Επανήλθε δυναµικά στο πολιτικό και κοινωνικό προσκήνιο της Γερµανίας το ακροδεξιό-φιλοναζιστικό κόµµα AfD (Εναλλακτική για τη Γερµανία), που έχει παγιωθεί δηµοσκοπικά στη 2η θέση µε 21,5%. Επ’ αυτού του ζητήµατος, οι διαδηλώσεις εναντίον του κόµµατος αλλά και η πιθανότητα διακοπής της κρατικής χρηµατοδότησής του εντείνουν την πόλωση στη χώρα. Την περασµένη εβδοµάδα πραγµατοποιήθηκαν µεγάλες διαδηλώσεις (άνω των 100) κατά του κόµµατος.

Πάνω από 350.000 διαδήλωσαν στο Βερολίνο, 250.000 στο Μόναχο, 160.000 στο Αµβούργο και 70.000 στην Κολονία. Χαρακτηριστική ήταν αυτή της Φρανκφούρτης, µε τη συµµετοχή περίπου 35.000 πολιτών, µε συνθήµατα, πλακάτ και αφίσες που ανέγραφαν «Υπερασπιστείτε τη δηµοκρατία - Φρανκφούρτη ενάντια στο AfD» ή «Ναζί έξω». Το λαϊκό ξέσπασµα ήρθε µετά την αποκάλυψη µυστικής συνάντησης στελεχών του κόµµατος, µε κύριο θέµα της ατζέντας τις µαζικές απελάσεις µεταναστών. Μάλιστα, η συνάντηση φέρεται πως είχε στο «µενού» και απελάσεις Γερµανών πολιτών ξένης καταγωγής, οι οποίοι, σύµφωνα µε την άποψή τους, «δεν είναι ενταγµένοι όπως πρέπει στην κοινωνία». Ο συνολικός όγκος των διαδηλωτών ξεπέρασε το 1,5 εκατοµµύριο.

Ανησυχητική άνοδος


Αυτή τη στιγµή, το AfD συγκεντρώνει, σύµφωνα µε τις πρόσφατες δηµοσκοπήσεις, 21,5% στην πρόθεση ψήφου. Η ανησυχία για την άνοδό του κλιµακώνεται ενόψει των κρατιδιακών εκλογών που θα πραγµατοποιηθούν φέτος σε Βρανδεµβούργο, Θουριγγία και Σαξονία, όπου δηµοσκοπικά εµφανίζεται ως πρώτο, µε τις οµοσπονδιακές εκλογές στη Γερµανία να αναµένονται το 2025. Κατά συνέπεια, εκφράζονται φόβοι για µία πιθανή πρωτιά του ακροδεξιού κόµµατος, αλλά και την πιθανότητα να βρεθούν οι εταίροι µε σκοπό τον σχηµατισµό κυβέρνησης.

Aπό την άλλη, το πρώτο «κύµα» διαδηλώσεων φαίνεται πως είχε τον αντίκτυπό του, καθ’ ότι δηµοσκόπηση που διενήργησε το Ινστιτούτο INSA για λογαριασµό της εφηµερίδας «Bild» έδειξε τη µεγαλύτερη πτώση εδώ και µία διετία για το κόµµα, που από το 23% έπεσε στο 21,5%. Ταυτόχρονα -και βάσει της έρευνας- τις διαδηλώσεις κατά του AfD υποστηρίζουν το 37% των ερωτηθέντων, ωστόσο το 50% δηλώνουν ότι θεωρούν αδιανόητο να ψηφίσουν AfD. Οι αποκαλύψεις για τις συναντήσεις, όµως, δεν πτόησαν την ταχύτητα προσέλκυσης νέων µελών, καθώς στο διάστηµα 10-22 Ιανουαρίου υπεβλήθησαν 1.400 αιτήσεις εγγραφής, µε τις παραιτήσεις να είναι µόλις σε διψήφιο αριθµό.

Παράλληλα, τα νοµοθετικά αντανακλαστικά έχουν ήδη ενεργοποιηθεί, καθώς στο τραπέζι βρίσκεται πλέον µέχρι και η ακύρωση της κρατικής χρηµατοδότησης. Βάσει αριθµών, η κρατική χρηµατοδότηση στη Γερµανία χορηγείται σε κόµµατα που έχουν συγκεντρώσει 0,5% στις οµοσπονδιακές εκλογές ή τις ευρωεκλογές, αλλά και σε αυτά που επιτυγχάνουν το 1% στα κρατίδια. Αυτήν τη στιγµή, το 44% των συνολικών εσόδων του AfD για το έτος 2021 προήλθε από το κράτος και συγκεκριµένα 11 εκατοµµύρια ευρώ από τα -περίπουσυνολικά 25 εκατ.

Ευελπιστεί σε έξοδο από Ε.Ε.


Με την πολιτική σκηνή της Γερµανίας να είναι ήδη ταραγµένη από τα όσα διαδραµατίζονται, την ανησυχία ενέτεινε η πρόθεση της οργάνωσης περί διενέργειας ενός δηµοψηφίσµατος για την έξοδο της χώρας από την Ε.Ε., αν ανέλθει στην εξουσία. Με γνωστές τις αντιευρωπαϊκές θέσεις, η συνεπικεφαλής, Αλίς Βάιντελ, υποστήριξε ότι «η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν µπορεί να ρυθµιστεί, τη βλέπουµε ως ένα αποτυχηµενο σχέδιο».

Η ίδια ανέφερε στους «Financial Times» ότι το κόµµα έχει σκοπό τη µεταρρύθµιση της Ε.Ε. αλλά και τον ταυτόχρονο περιορισµό της εξουσίας της Κοµισιόν, επισηµαίνοντας πως αν ένα τέτοιο εγχείρηµα δεν καταστεί δυνατό και αν δεν γίνει εφικτή η αποκατάσταση της κυριαρχίας των κρατών-µελών της Ε.Ε., «τότε οι πολίτες θα πρέπει να αποφασίσουν, όπως ακριβώς στο Ηνωµένο Βασίλειο. Θα µπορούσαµε να οργανώσουµε ένα δηµοψήφισµα για το Dexit, την έξοδο της Γερµανίας από την Ε.Ε.», ανέφερε, φέρνοντας µνήµες από την έξοδο της Βρετανίας από την Ε.Ε., µετά το δηµοψήφισµα που έλαβε χώρα το 2016.

Σύµφωνα µε το «Politico», η συνεπικεφαλής του AfD χαρακτήρισε «σκανδαλώδες» και «διαστρεβλωτικό» το δηµοσίευµα αναφορικά µε τις θέσεις της, υποστηρίζοντας ότι επιδιώκει να χρησιµοποιήσει τον νόµο µόνο «για τον επαναπατρισµό ανθρώπων που δεν έχουν δικαίωµα να παραµείνουν στη χώρα». Προβληµατική στο ζήτηµα αποτελεί πως παρά τα δεδοµένα χαµηλά ποσοστά υποστήριξης της ευρωπαϊκής προοπτικής της Γερµανίας και της Ε.Ε. των ψηφοφόρων τους, δηµοσκοπήσεις του Σεπτεµβρίου του 2023 αναδεικνύουν ότι η πλειοψηφία αυτών δεν θα ήταν πιθανό να ψηφίσουν ένα Dexit, µε το 52% να διατηρούν τη θέση υπέρ της παραµονής στην Ενωση.

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή της Κυριακής