Σε σοκ βρίσκεται από το απόγευμα της Πέμπτης η Τσεχία μετά το μακελειό στην Πράγα με τη φονική επίθεση με πυροβολισμούς στο Πανεπιστήμιο του Καρόλου, όταν ένας 24χρονος δολοφόνησε 14 άτομα, τραυμάτισε άλλα 25 άτομα και στη συνέχεια αυτοκτόνησε.

Τα βίντεο από την Πράγα που βλέπουν το φως της δημοσιότητας από εχθές είναι ανατριχιαστικά και δείχνουν τον πανικό και τον φόβο που έσπειρε ο φοιτητής εισβάλλοντας με το όπλο στο Πανεπιστήμιο ενώ πυροβολούσε αδιακρίτως στο κτίριο της Φιλοσοφικής Σχολής.

Σε ένα από τα τελευταία βίντεο που δημοσιεύθηκαν από το Blesk.cz σήμερα το πρωί, φαίνεται ξεκάθαρα η δράση του 24χρονου που έτρεχε φωνάζοντας στους χώρους του Πανεπιστημίου ενώ ταυτόχρονα πυροβολούσε κατά ριπάς και αδιακρίτως προς όποιον έβλεπε μπροστά του.

Αυτόπτης μάρτυρας που είδε όλη την επίθεση είπε για τον τρόπο που έδρασε ο 24χρονος: «Δεν ήμουν πολύ μακριά από τη Φιλοσοφική Σχολή όταν ακούστηκε ο πρώτος πυροβολισμός. Ο δράστης μπήκε μέσα και πυροβόλησε την πρώτη κοπέλα που είδε μπροστά του», περιγράφει και προσθέτει: «Πυροβόλησε την κοπέλα στο δρόμο πριν μπει μέσα, η κοπέλα ήταν απλά ξαπλωμένη εκεί στο δρόμο, κάτι που είναι απολύτως φρικτό. Αυτή ήταν η πρώτη στιγμή που οι άνθρωποι αυτοί αιφνιδιάστηκαν εντελώς και αντί να φύγουν τρέχοντας από το μέρος, δεν το πίστευαν, δεν μπορούσαν να το πιστέψουν».

Στο τέλος βίντεο φαίνεται ότι ο δράστης εκτέθηκε όταν σηκώθηκε. Κατά τον αυτόπτη μάρτυρα «αυτό δείχνει ότι ήταν πολύ σίγουρος ότι κανείς δεν μπορούσε να τον νικήσει. Νομίζω ότι είχε βάλει στο μυαλό του ότι είναι ο βασιλιάς, ''είμαι ψηλά, όλοι σας τραβάνε το πόδι, θα κάνω ό,τι θέλω"».

Βίντεο από τις κάμερες των αστυνομικών στο μακελειό της Πράγας

Η τσέχικη αστυνομία έδωσε στη δημοσιότητα πλάνα από την φονική επίθεση του 24χρονου μεταπτυχιακού φοιτητή Ντέιβιντ Κόζακ κατά την οποία έπεσαν νεκροί 13 άνθρωποι και άλλοι 25 τραυματίστηκαν πριν ο ίδιος αυτοκτονήσει σε σχολή του Πανεπιστημίου του Καρόλου στην Πράγα.

Τα πλάνα που έδωσε στη δημοσιότητα η αστυνομία είναι από τις κάμερες σώματος των αστυνομικών που επενέβησαν στην επίθεση στο Πανεπιστημίου του Καρόλου στην Πράγα. Το ανατριχιαστικό βιντεοληπτικό υλικό δείχνει ένοπλους αστυνομικούς να εισέρχονται σε ένα κτίριο και φοιτητές να φεύγουν τρέχοντας από τον χώρο του Πανεπιστημίου.

Οι αστυνομικοί πέρασαν από μια πόρτα στο μπαλκόνι και πλάνα δείχνουν το σώμα του Κόζακ να βρίσκεται στο πάτωμα. Η αστυνομία είπε ότι ο Κόζακ, γνωρίζοντας ότι ήταν περικυκλωμένος από αστυνομικούς, αυτοκτόνησε με το κυνηγετικό του όπλο, αφού πέταξε το επίλεκτο τουφέκι μεγάλης εμβέλειας του από το μπαλκόνι.

Το βίντεο δείχνει άλλους αστυνομικούς να ανακαλύπτουν τραυματισμένους μαθητές μέσα σε μια τάξη, να τους παράσχουν πρώτες βοήθειες και να προσπαθούν σταματήσουν την απώλεια αίματος πριν τους μεταφέρουν εκτός κτιρίου.

Το πρώτο θύμα του μαζικού πυροβολισμού έχει αναγνωριστεί ως η Λένκα Χλάβκοβα, η οποία ήταν διευθύντρια του Ινστιτούτου Μουσικής Επιστήμης στο τμήμα φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου.

Το Ινστιτούτο μοιράστηκε μια φωτογραφία της μητέρας δύο παιδιών ενώ επιβεβαίωσε τον θάνατό της στην «σκληρή» επίθεση.

Οι συνάδελφοί της είπαν ότι ήταν «εντελώς συντετριμμένοι» που η Λένκα, η οποία πέρασε την καριέρα της αφιερωμένη στη μελέτη της ιστορίας της μουσικής στην Τσεχική Δημοκρατία, δολοφονήθηκε «άγρια».

Ο Κόζακ, ο οποίος ήταν μεταπτυχιακός φοιτητής ιστορίας στο πανεπιστήμιο, φαίνεται να στέκεται στο μπαλκόνι και να στοχεύει το πανίσχυρο τουφέκι του ZEV-30 στους ανθρώπους από κάτω, μαζεύοντας τα θύματά του ένα προς ένα.

Φορώντας ολόμαυρα, φαίνεται να περπατά ήρεμα στο μπαλκόνι και να στοχεύει τους τρομαγμένους φοιτητές που φεύγουν από το πανεπιστήμιο και τους τουρίστες που είχαν συγκεντρωθεί στη δημοφιλή πλατεία από κάτω.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα, η αστυνομία δήλωσε ότι δέχθηκε τηλεφώνημα μετά την επίθεση από κάποιον που είπε ότι θα «προσπαθούσε να ακολουθήσει το παράδειγμα του δράστη και θα άρχιζε να πυροβολεί», αλλά κατάφερε να τον εντοπίσει και να τον συλλάβει.

Ένας εκπρόσωπος δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι ο δράστης πιστεύεται ότι βρισκόταν στους επάνω ορόφους του κτιρίου όταν έφτασαν ένοπλοι αστυνομικοί. Αργότερα ανακατεύθυναν την έρευνά τους στην οροφή.

Κάποια στιγμή ο ένοπλος πυροβόλησε και τραυμάτισε τρεις ανθρώπους έξω από το κτίριο με όπλο μεγάλου βεληνεκούς και η αστυνομία ανταπέδωσε τα πυρά. Καθώς οι αστυνομικοί τον πλησίαζαν οπλίστηκε με κυνηγετικό όπλο και αυτοκτόνησε, δήλωσαν οι αρχές.