδευαν τους πράκτορες να σκοτώνουν με ένα τρύπημα στην καρδιά, στο κέντρο του σώματος. Ήταν το σήμα κατατεθέν της KGB», δήλωσε ο ίδιος στους Τάιμς του Λονδίνου.

Από την πλευρά του, ο Οσέτσκιν, ιδρυτής της ομάδας Gulagu.net που συγκεντρώνει μαρτυρίες από κρατούμενους και εργαζόμενους στις ρωσικές φυλακές, είπε ότι άντλησε την πληροφορία του από πηγή που εργάζεται στη διαβόητη σωφρονιστική αποικία «Πολικός Λύκος», όπου πέθανε την Παρασκευή ο Ναβάλνι.

Η χήρα του ηγέτη της ρωσικής αντιπολίτευσης κατηγόρησε τον Πούτιν για τον θάνατο του Ναβάλνι, υποστηρίζοντας ότι δηλητηρίασαν τον άνδρα της με Novichok και ότι οι Αρχές αρνούνται να παραδώσουν τη σορό του μέχρι να εξαφανιστούν τα ίχνη του νευροτοξικού παράγοντα.

Διαβάστε ακόμα: Απάντηση Πούτιν σε χήρα Ναβάλνι: Αβάσιμα και απεχθή τα περί δολοφονίας

«Μπορούσαν να σκοτώσουν το Ναβάλνι με όποιον τρόπο ήθελαν»

Ο Οσέτσκιν, πάντως, δεν πείθεται με την εκδοχή αυτή σημειώνοντας ότι οι ρωσικές Αρχές θα μπορούσαν να σκοτώσουν με όποιο τρόπο επιθυμούσαν τον Ναβάλνι, αλλά δεν θα ήθελαν «να αφήσουν ίχνη στη σορό του, που θα οδηγούσαν κατευθείαν στον Πούτιν».

Ο ίδιος υποστηρίζει ότι ο Ναβάλνι υποχρεώθηκε την παραμονή του θανάτου του να περάσει από δυόμιση έως τέσσερις ώρες σε υπαίθριο χώρο της φυλακής, όπου η θερμοκρασία μπορεί να πέσει στους -27 βαθμούς Κελσίου, όταν οι κρατούμενοι συνήθως μένουν σε ανοικτό χώρο όχι παραπάνω από μία ώρα και σε πολύ λιγότερο ακραίες συνθήκες.

«Πιστεύω ότι πρώτα κατέστρεψαν τον οργανισμό του, κρατώντας τον στο κρύο για μεγάλο διάστημα και επιβραδύνοντας στο ελάχιστο την κυκλοφορία του αίματος. Από εκεί και πέρα είναι πολύ εύκολο να σκοτώσεις κάποιον σε δευτερόλεπτα, αν διαθέτει κάποια εμπειρία αυτός που το ανέλαβε», είπε. Και υποστήριξε ότι χρησιμοποιήθηκε στον Ναβάλνι η τεχνική του τρυπήματος στην καρδιά της KGB, ώστε να μην μείνουν ίχνη της αιτίας θανάτου του.

Η εκδοχή των ρωσικών Αρχών

Πάντως, οι ρωσικές Αρχές δεν έχουν δώσει μέχρι στιγμής κάποια πειστική εξήγηση για τον θάνατο του Ναβάλνι. Σύμφωνα με ανακοίνωση των φυλακών, ο 47χρονος «αισθάνθηκε αδιαθεσία μετά από βόλτα και κατέρρευσε».

Αργότερα, είπαν στους συγγενείς και συνεργάτες του ότι ο Ναβάλνι πέθανε από «σύνδρομο αιφνίδιου θανάτου». Η οικογένεια του εκλιπόντος ενημερώθηκε ότι δεν θα έχουν πρόσβαση στη σορό του για άλλες δύο εβδομάδες.

Ειδική επιχείριση για τον φόνο του Ναβάλνι

Ο Οσέτσκιν είπε ότι κατά τη γνώμη του η παρουσία αξιωματικών της FSB στη φυλακή συνιστά ένδειξη ότι το Κρεμλίνο δολοφόνησε τον Ναβάλνι.

«Εξ όσων γνωρίζω από τις πηγές μου, ήταν μια ειδική επιχείριση, την οποία προετοίμαζαν αρκετές μέρες νωρίτερα. Ήταν μια εντολή από τη Μόσχα, επειδή χωρίς αυτήν δεν θα ήταν εφικτό να κλείσουν τις κάμερες όπως έκαναν» ανέφερε.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-cza3ihbomx8x)