Η ηγεσία του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας (SPD) επανέφερε στο τραπέζι το ενδεχόμενο απαγόρευσης του ακροδεξιού κόμματος AfD.

Η ηγέτης του SPD, Σάσκια Έσκεν, δήλωσε ότι η απαγόρευση του AfD παραμένει μια επιλογή, παρά τις εκλογικές επιτυχίες του.

Η Έσκεν επικαλέστηκε μια σειρά από λόγους για τους οποίους θεωρεί ότι το AfD συνιστά απειλή για τη δημοκρατία, όπως το ότι είναι μέρος ενός ακροδεξιού δικτύου, διατηρεί λίστες με επικριτικούς δημοσιογράφους και δημιουργεί πύλες αναφοράς για εκπαιδευτικούς που ασκούν κριτική στο AfD.

Η Έσκεν τόνισε ότι εναπόκειται στα γραφεία προστασίας του Συντάγματος να επανεξετάζουν συνεχώς την απειλή που συνιστά για τη δημοκρατία το AfD. Εάν καταλήξουν στο συμπέρασμα ότι «ένα κόμμα στο σύνολό του πρέπει να θεωρηθεί ακροδεξιό, τότε πρέπει να επιστραφεί η δαμόκλειος σπάθη της απαγόρευσης».

Η Έσκεν προειδοποίησε για τις συνέπειες περαιτέρω εκλογικών επιτυχιών του AfD φέτος.

Την ίδια ώρα, η πλειονότητα των Γερμανών αναμένει ότι το AfD θα επιτύχει την απόλυτη πλειοψηφία σε τουλάχιστον μία από τις τρεις εκλογικές αναμετρήσεις στα κρατίδια της ανατολικής Γερμανίας φέτος.

Σύμφωνα με έρευνα, το 53% θεωρεί ένα τέτοιο σενάριο πιθανό και μόνο το 32% το θεωρεί απίθανο. Στην ανατολική Γερμανία, το 58% αναμένει ότι το AfD θα έρθει στην εξουσία σε ένα από τα τρία κρατίδια και θα γίνει επικεφαλής της κυβέρνησης.

Τον Σεπτέμβριο θα εκλεγούν νέα κρατικά κοινοβούλια στη Σαξονία, τη Θουριγγία και το Βρανδεμβούργο. Και στα τρία κρατίδια, το AfD προηγείται κατά πολύ σε ορισμένες δημοσκοπήσεις.

Σε εθνικό επίπεδο, το AfD έχει σημαντικά μεγαλύτερη υποστήριξη από τα τρία κυβερνητικά κόμματα SPD, Πράσινοι και FDP με ποσοστό άνω του 20% και βρίσκεται στη δεύτερη θέση πίσω από το CDU/CSU.

Όλα τα άλλα κόμματα που εκπροσωπούνται στα τρία κοινοβούλια των κρατιδίων αποκλείουν επί του παρόντος έναν συνασπισμό με το AfD. Όπως έχουν τα πράγματα σήμερα, το AfD θα μπορούσε επομένως να γίνει επικεφαλής της κυβέρνησης μόνο εάν κερδίσει την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών στο κοινοβούλιο.

Ωστόσο, το 42% των ερωτηθέντων δεν πιστεύει ότι η CDU/CSU θα τηρήσει την υπόσχεσή της να μην συνεργαστεί με το AfD σε επίπεδο κρατιδίων και ομοσπονδιακό επίπεδο. Μόνο το 36% της γνώμης ότι αυτό το λεγόμενο «τείχος προστασίας» θα κρατήσει.

Οι εκλογές στην ανατολική Γερμανία ως μέτρο σύγκρισης

Το AfD είναι ήδη επικεφαλής σε δημοτικό επίπεδο. Πέρυσι, ένας πολιτικός του AfD εξελέγη για πρώτη φορά δήμαρχος στη Σαξονία-Άνχαλτ. Στα μέσα Δεκεμβρίου, ένας υποψήφιος του AfD κέρδισε τις δημαρχιακές εκλογές στην Πίρνα της Σαξονίας. Το AfD είναι επίσης περιφερειάρχης στη νότια θουριγγική περιφέρεια του Σόνεμπεργκ εδώ και περίπου έξι μήνες.

Οι τοπικές εκλογές θα διεξαχθούν στις 9 Ιουνίου και στα πέντε ανατολικά γερμανικά κρατίδια, εκτός από το Βερολίνο. Την ίδια στιγμή θα διεξαχθούν και οι εκλογές για την ανάδειξη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Πρόκειται για την πρώτη πανεθνική ψηφοφορία μετά τις ομοσπονδιακές εκλογές του 2021 και ως εκ τούτου αποτελεί δείκτη του κλίματος στη χώρα.

Μόνο το 28% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι είναι πιθανό το AfD να γίνει το ισχυρότερο κόμμα και το 57% ότι είναι απίθανο. Το 56% πιστεύει ότι το CDU/CSU είναι πιθανότερο να έρθει πρώτο κόμμα σε αυτές τις εκλογές, το 20% το SPD και το 11% οι Πράσινοι.

Ενόψει των επόμενων γενικών εκλογών, οι οποίες επί του παρόντος έχουν προγραμματιστεί για το φθινόπωρο του 2025, η εικόνα είναι παρόμοια. Το 27% πιστεύει ότι είναι πιθανό το AfD να γίνει το ισχυρότερο κόμμα. Ωστόσο, το 56 τοις εκατό θεωρεί ότι αυτό δεν είναι ρεαλιστικό.

Το 59% αναμένει ότι η CDU/CSU θα κερδίσει τις εκλογές. Αντίθετα, μόνο το 16% πιστεύει ότι το SPD θα γίνει και πάλι το ισχυρότερο κόμμα με καγκελάριο τον Όλαφ Σολτς. Μόνο το 9% πιστεύει ότι οι Πράσινοι θα το πετύχουν.