Με την έλευση του νέου έτους, το «Forbes» έκανε τον δικό του απολογισμό, δημοσιεύοντας τη λίστα με τους πλουσιότερους ανθρώπους για το 2023.

Για το προηγούμενο έτος, οι δισεκατομμυριούχοι του πλανήτη ανέρχονται σε 2.640. Μεγάλο μέρος αυτών είναι ιδρυτές κολοσσών (τεχνολογίας και επιστήμης), ενώ σημαντικό μέρος της περιουσίας τους επενδύεται στις εταιρείες που έχουν. Σύμφωνα με το «Forbes», οι 10 πλουσιότεροι άνθρωποι του πλανήτη αξίζουν μαζί 1,47 τρισ. δολάρια.

Η λίστα αποτελείται από τους: Ελον Μασκ, Μπερνάρ Αρνό, Τζεφ Μπέζος, Λάρι Ελισον, Μαρκ Ζάκερμπεργκ, Μπιλ Γκέιτς, Γουόρεν Μπάφετ, Λάρι Πέιτζ, Σεργκέι Μπριν και Στιβ Μπάλμερ.

Έλον Μασκ

Ο Ελον Μασκ αποτελεί τον πλουσιότερο άνθρωπο του πλανήτη. Είναι CEO σε SpaceX και Tesla, με πολύ μεγάλο μέρος του πλούτου του να συνδέεται με την επιτυχία της δεύτερης. Ο 52χρονος αγόρασε τον Οκτώβριο του 2022 το Twitter, σε μια κίνηση που μέχρι στιγμής δεν τον έχει δικαιώσει.



Μπερνάρ Αρνό

Ο Μπερνάρ Αρνό, δεύτερος στη λίστα, έχει εκτιμώμενη αξία 200,7 δισ. δολαρίων. Είναι πρόεδρος του κολοσσού LMVH, που διαθέτει πάνω από 70 εμπορικά σήματα, όπως τη Louis Vuitton και τον Christian Dior. Για πολλούς μήνες του προηγούμενου έτους βρισκόταν στο Νο 1 της λίστας.



Τζεφ Μπέζος

Στην τρίτη θέση βρίσκεται ο Τζεφ Μπέζος, με εκτιμώμενη αξία 174,2 δισ. Πριν από δύο χρόνια εγκατέλειψε τον ρόλο του CEO στην Amazon, την οποία κατόρθωσε από ένα διαδικτυακό βιβλιοπωλείο να τη φτάσει να είναι ένας από τους μεγαλύτερους διαδικτυακούς ιστοτόπους αγορών. Πλέον, είναι ιδιοκτήτης της «Washington Post».




Λάρι Έλισον

O 79χρονος Λάρι Ελισον έχει καθαρή περιουσία 135,3 δισ. Ιδρυσε την εταιρεία λογισμικού Oracle το 1977, διατηρώντας τη θέση του CEO έως το 2014, ενώ από το 2018 έως το 2022 ήταν στο Διοικητικό Συμβούλιο της Tesla, κάνοντας επίσης μεγάλες επενδύσεις. Βρέθηκε στο επίκεντρο της προσοχής όταν απέκτησε το νησί Lanai της Χαβάης έναντι 300 εκατ. δολαρίων.



Μαρκ Ζάκερμπεργκ

O Μαρκ Ζάκερμπεργκ βρίσκεται 5ος, με καθαρή περιουσία 125,3 δισ. δολαρίων. Το 2004 ίδρυσε το Facebook, το οποίο εισήγαγε το 2012 στο χρηματιστήριο και πλέον αποτελεί τη μεγαλύτερη ειδική πλατφόρμα πολυμέσων παγκοσμίως, με 3,8 δισ. χρήστες. Ξοδεύει περίπου 3 δισ. ανά έτος στην επιστήμη, με σκοπό τη θεραπεία ή τη διαχείριση ασθενειών έως το 2100.


Μπιλ Γκέιτς

Ο Μπιλ Γκέιτς έχει περιουσία 119,6 δισ. δολαρίων. Από το 1995 έως το 2017 αποτελούσε τον πλουσιότερο άνθρωπο στον κόσμο. Το «Forbes» εκτιμά ότι η περιουσία του αυξήθηκε κατά 500 εκατ. δολάρια το διάστημα Μαΐου - Ιουνίου 2023. Εχει μειώσει την ενασχόλησή του με τη Microsoft, εστιάζοντας περισσότερο σε επενδύσεις σε άλλες εταιρείες και στη φιλανθρωπία.



Γουόρεν Μπάφετ 

Ο 93χρονος επενδυτής Γουόρεν Μπάφετ βρίσκεται έβδομος, με καθαρή περιουσία 118,6 δισ. Είναι επικεφαλής της Berkshire Hathaway, επενδυτικού ομίλου, που περιλαμβάνει πολλές εταιρείες, όπως η Duracell και η αλυσίδα εστιατορίων Dairy Queen. Μέσω του Giving Pledge έχει εκφράσει τη θέληση να δωρίσει σε φιλανθρωπίες το 99% της περιουσίας του.



Λάρι Πέιτζ

Ο ιδρυτής της Google, Λάρι Πέιτζ, έχει καθαρή περιουσία 117,2 δισ. δολαρίων. Ιδρυσε την εταιρεία το 1998, ενώ πλέον αποτελεί μέλος της Διοικητικού Συμβουλίου της Alphabet, μητρικής εταιρείας της Google, όπου στη δεύτερη βρίσκεται ως βασικός μέτοχος. Αφιερώθηκε στο Planetary Resources, εταιρεία επικεντρωμένη στην εξερεύνηση του Διαστήματος.



Σεργκέι Μπριν

Ο Σεργκέι Μπριν είναι ο 9ος πλουσιότερος, με περιουσία 112,4 δισ. δολαρίων, μία θέση πίσω από τον συνιδρυτή του στην Google. Κατείχε τη θέση του προέδρου τεχνολογίας στην Google, αλλά και στην Alphabet, από την οποία παραιτήθηκε το 2019, ασκώντας όμως μέχρι και σήμερα σημαντικό μερίδιο ελέγχου στην εταιρεία.



Στιβ Μπάλμερ

Στο τέλος της λίστας βρίσκεται ο Στιβ Μπάλμερ, με περιουσία 112,2 δισ. δολαρίων. Ηταν CEO της Microsoft το διάστημα 2000-2014 και μέλος της από το 1980, ενώ πλέον είναι ιδιοκτήτης της ομάδας Los Angeles Clippers του ΝΒΑ, αγοράζοντάς την το 2014 για το ποσόρεκόρ της εποχής των 2 δισ.



Δημοσιεύτηκε στα Παραπολιτικά στις 5/1