«Φωτιά» παίρνει ξανά η Μέση Ανατολή, καθώς μετά την εισβολή της Χαμάς την 7η Οκτωβρίου το Ισραήλ επιτέθηκε στην πρεσβεία του Ιράν στη Δαμασκό, με αποτέλεσμα 11 νεκρούς και υψηλόβαθμα στελέχη των Φρουρών της Επανάστασης.

Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ο απολογισμός των νεκρών από το ισραηλινό πλήγμα στο προξενικό γραφείο της ιρανικής πρεσβείας επέφερε το θάνατο οκτώ Ιρανών, δύο Σύρων και ενός Λιβανέζου, με τον Ραμί Άμπντελ Ραχμάν να διευκρινίζει ότι δεν υπάρχουν άμαχοι μεταξύ των νεκρών.

Με την επίθεση αυτήν να δημιουργεί τους φόβους μίας νέας ανάφλεξης στην ευρύτερη περιοχή, η Τεχεράνη «έδειξε τα δόντια της», επισημαίνοντας πως το Ισραήλ θα είναι υπεύθυνο για τις συνέπειες του γεγονότος, με τον Ιρανό πρόεδρο Ραϊσι να διαμηνύει πως «δεν θα μείνει αναπάντητη» η επίθεση και τον ΥΠΕΞ Χοσεΐν Αμίρ-Αμπντολαχιάν να ζητάει μία «σοβαρή απάντηση της διεθνούς κοινότητας»

Ταυτόχρονα, ο πρέσβης του Ιράν στη Δαμασκό, Χοσεΐν Ακμπαρί, προανήγγειλε «αποφασιστική απάντηση» για την επίθεση, ενώ η Χεζμπολάχ προειδοποίησε πως «ο εχθρός θα τιμωρηθεί», ενώ η Συρία επισήμανε ότι «αθώοι» σκοτώθηκαν στην επίθεση. Η Ρωσία, ως σύμμαχος του Σύρου προέδρου Μπασάρ Αλ Άσαντ καταδίκασε το γεγονός.

Οι κίνδυνοι

Υπό τον φόβο δημιουργίας μίας σύγκρουσης και περαιτέρω κλιμάκωσης μετά τα όσα έλαβαν χώρα, οι ΗΠΑ, σύμφωνα με δημοσίευμα του Axios «ενημέρωσαν απευθείας» το Ιράν πως δεν είχαν καμία ανάμιξη «ούτε εκ των προτέρων ενημέρωση» για τις κινήσεις του Ισραήλ, που επικαλείται πηγές στην αμερικανική κυβέρνηση. Το Ισραήλ επίσημα δεν έχει αναλάβει την ευθύνη, καθώς ο υπ. Άμυνας, Γιοάβ Γκάλαντ μιλώντας σε κοινοβουλευτική επιτροπή, επισήμανε ότι η χώρα βρίσκεται σε έναν πόλεμο «με πολλά μέτωπα», αποφεύγοντας όμως να αναφερθεί ευθέως στο πλήγμα της Δαμασκού. Ταυτόχρονα, το Reuters επικαλούμενο ανώτερο Ισραηλινό αξιωματούχο να τονίζει υπό το καθεστώς ανωνυμίας ότι αυτοί που επλήγησαν «βρίσκονταν πίσω από πολλές επιθέσεις εναντίον ισραηλινών και αμερικανικών στόχων και σχεδίαζαν επιπλέον επιθέσεις», προσθέτοντας όμως πως στόχο δεν αποτελούσε η πρεσβεία. Από την πυραυλική επίθεση καταστράφηκε το προξενικό γραφείο που βρίσκεται δίπλα στο κτίριο της ιρανικής πρεσβείας.

Το Ισραήλ επιχειρεί παντού στη Μέση Ανατολή προκειμένου εκείνοι που το απειλούν να καταβάλουν το τίμημα, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Άμυνας της χώρας, ο οποίος ωστόσο δεν αναφέρθηκε ευθέως στο πλήγμα που φέρεται να εξαπέλυσε το Ισραήλ εναντίον μιας ομάδας Ιρανών αξιωματικών στη Δαμασκό. Σύμφωνα με τον Ιταλό αναλυτή Τζουζέπε Ντέντισε, ο ισραηλινός βομβαρδισμός έχει «συμβολική και πολιτική αξία» διότι δεν χτυπήθηκε μόνο ένας τυχαίος στόχος, αλλά και διότι οι Ισραηλινοί θέλουν πάση θυσία να αποκαταστήσουν την αποτρεπτική τους ικανότητα. Ακόμη, δεν παραλείπει να τονίσει πως στόχο του Νετανιάχου αποτελεί η ώθηση των

Πασνταράν και Χεζμπολάχ στο να έχουν μία «άτοπη» αντίδραση που θα μπορούσε να ενεργοποιήσει τα νόμιμα αντανακλαστικά του Ισραήλ, με στόχο μία επίθεση κατά του καθεστώτος της Τεχεράνης, θέτοντας το ερώτημα του κατά πόσον αυτό αποτελεί μία στρατιωτική στρατηγική η επιχείρηση εμπλοκής των ΗΠΑ στη σύγκρουση.

Επισημαίνεται ότι το κλίμα μεταξύ ΗΠΑ και Ισραήλ παραμένει «παγωμένο» τους τελευταίους μήνες, μετά την σκληρή διαχωριστική γραμμή του Τζο Μπάιντεν από τον Νετανιάχου περί εκεχειρίας στην Γάζα, με τον δεύτερο να επιθυμεί να καταρρίψει τα τελευταία προπύργια της ισλαμιστικής οργάνωσης. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το κλίμα έντασης κατά τη συνάντηση κορυφαίων αξιωματούχων των δύο πλευρών για την επερχόμενη επιχείρηση στη Ράφα, με τους Αμερικανούς απεσταλμένους να ζητούν εγγυήσεις για την εκκένωσή της και την προστασία 1,4 εκατ. Εκτοπισμένων Παλαιστινίων, προκαλώντας την έκρηξη της αντιπροσωπείας του Νετανιάχου, σύμφωνα με το NBC News. Το ίδιο μέσο επικαλείται πως η πρόταση του Ισραήλ δεν εμπεριείχε σχέδια για τις βασικές ανάγκες ανθρώπων, παρά μόνο την προμήθεια ενός μικρού μέρους από τις εκατοντάδες χιλιάδες σκηνές που θα ήταν απαραίτητες.

Δημοσιεύτηκε στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ στις 6/4