Το σύντομο τετ α τετ του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Έντι Ράμα στις Βρυξέλλες, όσα διεμήνυσε ο Έλληνας πρωθυπουργός και το βέτο της Ελλάδας για την ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας οδήγησαν σε μερική στροφή της γείτονος.

Η πολυσυζητημένη προχθεσινή ανάρτηση του κ. Ράμα για την υπόθεση του προφυλακισμένου δημάρχου Χειμάρρας χρήζει πολλαπλών αναγνώσεων, καθώς είναι πρόωρο να κάνουμε λόγο περί ολικής μετατόπισης από τις γνωστές αλβανικές θέσεις, ωστόσο είναι η πρώτη φορά που ο Αλβανός πρωθυπουργός παραδέχεται το αυτονόητο. Ότι δηλαδή δεν μπορεί να εκτελεί χρέη δημάρχου Χειμάρρας ο ηττημένος των εκλογών -και εκλεκτός του - Γιώργος Γκόρος, όσο παραμένει προφυλακισμένος ο εκλεγμένος Φρέντης Μπελέρης.

*Διαβάστε εδώ: Αναγνώριση του Φρέντη Μπελέρη ως εκλεγμένου δημάρχου από τον Έντι Ράμα - Απέφεραν καρπούς οι πιέσεις Μητσοτάκη

Η Αθήνα «διαβάζει» τις δηλώσεις του κ. Ράμα ως ένα πρώτο θετικό βήμα, όμως παραμένει επιφυλακτική. Ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, μιλώντας στην ΕΡΤ εξήγησε ότι περιμένει να αξιολογήσει τις επόμενες κινήσεις της Αλβανίας, προτού παρθεί οποιαδήποτε απόφαση. Κοινώς, η Ελλάδα θα δει αν θα «ξηλωθεί» ο Γκόρος και αν θα επιτρέψουν στον Μπελέρη να ορκιστεί και μετά θα αποφασιστεί αν θα αρθεί το ελληνικό βέτο για την ενταξιακή προοπτική της γειτονικής χώρας ή όχι.


Στάση αρχής

Συγκεκριμένα, ο κ. Γεραπετρίτης δήλωσε: «Εξαρχής η ελληνική κυβέρνηση είχε μία στάση, η οποία ήταν πολύ σαφής, πολύ συνεπής, στάση αρχής. Θα πρέπει οπωσδήποτε να αποχωρήσει από την άσκηση των καθηκόντων ο δήμαρχος Γκόρος και στη συνέχεια θα αξιολογήσουμε κατά πόσον οι επόμενες ενέργειες είναι συμβατές με εκείνα τα οποία έχουμε θέσει ως όρο. Σε κάθε περίπτωση όμως θα πρέπει να χαρακτηρίσω ως θετικό βήμα το γεγονός ότι ο Αλβανός πρωθυπουργός απεδέχθη το αυτονόητο». Ωστόσο, επειδή υπάρχουν φωνές που επικρίνουν την κυβέρνηση ότι ξοδεύει αρκετό πολιτικό και διπλωματικό κεφάλαιο για την υπόθεση Μπελέρη, ο υπουργός ξεκαθάρισε πως, ό,τι και αν ακούγεται, η κυβέρνηση δεν θα παραδώσει τα όπλα. «Εμείς σε γενικές γραμμές δεν έχουμε την προδιάθεση να υποχωρούμε σε οτιδήποτε. Εξαρχής για την Αλβανία είχαμε πει εκείνο το οποίο θεωρήσαμε ότι είναι αυτό που εξυπηρετεί τα εθνικά μας συμφέροντα», τόνισε.

*Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή