Νέα παράταση δόθηκε στην προφυλάκιση του εκλεγµένου δηµάρχου Χειµάρρας, Φρέντη Μπελέρη. Προχθές έγινε η δίκη, όµως διακόπηκε ξανά για τις 10 Ιανουαρίου. Παρά την πρόσφατη -µερική- κυβίστηση του Εντι Ράµα υπό τον φόβο του ελληνικού βέτο, οι ελληνοαλβανικές σχέσεις κρέµονται από µια κλωστή. Η µπάλα είναι τώρα στο γήπεδο της Αλβανίας. Στην «Απογευµατινή» της Κυριακής παραχώρησε αποκλειστική συνέντευξη η Klesiana Omeri, πολιτική συντάκτρια του ιδιωτικού τηλεοπτικού σταθµού TV Klan, που εδρεύει στα Τίρανα. Αποκάλυψε ότι µεγάλο µέρος της αλβανικής κοινής γνώµης βλέπει πολιτικά κίνητρα πίσω από τις κινήσεις της ∆ικαιοσύνης, εξήγησε τον ρόλο του ηττηµένου Γιώργου Γκόρο, ο οποίος εξακολουθεί να εκτελεί χρέη δηµάρχου, και µίλησε για τα σενάρια πρόωρων εκλογών που ακούγονται στη γείτονα.

Πώς βλέπει η αλβανική κοινή γνώµη τους χειρισµούς των Τιράνων σχετικά µε την υπόθεση Μπελέρη;

∆εν νοµίζω ότι υπάρχει χειραγώγηση, γιατί στην εθνική κοινή γνώµη ο Φρέντης Μπελέρης δεν χαίρει απόλυτου σεβασµού, αν και η Χειµάρρα έχει προφανώς άλλη γνώµη για εκείνον. Εξού και τον επέλεξε για δήµαρχο. Η όχι και πολύ καλή γνώµη από ορισµένους για τον Φρέντη Μπελέρη στην Αλβανία σχετίζεται µε κάποιες υποθέσεις που είχε εµπλακεί πριν από χρόνια, στα ’90s. Στην υπόθεση MAVI. Εχει συλληφθεί πολλές φορές και καταδικάστηκε το 2003 για υποκίνηση εθνοτικού µίσους. Αναµφίβολα, όµως, ένα µέρος της κοινής γνώµης πιστεύει ότι η σύλληψη του Φρέντη Μπελέρη έχει πολιτικό υπόβαθρο, δεδοµένου ότι οι συγκρούσεις του µε τον πρωθυπουργό Εντι Ράµα ξεκίνησαν κατά την προεκλογική εκστρατεία. Υπάρχει ένα ερωτηµατικό αν η σύλληψη του Φρέντη Μπελέρη ήταν πράγµατι µέρος του αγώνα της κυβέρνησης να σταµατήσει την εξαγορά ψήφων, όπως ισχυρίζονται στελέχη, ή παγίδα που του έστησαν, δηµιουργώντας ευνοϊκές συνθήκες για εξαγορά ψήφων και στη συνέχεια για τη σύλληψή του.

Διαβάστε ακόμα: Ανθρώπινα δικαιώματα: Το ανέκδοτο εξ Αλβανίας - Η εξάωρη άδεια Μπελέρη για το ύστατο ''χαίρε'' στη γιαγιά του διήρκεσε πέντε λεπτά!

Προ ηµερών, ειπώθηκε ότι ο Γιώργος Γκόρο παραιτήθηκε. Στη συνέχεια, όµως, εµφανίστηκε στην αλβανική τηλεόραση και ανακάλεσε την παραίτηση. Τι ακριβώς συνέβη;

Ολα ξεκίνησαν από την απόφαση του Ειδικού ∆ικαστηρίου που άφηνε την ευθύνη στην αλβανική κυβέρνηση να λύσει το πρόβληµα που δηµιουργήθηκε στον ∆ήµο Χειµάρρας. Μετά την απόφαση αυτή, ο πρωθυπουργός Εντι Ράµα ανακοίνωσε ότι ο Γιώργος Γκόρο δεν θα µπορούσε να είναι ο δήµαρχος. Οµως, παρά τη στάση του Ε. Ράµα, δεν υπήρξε κάποιο συγκεκριµένο βήµα για την αποχώρηση του Γκόρο. Μάλιστα, σύµφωνα µε εκτιµήσεις, δεν θα υπάρξει παραίτηση ή αποχώρηση. Η υπόθεση Μπελέρη έχει δηµιουργήσει προηγούµενο στην Αλβανία, καθώς δεν υπάρχει σαφής νοµικός ορισµός για µια τέτοια υπόθεση. Αυτό καθιστά πιο δύσκολη την εξεύρεση λύσης από την κυβέρνηση. Προφανώς, η ιδανική λύση σε αυτό το πρόβληµα είναι να επιτραπεί στον Φρέντη Μπέλερη να ορκιστεί.

Πιστεύετε ότι η αντίδραση του Γ. Γκόρο ήταν αποτέλεσµα της αποτυχίας του Εντι Ράµα να βρει αντικαταστάτη για τη θέση του Φρ. Μπελέρη, µολονότι προσπάθησε;

Ο Γ. Γκόρο, µέχρι τώρα, παρέµεινε στη θέση του λόγω µιας νοµικής διάταξης στον εκλογικό κώδικα της Αλβανίας, που λέει ότι: «Η θητεία του άρχοντα του δήµου λήγει όταν ο νικητής ορκιστεί». Σε αυτή την περίπτωση, νοµίζω ότι ο Γ. Γκόρο περίµενε οδηγίες από την κυβέρνηση. Στην Αλβανία συζητείται το ενδεχόµενο πρόωρων εκλογών σε όλη τη χώρα. Αυτή η πιθανή απόφαση µπορεί να αλλάξει ανάλογα µε τις εξελίξεις στην υπόθεση Μπελέρη. Κατά τη γνώµη µου, αυτός µπορεί να είναι ένας λόγος για τον οποίο ο Γ. Γκόρο δεν αποµακρύνθηκε από το αξίωµα.

Ανησυχεί η Αλβανία για το ελληνικό βέτο ως προς την ένταξη της Αλβανίας στην Ε.Ε., αν συνεχιστεί η «οµηρία» του Μπελέρη;

 Η θέση της Ελλάδας έχει προκαλέσει µεγάλη συζήτηση στην Αλβανία: το εάν πρόκειται για ένα θέµα που πρέπει να επηρεάσει την ενσωµάτωση της Αλβανίας στην Ε.Ε. ή είναι ένα ζήτηµα που είναι µόνο µεταξύ των δύο χωρών και θα πρέπει να επιλύεται µόνο µεταξύ τους. Πρόσφατα, η κυβέρνηση επιβεβαίωσε ότι υπάρχουν συνοµιλίες µε την Ελλάδα για εξεύρεση λύσης, µέχρι την άνοιξη που θα αποφασιστεί η πρώτη διακυβερνητική διάσκεψη. Οι προσδοκίες είναι θετικές, πιστεύουµε δηλαδή ότι θα έχουµε πράσινο φως από την Ελλάδα.

Το τελευταίο διάστηµα προβλήθηκαν από αλβανικά, ελληνικά και διεθνή ΜΜΕ απίστευτες εικόνες από το αλβανικό Κοινοβούλιο. Είδαµε φωνές και καπνογόνα... Γιατί συµβαίνει αυτό, πώς επηρεάζει την πρωθυπουργία Ράµα και τι λέει ο λαός επί του θέµατος;

Εδώ και µήνες η Βουλή της Αλβανίας βρίσκεται σε αναστολή και οι συνεδριάσεις της δεν γίνονται κανονικά, γιατί η αντιπολίτευση έχει ξεκινήσει κοινοβουλευτική δράση. Η αντιπολίτευση ζήτησε τη δηµιουργία πολλών ερευνητικών επιτροπών, οι οποίες απορρίφθηκαν από το Σοσιαλιστικό Κόµµα. Αργότερα προέκυψαν κι άλλες εξελίξεις, καθώς ο αρχηγός της αντιπολίτευσης ήταν πολύ κοντά στη σύλληψη. Σίγουρα αυτό πυροδότησε επιπλέον ένταση στην αντιπολίτευση. Ο πρωθυπουργός Ράµα κράτησε αποστάσεις από την κοινοβουλευτική δραστηριότητα. Θα πρέπει να περιµένουµε µέχρι τον Μάιο, για να µάθουµε αν η λύση για όλη αυτή την κατάσταση θα είναι οι... πρόωρες εκλογές.

Δημοσιεύθηκε στην «Απογευματινή» της Κυριακής