Ένας νέος παγκόσμιος «βαρόνος των ΜΜΕ» γεννιέται με την αποδοχή από το Δ.Σ. της Twitter του αιτήματος εξαγοράς του μέσου κοινωνικής δικτύωσης από τον Ελον Μασκ. Μόνο που ο Μασκ δεν είναι ο συνηθισμένος δισεκατομμυριούχος (αν υπάρχει κάτι τέτοιο), ούτε και το Twitter ένα κοινό μέσο ενημέρωσης (αν και ανήκει στα social media, θεωρείται το πλέον πολιτικοποιημένο και κοντινό στα παραδοσιακά μίντια).

Σύμφωνα με το Reuters και τους «Financial Times», στο πλαίσιο του χρηματοδοτικού σχεδιασμού της εξαγοράς (συνολικά 46,5 δισ. δολ.), ο ίδιος ο Μασκ θα προσφέρει 21 δισ., ενώ ακόμα 25,5 δισ. δολάρια θα εξασφαλίσει με διάφορες μορφές δανεισμού από χρηματοδοτικό σχήμα, στο οποίο συμμετέχουν οι Morgan Stanley, Bank of America και Barclays, μεταξύ άλλων. Μένει να φανεί το αποτέλεσμα αυτού του «γάμου», που είναι και το μεγαλύτερο μοχλευμένο «deal» εξαγοράς στη Γουόλ Στριτ, εφόσον ολοκληρωθεί, όπως προβλέπεται, έως το τέλος του έτους (με δεδομένες, δηλαδή, τις εγκρίσεις από πλευράς ρυθμιστικών Αρχών και μετόχων).

elon
Δεν είναι τυχαίο πως η πρώτη «high profile» επιχειρηματική αντίδραση όσον αφορά τις πολιτικές προεκτάσεις αυτής της κλεισμένης συμφωνίας ήρθε από τον Τζεφ Μπέζος, που, εκτός από δεύτερος πλουσιότερος άνθρωπος του πλανήτη (πρώτος είναι ο Μασκ), τυγχάνει και μιντιακός ιδιοκτήτης, συγκεκριμένα της εφημερίδας «Washington Post».

Ο Μπέζος σχολίασε (στο Twitter) ότι, καθώς η Tesla του Μασκ στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό από την αγορά της Κίνας, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη επιρροή του Πεκίνου στην πλατφόρμα. «Μήπως η κινεζική κυβέρνηση μόλις απέκτησε ένα είδος επιρροής στην πλατεία του δήμου;» έγραψε (σ.σ.: «Ψηφιακή πλατεία του δήμου» αποκάλεσε ο Μασκ το Twitter, εννοώντας ένα είδος δημόσιου χώρου «αμεσοδημοκρατίας»).

Οπως επισήμανε το Bloomberg, το 2020 το Twitter ανακοίνωσε πως θα έβαζε ειδική σήμανση στους «φιλικά προσκείμενους στο κράτος» κινεζικούς λογαριασμούς. Θα τηρήσει ο Μασκ αυτή τη δέσμευση;

Ταυτόχρονα, το γεγονός πως ο πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου οραματίζεται να επαναφέρει το Twitter σε μια λογική πλήρους «ελευθερίας του λόγου», αίροντας την πολιτική περιορισμών στο περιεχόμενο των αναρτήσεων, έχει εγείρει ανησυχίες (ιδίως μεταξύ των Δημοκρατικών στις ΗΠΑ) πως θα επανέλθουν λογαριασμοί όπως εκείνος του Ρεπουμπλικανού πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ. Κάποιοι μάλιστα έφτασαν στο σημείο να υποστηρίξουν πως στην εξαγορά του Twitter από τον Μασκ μυστικό ρόλο έπαιξε και ο πρώην πρόεδρος.

Πριν από λίγες ημέρες, το περιοδικό «Newsweek» δημοσίευσε άρθρο με τον τίτλο: «Είναι ο Έλον Μασκ οπαδός του Τραμπ;», υπενθυμίζοντας πως ο δισεκατομμυριούχος είχε συμμετάσχει σε συμβουλευτική επιτροπή του πρώην προέδρου, την οποία πάντως εγκατέλειψε όταν ο Τραμπ έβγαλε τις ΗΠΑ από τη «Συμφωνία του Παρισιού» για το Κλίμα.

Ο ίδιος ο Μασκ δηλώνει πως θέλει να μείνει μακριά από την πολιτική, ενώ το 2020 είχε υποστηρίξει έναν Δημοκρατικό υποψήφιο για το χρίσμα, τον ταϊβανέζικης καταγωγής businessman Αντριου Γιανγκ.

Πώς έχει πει ο δισεκατομμυριούχος ότι θα αλλάξει το μέσο κοινωνικής δικτύωσης - Η λογική της πλήρους «ελευθερίας του λόγου»


Από πλευράς του, ο πρώην πρόεδρος έσπευσε να δηλώσει στο Fox News πως (ακόμα και αν αρθεί η διά βίου αποπομπή του) προτιμά να εκφράζεται μέσω της δικής του πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης, Truth Social.

Υπενθυμίζεται πως το Twitter είχε διαγράψει μόνιμα τον λογαριασμό του Τραμπ τον Ιανουάριο του 2021, επειδή ενθάρρυνε τους οπαδούς του για την πορεία προς το Καπιτώλιο, που οδήγησε στην εισβολή στο Κογκρέσο
elon_1
 

«Επικίνδυνη συμφωνία»

«Η συμφωνία είναι επικίνδυνη για τη Δημοκρατία μας», τουίταρε η Δημοκρατική γερουσιαστής Ελίζαμπεθ Γουόρεν, η οποία είχε εμπλακεί σε πικρή διαδικτυακή φιλονικία με τον Μασκ όταν υποστήριξε ότι δεν πληρώνει φόρους.

Ο μεγιστάνας των Tesla και Space X έχει χρησιμοποιήσει στο παρελθόν την πλατφόρμα για να συγκρίνει τον Καναδό πρωθυπουργό, Τζάστιν Τριντό, με τον Χίτλερ για τα μέτρα κατά του κοροναϊού, έχει εκφράσει την αντίθεσή του στην πολιτική Μπάιντεν για τα ηλεκτρικά οχήματα και έχει κοντραριστεί με την Αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, που του επέβαλε μάλιστα πρόστιμο για αναρτήσεις που αφορούσαν την εξαγγελία μετατροπής της Tesla σε ιδιωτική εταιρεία.

«Στους μεγάλους διαφημιστές δεν αρέσουν τα τοξικά περιβάλλοντα»

Από την άλλη, Ρεπουμπλικανοί βουλευτές, όπως η Μάρτζορι Τέιλορ Γκριν -ο ιδιωτικός λογαριασμός της οποίας στο Twitter είχε απαγορευθεί-, πανηγύρισαν με την είδηση της συμφωνίας. «Τα παραδοσιακά ΜΜΕ έχουν από καιρό ξεκάθαρους κανόνες σχετικά με το πώς να διατηρούν την εκδοτική ανεξαρτησία τους», σχολίασε στους «Financial Times» ο Ανουπάμ Τσάντερ, καθηγητής Ελέγχου Λειτουργίας του Διαδικτύου στο Πανεπιστήμιο Georgetown. Αντίθετα, σημειώνει, δεν υπάρχει κανένας τρόπος να γνωρίζει κανείς «αν ο Ελον Μασκ ή κάποιος άλλος δισεκατομμυριούχος προσπαθεί να ασκήσει έλεγχο στις μεγαλύτερες πλατφόρμες λόγου της εποχής μας». Ο ίδιος χαρακτήρισε τον Μασκ υπέρμαχο ενός «ελευθεριακού ήθους, που ήταν πάντοτε διάχυτο στο Διαδίκτυο».

Ο Μασκ δηλώνει «απολυταρχικά» υπέρμαχος της ελευθερίας του λόγου στο Twitter, κάτι που θα μπορούσε να τον φέρει σε σύγκρουση με τον CEO Π. Αγκραουάλ, ο οποίος έχει αναγάγει σε σύνθημά του έναν «υγιή δημόσιο διάλογο». Σύμφωνα με τον Μπράιαν Βίζερ, πρόεδρο του τομέα Business Intelligence στον όμιλο «GroupM», μια πλήρης άρση του ελέγχου περιεχομένου μπορεί να εγείρει ανησυχίες και μεταξύ των διαφημιζομένων στην πλατφόρμα και των εκπροσώπων τους. «Στους μεγάλους διαφημιστές δεν αρέσουν τα τοξικά περιβάλλοντα», σημείωσε.