Στo στρατηγείο της Γενικής Γραµµατείας Πολιτικής Προστασίας ένας χάρτης της Ελλάδας δεσπόζει µε πολλές διάσπαρτες κουκίδες. Συνολικά είναι 41.

Πρόκειται για όλα τα σηµεία εισόδου τουριστών και επισκεπτών από το εξωτερικό στη χώρα µας, που ανοίγει τις πύλες της µαζικά πλέον την 1η Ιουλίου. Με πράσινο είναι τα επτά σηµεία εισόδου των οδικών συνδέσεων, στα βόρεια σύνορα της χώρας µας, από όπου έρχονται κυρίως οι τουρίστες από τις χώρες της Κεντρικής Ευρώπης και των Βαλκανίων: η Κακαβιά, η Κρυσταλλοπηγή, οι Εύζωνοι, ο Προµαχώνας, η Νυµφαία, οι Καστανιές και οι Κήποι. Με κίτρινο είναι τα έξι σηµεία πρώτης εισόδου επιβατών κρουαζιεροπλοίων, που αναµένεται να είναι εξαιρετικά περιορισµένοι φέτος.

Με γαλάζιο έχουν χρωµατιστεί τα δύο σηµεία εισόδου ακτοπλοϊκών συνδέσεων µε το εξωτερικό, δηλαδή τα λιµάνια της Πάτρας και της Ηγουµενίτσας, που θα υποδέχονται τα πλοία από την Ιταλία. Με κόκκινο χρώµα, τέλος, καταγράφεται η πλειονότητα των 41 σηµείων εισόδου, δηλαδή τα 27 αεροδρόµια της χώρας.

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, έχει δώσει ιδιαίτερη σηµασία από την πρώτη στιγµή στην πλήρη και αναλυτική καταγραφή των δεδοµένων, ώστε να είναι εφικτή η ιχνηλάτηση των κρουσµάτων κορονοϊού και ο εντοπισµός των ανθρώπων µε τους οποίους είχαν έρθει σε επαφή.

Το σταδιακό άνοιγµα των συνόρων καθιστά ακόµα πιο επιτακτική την ανάγκη να γίνεται αυτή η διαδικασία µεθοδικά και οργανωµένα. Είναι ενδεικτικό ότι από τη Παρασκευή, µέχρι και τη ∆ευτέρα, µέσα σε τέσσερις ηµέρες δηλαδή, ο κ. Χαρδαλιάς επισκέπτεται κατά σειρά όλα τα αεροδρόµια της χώρας που ανοίγουν από την 1η Ιουλίου στις πτήσεις εξωτερικού, προκειµένου να συντονίσει όλες τις διαδικασίες ασφαλούς έναρξης λειτουργίας τους, σε συνεργασία µε τις κατά τόπους Αρχές.

τοθρισμοσ-17


Ο ΣΤΟΧΟΣ

Ο δεδοµένος στόχος της κυβέρνησης είναι η Ελλάδα να παραµείνει µια υγειονοµικά ασφαλής χώρα. Προς τον σκοπό αυτόν, η Πολιτική Προστασία έχει επικαιροποιήσει τα πρωτόκολλα και έχει προσαρµόσει τις διαδικασίες στα νέα δεδοµένα που φέρνει η ολοκληρωµένη έναρξη της τουριστικής περιόδου, µε τον σχεδιασµό να κινείται σε δύο άξονες: στην πρόληψη και την αντιµετώπιση.

Στον πρώτο άξονα περιλαµβάνεται η διεξαγωγή δειγµατοληπτικών ελέγχων σε όσους εισέρχονται στη χώρα, ενώ όλοι οι τουρίστες και οι επισκέπτες συµπληρώνουν µια φόρµα εισόδου, που θα επιτρέπει την ταχύτερη και αποτελεσµατικότερη ιχνηλάτηση σε περίπτωση κρούσµατος. Παράλληλα, έµφαση δίνεται στα πρωτόκολλα που θα ακολουθηθούν σε αυτήν την πιθανότητα, για να «στεγανοποιηθεί» γρήγορα και να µην παρατηρηθεί εµφάνιση τοπικών εξάρσεων. Τα πρώτα δείγµατα από το µερικό άνοιγµα του τουρισµού είναι θετικά, κάτι που επιτρέπει συγκρατηµένη αισιοδοξία για την πορεία της πανδηµίας τους θερινούς µήνες.

Από τις 15 Ιουνίου για το αεροδρόµιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» έγινε άρση της απαγόρευσης πτήσεων από συγκεκριµένες χώρες, όπως και για το Αεροδρόµιο της Θεσσαλονίκης. Θυµίζουµε ότι όλα τα αεροδρόµια ανοίγουν σήμερα,  1η Ιουλίου. Την πρώτη εβδοµάδα, λοιπόν, δηλαδή από τις 15 µέχρι τις 21 Ιουνίου, στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» έφτασαν 67 πτήσεις από 17 διαφορετικές χώρες. Εγινε έλεγχος σε 6.623 επιβάτες και µόνο 20 εξ αυτών βρέθηκαν θετικοί σε κορονοϊό. Το ίδιο διάστηµα, στο Αεροδρόµιο «Μακεδονία» προσγειώθηκαν 26 πτήσεις από πέντε διαφορετικές χώρες και ελέγχθηκαν 3.768 επιβάτες. Μόλις ένας βρέθηκε θετικός. Σύντοµα, ωστόσο, απελευθερώνονται και οι υπόλοιποι τρόποι µετάβασης στη χώρα µας. Από την 1η Ιουλίου επιτρέπεται ο κατάπλους των πλοίων από το εξωτερικό στα ελληνικά λιµάνια. Με αυτόν τον τρόπο θα επιτραπεί, ουσιαστικά, και η είσοδος ταξιδιωτών από την Ιταλία. Η κρουαζιέρα θα ακολουθήσει. Με τον νέο µήνα έρχεται και η άρση των περιορισµών για οδικές αφίξεις από την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία.

ΤΑ ΜΕΤΡΑ

Το σχέδιο για τον έλεγχο στις 41 εισόδους της χώρας είναι συγκεκριµένο. Από τις 15 Ιουνίου µέχρι και την τελευταία ηµέρα του µήνα, στα αεροδρόµια της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, που είναι τα µόνα µέχρι στιγµής ανοιχτά για τις πτήσεις που έρχονται από αεροδρόµια εκτός λίστας EASA (η λίστα του Ευρωπαϊκού Οργανισµού για την Ασφάλεια των Πτήσεων), έγιναν δειγµατοληπτικά τεστ. Μέχρι κάποιος να πάρει το αποτέλεσµα (σ.σ.: σε µία ηµέρα δηλαδή), αυτοπεριορίζεται στο ξενοδοχείο της επιλογής του. Στην περίπτωση που βρεθεί θετικός στο τεστ, µένει 14 ηµέρες σε καραντίνα.

Από την 1η Ιουλίου, πριν από την άφιξή τους, όλοι οι ταξιδιώτες προς τη χώρα µας θα συµπληρώνουν ένα έντυπο, για να υπάρχουν τα στοιχεία επαφής στην Ελλάδα, δηλαδή να είναι γνωστό στις Αρχές πού θα διαµένουν. Θα τους δοθεί η δυνατότητα να κατεβάζουν το έντυπο και µέσω Ιντερνετ σε ηλεκτρονική µορφή, αλλά και σε εφαρµογή στο κινητό τηλέφωνο. Θα πραγµατοποιούνται δειγµατοληπτικά τεστ και, στην περίπτωση που κάποιος βρεθεί θετικός, θα µπαίνει για 14 ηµέρες σε καραντίνα. Η λύση των ξενοδοχείων καραντίνας τελικά εγκαταλείφθηκε και µε ΚΥΑ την περασµένη Τρίτη προβλέφθηκαν δωµάτια-χώροι αποµόνωσης στις ξενοδοχειακές µονάδες για περιπτώσεις φιλοξενίας επιβεβαιωµένων περιστατικών COVID-19 των οποίων η κλινική κατάσταση δεν απαιτεί νοσοκοµειακή περίθαλψη.