Σηµαντική άνοδο παρουσιάζει η Εναλλακτική ∆εξιά (Alt-Right) σε όλο και περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, όσο πλησιάζουµε στις ευρωεκλογές, που θα πραγµατοποιηθούν τον ερχόµενο Ιούνιο. Μέχρι πρότινος στο περιθώριο του πολιτικού φάσµατος, οι Alt-Right συνδυασµοί παίρνουν τώρα κυβερνητικούς ρόλους, παράλληλα µε τα κυρίαρχα δεξιά κόµµατα. Σύµφωνα, µάλιστα, µε πρόσφατη έρευνα του «Economist», σε 15 από τις 27 χώρες της Ε.Ε. τα κόµµατα της Εναλλακτικής ∆εξιάς καταγράφουν διψήφια ποσοστά στις δηµοσκοπήσεις, ενώ σε 6 χώρες κυβερνούν ή συµµετέχουν σε κυβερνήσεις συνεργασίας.

Ταυτόχρονα, ανάλυση δηµοσκοπήσεων από το Τµήµα Ερευνας και Ανάλυσης του «Politico» επιβεβαιώνει πως αυτοί οι συνδυασµοί θα αυξήσουν σηµαντικά τη δύναµή τους στις επόµενες ευρωπαϊκές εκλογές εις βάρος των κεντρώων κοµµάτων. Η στροφή αυτή στην Ευρώπη εξελίσσεται σε µία νέα πολιτική τάση, µε τους αναλυτές να εξηγούν ότι οι λόγοι πίσω από αυτήν διαφέρουν από χώρα σε χώρα, µε τη µετανάστευση, την οικονοµία ή τον πόλεµο στην Ουκρανία να βρίσκονται στην κορυφή. Χαρακτηριστικό παράδειγµα, η Τζόρτζια Μελόνι, η οποία δήλωνε «νοσταλγός του Μουσολίνι».

Η ηγέτις των Αδελφών της Ιταλίας κέρδισε τις εκλογές τον Σεπτέµβριο του 2022 και ορκίστηκε ως η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός έναν µήνα αργότερα. Ενα χρόνο µετά, συνεχίζει να συγκεντρώνει υψηλά ποσοστά (28%-29%), υιοθετώντας σκληρά µέτρα για τη διαχείριση του Μεταναστευτικού/Προσφυγικού, εν µέσω ραγδαίας αύξησης του αριθµού των µεταναστών που φτάνουν στις ακτές της Ιταλίας. Παράλληλα, στη Γαλλία, τη 2η µεγαλύτερη οικονοµία της Ε.Ε., οι δηµοσκοπήσεις δείχνουν ότι το κόµµα της Μαρίν Λεπέν θα είναι ξανά πρώτο στις ευρωεκλογές.

Σύµφωνα µε δηµοσκόπηση του Ifop Fiducial, το R.N. συγκεντρώνει 30% στην πρόθεση ψήφου, ενώ ακολουθεί το Renaissance του Εµανουέλ Μακρόν µε 18%. Μια δεύτερη δηµοσκόπηση από την Ipsos δείχνει ότι το R.N. φτάνει στο 28%, έναντι του Renaissance (20%). Οι δηµοσκοπήσεις δείχνουν επίσης για πρώτη φορά στην πρώτη θέση τη Λεπέν, αν γίνονταν σήµερα προεδρικές εκλογές στη Γαλλία. Οπως αναφέρει η «Le Monde» σε σχετική ανάλυση, η Λεπέν (όπως όλοι οι Ευρωπαίοι πολιτικοί της «συγγενείς») εκµεταλλεύεται τις φοβίες που συνδέονται µε την απειλή κοινωνικής υποβάθµισης των Γάλλων ή τη µετανάστευση. «Επιδιώκει να διευρύνει το κοινό της, εκµεταλλευόµενη την επιστροφή του πληθωρισµού και εξελίξεις όπως οι αστικές ταραχές και οι τροµοκρατικές επιθέσεις», εξηγεί.

 Ο Βίκτορ Όρμπαν σχεδιάζει να µείνει

Ο Βίκτορ Ορµπαν κέρδισε την τέταρτη θητεία του στην πρωθυπουργία της Ουγγαρίας πέρυσι, µε αναλυτές να περιγράφουν την κυβέρνησή του ως «αυταρχική», λέγοντας πως ο κοινωνικός συντηρητισµός του, η τάση προς τον ευρωσκεπτικισµό και η υπεράσπιση της άποψης περί ενός «λαµπρού κράτους» έχουν προσελκύσει τη διεθνή προσοχή. Στα 13 χρόνια θητείας του οργανισµοί όπως η Ε.Ε., η ∆ιεθνής Αµνηστία και το Παρατηρητήριο Ανθρώπινων ∆ικαιωµάτων τον έχουν κατηγορήσει για παραβίαση της ανεξαρτησίας της ∆ικαιοσύνης, έλεγχο των ΜΜΕ και διακρίσεις εις βάρος της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας.

Ωστόσο, ο µακροβιότερος επικεφαλής κυβέρνησης στην Ε.Ε. δηλώνει πως σχεδιάζει να παραµείνει στην εξουσία έως το 2034. «Εφιάλτη για την Ευρώπη» χαρακτήρισαν τα διεθνή ΜΜΕ τη νίκη του Γκερτ Βίλντερς και του ανοιχτά ξενοφοβικού αντιισλαµικού κόµµατός του στις βουλευτικές εκλογές στην Ολλανδία. Η πρόσφατη νίκη του Βίλντερς -του «Ολλανδού Τραµπ», όπως τον αποκαλούν-, σε ένα από τα έξι ιδρυτικά µέλη της Ε.Ε. συνιστά πρόκληση, σε µια περίοδο, µάλιστα, που ο πλανήτης προετοιµάζεται για µία πιθανή επιστροφή του πρώην προέδρου των ΗΠΑ στον Λευκό Οίκο. Ο Βίλντερς έχει υποσχεθεί διεξαγωγή δηµοψηφίσµατος για Nexit (την έξοδο της Ολλανδίας από την Ε.Ε.) και έχει ταχθεί εναντίον των πολιτικών του µπλοκ, οι οποίες αφορούν το Μεταναστευτικό/Προσφυγικό και την κλιµατική αλλαγή.

Άνοδος της Εναλλακτικής Δεξιάς και στην Αργεντινή

Η άνοδος της Εναλλακτικής ∆εξιάς, ωστόσο, δεν είναι φαινόµενο που παρατηρείται µόνο στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αλλά το συναντάµε όλο και περισσότερο σε κάθε γωνιά του πλανήτη. Πιο πρόσφατο παράδειγµα δεν είναι άλλο από την εκλογική επιτυχία του Χαβιέρ Μιλέι στην Αργεντινή. Προεκλογικά είχε προκαλέσει σάλο µε τις ακραία αντισυµβατικές θέσεις του, πραγµατοποιώντας την προεκλογική εκστρατεία του µε ένα αλυσοπρίονο στο χέρι.

 «Η Αργεντινή κάνει απότοµη στροφή στα δεξιά», σχολίασε σε ανάλυσή της η «Washington Post», έπειτα από την εκλογή του Μιλέι µε ποσοστό 55,7%, αφήνοντας στη δεύτερη θέση τον περονιστή υπουργό Οικονοµικών, Σέρχιο Μάσα. Ο «πιο αουτσάιντερ και από τα αουτσάιντερ», που πολλοί παροµοίασαν µε τον Τραµπ και άλλοι µε τον... Γούλβεριν, είχε δεσµευθεί πως εάν εκλεγεί θα «απελευθερώσει» την οπλοκατοχή, θα νοµιµοποιήσει την πώληση ανθρώπινων οργάνων χωρίς κρατική παρέµβαση, θα βάλει λουκέτο στην κεντρική τράπεζα και θα κάνει δηµοψήφισµα για την απαγόρευση των εκτρώσεων.

Οι εκλογικές επιτυχίες που επαναφέρουν στο κέντρο της πολιτικής συζήτησης την άνοδο της Εναλλακτικής ∆ εξιάς δεν είναι και λίγες, µε τους αναλυτές να χτυπούν το καµπανάκι του κινδύνου ενόψει των ευρωεκλογών, όταν οι Ευρωπαίοι θα κληθούν να προσέλθουν στις κάλπες στο διάστηµα από την Πέµπτη 6 έως την Κυριακή 9 Ιουνίου 2024.

 

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή της Κυριακής