Ο Αλβανός πρωθυπουργός, Έντι Ράμα, έπεσε στην παγίδα που -όπως φαίνεται- ο ίδιος έστησε.

Η «τρικλοποδιά» στον Φρέντι Μπελέρη δεν έπιασε τόπο. Έπειτα από μια εκλογική διαδικασία-θρίλερ, ο προφυλακισμένος για την κατηγορία εξαγοράς ψήφων Έλληνας ομογενής εξελέγη δήμαρχος Χειμάρρας.

«Κέρδισε η δημοκρατία». Αυτή ήταν η πρώτη δήλωσή του μέσα από τις φυλακές των Τιράνων, όπου εξακολουθεί να κρατείται μέχρι την απόφαση του αρμόδιου δικαστηρίου. «Νίκησε η Χειμάρρα! Ευχαριστώ όλους όσοι έδειξαν κουράγιο. Κατανοώ όλους αυτούς που η τρομοκρατία προσπάθησε να υποτάξει. Σήμερα δεν υπάρχουν ηττημένοι και κερδισμένοι, είναι όλοι Χειμαρριώτες και εγώ είμαι ο δήμαρχός τους και, ως πρώτος μεταξύ ίσων, θα προχωρήσουμε μαζί για να γίνουμε ακόμα πιο δυνατοί στην υπεράσπιση της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων!».

Ο αρχηγός του κόμματος της Ομόνοιας κατάφερε να κόψει πρώτος το νήμα με 50,24%, σημειώνοντας οριακή διαφορά από τον εκλεκτό του Ράμα, Γιόργκι Γκόρο. Ο Φρέντι Μπελέρης εξασφάλισε 3.837 ψήφους, ενώ ο υποψήφιος του Σοσιαλιστικού Κόμματος και απερχόμενος δήμαρχος 3.818 ψήφους.

Στα χωριά ακολούθησαν πανηγυρισμοί, με την ελληνική κοινότητα να στήνει αυτοσχέδιες φιέστες στους δρόμους. Η γιορτή κατέληξε στο εκλογικό κέντρο της Ομόνοιας, όπου όλοι μαζί ένωσαν τη φωνή τους, κάνοντας υπερήφανο τον Φ. Μπελέρη που υπό άλλες συνθήκες θα πανηγύριζε μαζί τους.

Ένταση

Προηγήθηκε μια επεισοδιακή καταμέτρηση ψήφων. Υποστηρικτές του Γκόρο προσπάθησαν να εμποδίσουν τη διαδικασία. Ακολούθησε ένταση με αποτέλεσμα να συγκεντρωθεί κόσμος στο γήπεδο της Χειμάρρας. Ενισχύθηκαν οι αστυνομικές δυνάμεις και κατόπιν τα πνεύματα ηρέμησαν.

Η Ελλάδα δεν άφησε στην τύχη της τη διαδικασία. Ειδικοί νομικοί παραστάτες παρακολουθούσαν λεπρό προς λεπτό το εκλογικό θρίλερ και ενημέρωναν για την εξέλιξή του τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, ο οποίος είχε δώσει τις σχετικές εντολές. Το μήνυμα ήταν άλλωστε σαφές από την πρώτη μέρα αυτής της ιστορίας και εκφράστηκε πολλάκις από τον πρωθυπουργό: η Ελλάδα δεν κάνει εκπτώσεις στο θέμα της προστασίας των δικαιωμάτων των ομογενών μας.

Αποφυλάκιση

Η δεύτερη μεγάλη «μάχη» θα δοθεί για να αποφυλακιστεί ο κ. Μπελέρης. Η Αθήνα εξακολουθεί να μιλά για «σκάνδαλο» αν δεν υπάρξουν αδιάσειστα στοιχεία που να αποδεικνύουν το αντίθετο και δεν αποσύρει από το τραπέζι την προειδοποίηση για την ενταξιακή προοπτική της γειτονικής χώρας. «Η Αλβανία, η οποία θέλει να γίνει μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας, κάτι που εμείς ενθαρρύνουμε, θα πρέπει αυτονόητα να σέβεται το κράτος δικαίου», τόνισε ο κ. Δένδιας στον ΑΝΤ1.

Ρεπορτάζ: Κατερίνα Τσαμούρη
Δημοσιεύτηκε στην ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ στις 16/5