Ο Ρίσι Σούνακ είναι ο δεύτερος νεότερος ηλικιακά πρωθυπουργός της Βρετανίας και κατάφερε να γίνει «κόκκινο πανί» για τους Έλληνες, μετά την διπλωματική αγένεια που επέδειξε ματαιώνοντας την προγραμματισμένη του συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη λόγω των Γλυπτών του Παρθενώνα.

Μόλις 43 ετών, με καταγωγή από την Ινδία, θαυμαστής της Μάργκαρετ Θάτσερ. Έχει κάνει έναν πολύ καλό γάμο με την πάμπλουτη Αξάτα Μούρτι, «γέρνει» προς την Τουρκία και ποτέ δεν έκρυψε την αντίθεσή του στην επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα. Το 2022 δήλωσε ότι ήταν εθισμένος στην Coca-Cola και τώρα έχει επτά σφραγίσματα λόγω υπερβολικής κατανάλωσης όταν ήταν νεότερος. Έχει ένα λαμπραντόρ, που ονομάζεται Nova, και είναι λάτρης του κρίκετ και των ιπποδρομιών και του ποδοσφαίρου. Επίσης, το παρατσούκλι του πρωθυπουργού της Βρετανίας είναι «Dishy Rishi» καθώς δεν έκρυψε ποτέ ότι του αρέσει η ακριβή ζωή και να ζει πλουσιοπάροχα. Αυτό είναι εν ολίγοις το προφίλ του Ρίσι Σούνακ, που κατάφερε να προκαλέσει διπλωματική εμπλοκή στις σχέσεις Ελλάδας-Βρετανίας ακυρώνοντας ξαφνικά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ρίσι Σούνακ: Η καταγωγή, οι σπουδές και η πορεία στην πολιτική

Ο Ρίσι Σούνακ γεννήθηκε στο Σαουθάμπτον της νότιας Αγγλίας από γονείς ινδικής καταγωγής που όμως είχαν μεταναστεύσει στη Βρετανία από την ανατολική Αφρική.

Η οικογένειά του μετανάστευσε στη Βρετανία τη δεκαετία του 1960, μια περίοδο κατά την οποία πολλοί άνθρωποι από τις πρώην αποικίες της Βρετανίας έφτασαν για να βοηθήσουν στην ανοικοδόμηση της χώρας μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Διαβάστε ακόμα: O Σούνακ διαρρέει ότι θα συναντούσε τον Μητσοτάκη μόνο αν δεν μιλούσε για τα Γλυπτά του Παρθενώνα - Διαψεύδει η Aθήνα

Ξεκίνησε τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και αργότερα πήγε στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ, όπου γνώρισε τη σύζυγό του Αξάτα Μούρτι, πατέρας της οποίας είναι ο Ινδός δισεκατομμυριούχος Nαραγιάνα Μούρτι, ιδρυτής του κολοσσού Infosys Ltd.

Ο Ρίσι Σούνακ ήρθε για πρώτη φορά στο προσκήνιο στη Βρετανία όταν, σε ηλικία 39 ετών, έγινε υπουργός Οικονομικών υπό τον Μπόρις Τζόνσον μόλις έφτασε η πανδημία στη Βρετανία, αναπτύσσοντας ένα πρόγραμμα αναστολής εργασίας για να υποστηρίξει εκατομμύρια ανθρώπους μέσω πολλαπλών εγγυήσεων. Οι επικριτές του υποστηρίζουν ότι πρόδωσε τον Μπόρις Τζόνσον, που τον είχε αναδείξει, όταν παραιτήθηκε από υπουργός Οικονομικών στις αρχές Ιουλίου. Αυτό οδήγησε στη διάλυση του υπουργικού συμβουλίου και στη συνέχεια στην πτώση του Τζόνσον.

Κατά της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα

Προκειμένου να γίνει αρεστός στα μάτια των Βρετανών Συντηρητικών, ο Ρίσι Σούνακ αρνείται πεισματικά να κάνει οποιαδήποτε συζήτηση για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα. Το έδειξε άλλωστε με τον πιο άκομψο τρόπο στον Έλληνα πρωθυπουργό ματαιώνοντας την συνάντησή τους. Γεγονός που ενόχλησε την Αθήνα, αλλά δεν πέρασε και απαρατήρητο από πολλά μεγάλα ΜΜΕ της Βρετανίας.

Διαβάστε ακόμα: “Τεράστια αγένεια”, “μικρός”, “αδύναμος”: Οι Βρετανοί επικρίνουν Σούνακ για την ακύρωση του ραντεβού με Μητσοτάκη


Το «φλερτ» με την Τουρκία 

Να σημειωθεί ότι η απόρριψη της Γερμανίας στο ζήτημα πώλησης των μαχητικών αεροσκαφών Eurofighter στην Τουρκία, έστρεψαν τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προς την Mεγάλη Βρετανία.

Τουρκικά δημοσιεύματα αναφέρουν ότι η Βρετανία λειτουργεί υπέρ της Τουρκίας κι εμμέσως η Άγκυρα πανηγυρίζει για τη κρίση που έχει προκύψει στις σχέσεις Ελλάδας – Βρετανίας.

Αξίζει να επισημάνουμε ότι τις προηγούμενες μέρες ο Ρίσι Σούνακ μετέβη στην Τουρκία, όπου υπεγράφη μία κοινή δήλωση προθέσεων ενίσχυσης των δεσμών συνεργασίας για θέματα άμυνας μεταξύ Βρετανίας και Τουρκίας.

Στη λίστα με τους πλουσιότερους Βρετανούς και η ζάμπλουτη σύζυγος

Ο Ρίσι Σούνακ είναι πλέον ένας από τους 250 πλουσιότερους ανθρώπους στη Βρετανία. Eίναι παντρεμένος με την πάμπλουτη Αξάτα Μούρτι (Akshata Murthy), κόρη του δισεκατομμυριούχου ιδρυτή της εταιρείας τεχνολογίας «Infosys» Ναραγιάνα Μούρτι (Narayana Murthy). Το ζευγάρι έχει μεγάλη ακίνητη περιουσία στην Βρετανία κυρίως στις πιο ακριβές περιοχές του Λονδίνου αλλά και στην Ocean Avenue στη Σάντα Μόνικα της Καλιφόρνια.

Η Αξάτα Μούρτι γεννήθηκε τον Απρίλιο του 1980 και με τον Ρίσι Σούνακ γνωρίστηκαν όταν σπούδαζαν και οι δύο στο πανεπιστήμιο του Στάνφορντ. Παντρεύτηκαν το 2009 στη Μπανγκαλόρ και έχουν δύο κόρες, την Κρίσνα και την Ανούσκα.

Η Αξάτα Μούρτι είναι διευθύντρια της επενδυτικής εταιρείας Catamaran Ventures ενώ το 2010 λάνσαρε τη δική της μάρκα μόδας, «Akshata Designs». Σύμφωνα με την εφημερίδα «The Scotsman» η εκτιμώμενη καθαρή αξία των περιουσιακών της στοιχείων φτάνει στο ύψος των 500 εκατομμυρίων λιρών. Εκτός από το μερίδιό της στον οικογενειακό κολοσσό είναι μέτοχος σε έξι ακόμη εταιρείες.

Την περίοδο που ο Ρίσι Σούνακ διεκδικούσε την πρωθυπουργία της Βρετανίας για πρώτη φορά, είχε δει το φως της δημοσιότητας ένα δημοσίευμα της εφημερίδας «The Independent» που κατηγορούσε την Αξάτα Μούρτι ότι έχει γλιτώσει εκατομμύρια που θα έπρεπε να πληρώσει σε φόρους. Ο ίδιος ο Σούνακ είχε μιλήσει τότε για προσπάθεια να σπιλωθεί η σύζυγός του προκειμένου να πληγεί η δική του εικόνα. «Το να σπιλώνουν τη σύζυγό μου για να με πλήξουν είναι αποκρουστικό», είχε δηλώσει ο ίδιος ο Σούνακ σε συνέντευξή του στη «Sun». Η σύζυγός του είχε επιλέξει να έχει καθεστώς «μη μόνιμου κατοίκου» στη Μεγάλη Βρετανία. Αυτό σημαίνει ότι δεν καταβάλλει φόρους για τα κέρδη της από τις δραστηριότητές της στο εξωτερικό.

Η Αξάτα Μούρτι και ο αδερφός της Ρόχαν ανατράφηκαν σε μεγάλο βαθμό από τους παππούδες και τις γιαγιάδες τους, την ώρα που οι φιλόδοξοι γονείς τους ακολουθούσαν καριέρες στη μηχανική και την επιστήμη. Αφού τελείωσε το σχολείο, η Αξάτα Μούρτι μετακόμισε στις ΗΠΑ όπου ολοκλήρωσε τις σπουδές της στα οικονομικά και τα γαλλικά στο Claremont McKenna Collage στην Καλιφόρνια και Fashion of Disign στο Λος Άντζελες.