Η γερμανική αστυνομία προχώρησε στη σύλληψη έξι νεοναζί που διένειμαν δακρυγόνα και φυλλάδια σήμερα στην πόλη Κότμπους στο Βραδεμβούργο ανακοινώνοντας ταυτόχρονα ότι εντείνει τα μέτρα ασφαλείας εν όψει αντιμεταναστευτικής διαδήλωσης που έχει προγραμματιστεί για το προσεχές Σάββατο.

Οι έξι άνδρες που συνελήφθησαν είναι μέλη του νεοναζιστικού κόμματος NPD. 

«Έχουμε ξεκινήσει έρευνα σε βάρος των ανδρών ηλικίας 17 έως 23 ετών, καθώς βαρύνονται με υποψίες ότι παραβίασαν τον νόμο σχετικά με τις δημόσιες συναθροίσεις. Τα φυλλάδια και τα δακρυγόνα σπρέι κατασχέθηκαν» σημειώνεται στην ανακοίνωση της αστυνομίας.

Το NPD και άλλες ακροδεξιές οργανώσεις προγραμματίζουν διαδηλώσεις με αίτημα οι πρόσφυγες να φύγουν από το Κότμπους. Η πόλη, με πληθυσμό 100.000 κατοίκων, φιλοξενεί 3.400 πρόσφυγες και μετανάστες. 

Η αστυνομία είπε στο Reuters ότι σχεδιάζει να προχωρήσει στην ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας στην πόλη μεθαύριο Σάββατο, καθώς από τη μία ακροδεξιές οργανώσεις προγραμματίζουν νέες κινητοποιήσεις και από την άλλη οι πρόσφυγες οργανώνουν μια αντιδιαδήλωση με τους υποστηρικτές τους, μεταξύ αυτών ακτιβιστές από το αριστερό κόμμα Die Linke.

Η ένταση έχει αναζοπυρωθεί από τον περασμένο μήνα, όταν δύο Σύροι έφηβοι τραυμάτισαν έναν 16χρονο Γερμανό με μαχαίρι και μια ομάδα τρίων Σύρων, ηλικίας κάτω των 17 ετών, απείλησε ένα ζευγάρι Γερμανών με μαχαίρι έξω από εμπορικό κέντρο στο Κότμπους.

Το αντιμεταναστευτικό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) βγήκε πρώτο κόμμα στο Κότμπους στις εκλογές του περασμένου έτους, νικώντας του συντηρητικούς της Άνγκελα Μέρκελ.

με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ