Εκπρόσωποι της Ιντερπόλ, του ∆ιεθνούς Νοµισµατικού Ταµείου (∆ΝΤ), των Ηνωµένων Εθνών, της Παγκόσµιας Τράπεζας, καθώς και εκπρόσωποι της Ειδικής Οµάδας Χρηµατοοικονοµικής ∆ράσης (FATF), που εξειδικεύεται στην καταπολέµηση της νοµιµοποίησης εσόδων από παράνοµες δραστηριότητες, συγκεντρώθηκαν στο Παρίσι, σε µια προσπάθεια να ρίξουν φως στους τρόπους χρηµατοδότησης της ισλαµιστικής τροµοκρατίας.

Το συµπέρασµα στο οποίο κατέληξαν είναι ότι οι περισσότερες πηγές χρηµατοδότησης βρίσκονται στο εξωτερικό, είναι «νόµιµες» και σε κοινή θέα. Το σύνολο των εσόδων της «Χαµάς» υπολογίζεται σε 1,11 δισεκατοµµύριο δολάρια ετησίως. Από αυτά, 360 εκατοµµύρια προέρχονται από φόρους σε αγαθά που εισάγονται στη Λωρίδα της Γάζας από την Αίγυπτο και τη ∆υτική Οχθη. Τα έσοδα από το εξωτερικό είναι τα περισσότερα: φθάνουν τα 750 εκατοµµύρια δολάρια ανά έτος και προέρχονται κυρίως από φιλικές χώρες.

Διαβάστε ακόμα: Πόλεμος στο Ισραήλ: Σοκαριστικές μαρτυρίες για βιασμούς από τη Χαμάς φέρνει στο φως η "Daily Mail"


Φιλικές χώρες

Το Ιράν. Σύµφωνα µε έκθεση του Αµερικανικού Κογκρέσου, το Ιράν δίνει στη «Χαµάς» 100 εκατοµµύρια δολάρια ετησίως, κυρίως µε τη µορφή στρατιωτικού εξοπλισµού, και περίπου 700 εκατοµµύρια δολάρια στη «Χεζµπολάχ» του Λιβάνου, καθώς και σε πολλές άλλες µικρότερες τροµοκρατικές οµάδες στο Ιράκ, τη Συρία και την Υεµένη.

Το Κατάρ. Είναι από τους βασικούς οικονοµικούς χορηγούς της «Μουσουλµανικής Αδελφότητας», παράρτηµα της οποίας είναι και η «Χαµάς». Η «Χαµάς» λαµβάνει από το Κατάρ περίπου 300 εκατοµµύρια δολάρια τον χρόνο για να ασκεί κυβερνητικό έργο στη Λωρίδα της Γάζας. Στην Ντόχα, όπου η οργάνωση διατηρεί γραφεία, διαµένουν µερικά από τα ανώτερα στελέχη της, όπως ο Ismail Haniyeh και ο Khaled Mechael. Το πλούσιο εµιράτο ασκεί τεράστια επιρροή στον αραβικό κόσµο, ενώ παράλληλα διατηρεί ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας µε τη ∆ύση. Το γεγονός ότι φιλοξενεί αµερικανικές βάσεις δεν το εµποδίζει να συνεργάζεται µε σχεδόν όλες τις ριζοσπαστικές δυνάµεις του Ισλάµ. Συχνά συµµετέχει σε ρόλο διαµεσολαβητή στις αντιπαραθέσεις της ∆ύσης µε τα υπόλοιπα αραβικά κράτη, όπως συνέβη και πρόσφατα στον πόλεµο Ισραήλ - «Χαµάς». Σε συνεργασία µε τις ΗΠΑ, ανέλαβε ρόλο διαµεσολαβητή µεταξύ των αντιµαχόµενων πλευρών για την απελευθέρωση των Ισραηλινών οµήρων.

Η Τουρκία. Η κυβέρνηση Ερντογάν στέλνει έως και 250 εκατοµµύρια δολάρια ετησίως στη διοίκηση της «Χαµάς» στη Λωρίδα της Γάζας. Τα χρήµατα διοχετεύονται κυρίως µέσω ιδιωτικών πηγών, αλλά µε πλήρη συντονισµό από τον ίδιο τον Ερντογάν και σε στενή συνεργασία µε το Κατάρ. Η Τουρκία παρέχει εκπαίδευση στα µέλη της «Χαµάς» µέσω κυβερνητικών οργανώσεων, πλήρως ευθυγραµµισµένων µε το καθεστώς Ερντογάν. Τον περασµένο Ιούλιο, το Ισραήλ κατέσχεσε 16 τόνους εκρηκτικής ύλης που προέρχονταν από την Τουρκία και είχαν προορισµό τη Γάζα. Η Αγκυρα προσφέρει καταφύγιο στο οικονοµικό επιτελείο της «Χαµάς» και στον επικεφαλής του, Zaher Jabarin, δίνει διαβατήρια και επιτρέπει στα στελέχη της να διατηρούν γραφεία στο έδαφός της. Οι κρατικές τράπεζες «φιλοξενούν» µεγάλες καταθέσεις της οργάνωσης και τη βοηθούν να ξεφεύγει από τις αµερικανικές κυρώσεις. Οι κατασκευαστικές εταιρείες της «Χαµάς» εισπράττουν τεράστια ποσά σε µετρητά και λαµβάνουν µεγάλα δάνεια από την κυβέρνηση.


Τα κρυπτονοµίσµατα

Σύµφωνα µε την εταιρεία ανάλυσης Eliptic, τα έσοδα της «Χαµάς» από κρυπτονοµίσµατα υπολογίζονται σε 50 εκατοµµύρια δολάρια ετησίως. Είναι ένα µικρότερο, αλλά όχι λιγότερο σηµαντικό κοµµάτι χρηµατοδότησης της ισλαµιστικής τροµοκρατίας, καθώς επιτρέπει τη µετακίνηση µεγάλων ποσών σε όλο τον κόσµο, µε υψηλό βαθµό ανωνυµίας. Σύµφωνα µε το αµερικανικό υπουργείο Οικονοµικών, η «Χαµάς» διακινεί µεγάλα ποσά µέσω του τουρκικού ανταλλακτηρίου Rien, στην καρδιά της Κωνσταντινούπολης.


Οι επιχειρήσεις

Περίπου 500 εκατοµµύρια δολάρια από τα έσοδα της οργάνωσης προέρχονται από επιχειρηµατικές δραστηριότητες σε χώρες όπως η Υεµένη, το Σουδάν, η Αλγερία, τα Ηνωµένα Αραβικά Εµιράτα και η Τουρκία. Σύµφωνα µε επίσηµα στοιχεία, που είδαν το φως της δηµοσιότητας, τέτοιες εταιρείες έχτισαν το Alfa Mall, ένα εµπορικό κέντρο στο Σουδάν, κάνουν εξορύξεις στο Χαρτούµ και κατασκευάζουν ουρανοξύστες στα Ηνωµένα Αραβικά Εµιράτα. Στην Τουρκία συµµετέχουν στην κατασκευή δηµόσιων έργων µε απευθείας αναθέσεις από την κυβέρνηση Ερντογάν. Μια τέτοια περίπτωση είναι η κατασκευή του εµπορικού πανεπιστηµίου της Κωνσταντινούπολης. Οι εταιρείες, µε τη σειρά τους, κάνουν δωρεές σε φιλανθρωπικές οργανώσεις και σε ΜΚΟ, οι οποίες στη συνέχεια διοχετεύουν τα κεφάλαια πίσω στα ταµεία της «Χαµάς».


Οι φιλανθρωπίες

Παλαιστίνιοι οµογενείς, ιδιώτες δωρητές, αλλά και εταιρείες σε χώρες του Κόλπου, της ∆υτικής Ευρώπης και της Βόρειας Αφρικής εξασφαλίζουν σηµαντικά ποσά, που καταλήγουν σε τροµοκρατικές οργανώσεις. Τα χρήµατα συγκεντρώνονται µέσα από ένα εκτεταµένο δίκτυο ΜΚΟ σε όλο τον κόσµο µε τη µορφή δωρεών. H Arnaout είναι µια χαρακτηριστική περίπτωση διασύνδεσης της φιλανθρωπίας µε την τροµοκρατία. Το crowdfunding χρησιµοποιεί τη δύναµη των κοινωνικών δικτύων για να συγκεντρώνει κεφάλαια, µε το πρόσχηµα της φιλανθρωπίας. To Zakat είναι µια θρησκευτική υποχρέωση, που απορρέει από το Κοράνι και απαιτεί από όλους τους µουσουλµάνους να προσφέρουν µέρος του πλούτου τους σε φιλανθρωπίες.

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή της Κυριακής / Της Ελένης Γενητσεφτσή