Aκόμα ένα πολεμικό μέτωπο άνοιξε στη Μέση Ανατολή, όπου ήδη οι εντάσεις αυξάνονται επικίνδυνα, αυτή τη φορά ανάμεσα σε Πακιστάν και Ιράν που πραγματοποίησαν εκατέρωθεν χτυπήματα σε μια άνευ προηγουμένου κλιμάκωση των εχθροπραξιών. Οι δύο χώρες μοιράζονται ένα ασταθές σύνορο, που εκτείνεται περίπου 560 μίλια, με την επαρχία Μπαλουχιστάν του Πακιστάν από τη μία πλευρά και την επαρχία Σιστάν και Μπαλουχιστάν του Ιράν από την άλλη.

Την αρχή έκανε το Ιράν, πραγματοποιώντας επιδρομές στο Μπαλουχιστάν, στις οποίες, σύμφωνα με τις πακιστανικές Αρχές, σκοτώθηκαν δύο παιδιά και τραυματίστηκαν πολλά άλλα. Το Ιράν ισχυρίστηκε ότι είχε «στοχοποιήσει μόνο Ιρανούς τρομοκράτες» και ότι κανένας υπήκοος δεν έγινε στόχος. Ωστόσο, η ενέργεια πυροδότησε την οργή του Πακιστάν που τη χαρακτήρισε «κατάφωρη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου» και προχώρησε σε αντίποινα εναντίον αυτονομιστών μαχητών στο Ιράν. Ποια είναι, όμως, η οργάνωση που στοχοθετήθηκε από το Πακιστάν και την ταραγμένη επαρχία που βρίσκεται στην καρδιά των εντάσεων;


BLF: Στόχος η ανεξαρτησία της δυτικής πακιστανικής επαρχίας του Μπαλουχιστάν


Το Απελευθερωτικό Μέτωπο των Βελούχων (BLF), για το οποίο αξιωματούχος των υπηρεσιών πληροφοριών είπε πως ήταν ο στόχος των πακιστανικών πληγμάτων στο Ιράν, επιδιώκει την ανεξαρτησία της δυτικής πακιστανικής επαρχίας του Μπαλουχιστάν (Βελουχιστάν). Οι μαχητές της εθνότητας των Βελούχων (Μπαλούτς) πολεμούν εναντίον της κυβέρνησης εδώ και δεκαετίες για τη δημιουργία ενός χωριστού κράτους, υποστηρίζοντας πως η κεντρική κυβέρνηση εκμεταλλεύεται άδικα τους πλούσιους φυσικούς πόρους αερίου και μεταλλευμάτων της επαρχίας του Μπαλουχιστάν, η οποία συνορεύει με το Αφγανιστάν και το Ιράν. Το BLF είναι μεταξύ των εξεγερμένων που συχνά στοχοθετούν εγκαταστάσεις αερίου, υποδομές και θέσεις ασφαλείας εκεί, όμως έχουν αρχίσει να εξαπολύουν επιθέσεις και σε άλλα μέρη του Πακιστάν.

Επιτίθενται επίσης σε κινεζικά εργοτάξια και σκοτώνουν Κινέζους εργάτες, παρά τις διαβεβαιώσεις από το Πακιστάν πως κάνει ό,τι μπορεί για να προστατεύει τα κινεζικά εργοτάξια. Η εκτεταμένη αυτή επαρχία, όπου ζουν περίπου 15.000.000 άνθρωποι, είναι ως επί το πλείστον μία άνυδρη, ερημική και ορεινή περιοχή που έχει ανεκμετάλλευτο ορυκτό πλούτο. Το Μπαλουχιστάν (Βελουχιστάν) είναι μια σημαντική τοποθεσία για τον τεράστιο και πολλών δισεκατομμυρίων Οικονομικό Διάδρομο Κίνας - Πακιστάν (CPEC), ο οποίος αποτελεί μέρος της πρωτοβουλίας «Μία Ζώνη - Ένας Δρόμος» του προέδρου Σι Τζινπίνγκ. Η Κίνα έχει αναλάβει προγράμματα εξόρυξης μεταλλευμάτων και κατασκεύασε ένα διεθνές αεροδρόμιο και ένα λιμάνι στην Γκουαντάρ, τη νότια παραλιακή πόλη της επαρχίας. Η καναδική μεταλλευτική εταιρεία Barrick Gold κατέχει μερίδιο 50% στο ορυχείο Reko Diq στην περιφέρεια Τσαγκάι της επαρχίας, ενώ το υπόλοιπο ανήκει στην κυβέρνηση του Πακιστάν και στην επαρχία. Η Barrick θεωρεί πως το ορυχείο αυτό είναι ένα από τα μεγαλύτερα σε μεγάλο βαθμό ανεκμετάλλευτα κοιτάσματα χαλκού και χρυσού στον κόσμο.