Aντιδράσεις προκάλεσε στην Κροατία η δημόσια αναφορά του πρωθυπουργού, Ζόραν Μιλάνοβιτς, σε γκέι υπουργό της κυβέρνησής του. "100%, ο Χάμπιαν είναι γκέι, σωστά;" είπε προ ημερών ο Μιλάνοβιτς, αναφερόμενος στον υπουργό Οικονομίας Ντάμιρ Χάμπιαν.

Ενώ συνέχισε λέγοντας: "Δεν είναι (κλεισμένος) στην ντουλάπα, ο άνθρωπος έχει μια φυσιολογική ζωή" , προκαλώντας σχόλια αποδοκιμασίας από το συντηρητικό κυβερνών κόμμα HDZ και την αντιπολίτευση.

Η Συνήγορος του Πολίτη για την Ισότητα των Φύλων, Βίσνια Λιούμπισιτς, υπογράμμισε σε δελτίο Τύπου ότι: «ο σεξουαλικός προσανατολισμός αφορά την ιδιωτική ζωή κάποιου και τυχόν δημόσια αποκάλυψή του γίνεται αποκλειστικά με ευθύνη του ενδιαφερόμενου».


Κροατία: Ο υπουργός Οικονομίας Ντάμιρ Χάμπιαν, δεν σχολίασε τη δήλωση του Μιλάνοβιτς


Η «ανάρμοστη και αυθαίρετη» δήλωση του κ. Μιλάνοβιτς επιτρέπει την «ενίσχυση του κλίματος δυσπιστίας μεταξύ ορισμένων ανθρώπων σχετικά με το δικαίωμα στην ιδιωτική ζωή και στην ισότητα», συμπληρώνει.

Ο πρόεδρος Μιλάνοβιτς, γνωστός για τα αμφιλεγόμενα σχόλιά του, αναφέρει σε δήλωσή του ότι «το να είναι κάποιος ομοφυλόφιλος δεν είναι ούτε προσβολή ούτε πρόβλημα», καταλογίζοντας υποκρισία στους επικριτές του.

Ο υπουργός Οικονομίας Ντάμιρ Χάμπιαν, ο οποίος ανέλαβε καθήκοντα τον Δεκέμβριο, δεν σχολίασε τη δήλωση του προέδρου της χώρας.

Τα τελευταία χρόνια στην Κροατία έχουν γίνει βήματα για την κατοχύρωση των δικαιωμάτων των ομοφυλοφίλων, παρότι η κοινωνία παραμένει σε μεγάλο βαθμό συντηρητική. Μόλις ένας βουλευτής, κόμματος της αντιπολίτευσης, έχει αποκαλύψει δημοσίως ότι είναι ομοφυλόφιλος.