Αποφασισμένος να συνεχίσει τη στρατηγική του για την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που είναι φανερά ενοχλημένος από την απόφαση του πρωθυπουργού του Ηνωμένου Βασιλείου, Ρίσι Σούνακ, να ακυρώσει την προγραμματισμένη για σήμερα το μεσημέρι συνάντησή τους στην Ντάουνινγκ Στριτ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην κυβέρνηση εκφράζουν την έντονη ενόχλησή τους με την απόφαση αυτή, υπογραμμίζοντας ότι αποτελεί «φάουλ» και πολιτικά απρεπή κίνηση. Προσθέτουν δε πως ήταν προγραμματισμένη συνάντηση -είχε μάλιστα ανακοινωθεί επισήμως από το Μέγαρο Μαξίμου το περασμένο Σάββατο- και προφανώς, όπως επισημαίνουν, ο Ρίσι Σούνακ ενοχλήθηκε από όσα είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός στο BBC, τα οποία ωστόσο δεν ήταν διαφορετικά από όσα έχει πει μέχρι τώρα και αποτελούν πάγιες ελληνικές θέσεις. Σε κάθε περίπτωση, υπογραμμίζουν ότι το ζήτημα δεν αφορά τη βρετανική κυβέρνηση, αλλά το Βρετανικό Μουσείο, με το οποίο η ελληνική κυβέρνηση συζητά και θα συνεχίσει να συζητά.

Διαβάστε ακόμα: Κυριάκος Μητσοτάκης στο BBC: Τα Γλυπτά πρέπει να επιστρέψουν στο Μουσείο της Ακρόπολης - Αν κόβαμε μισή τη Μόνα Λίζα, τι θα συνέβαινε;

«Εκφράζω την ενόχλησή μου για το γεγονός ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός ακύρωσε την προγραμματισμένη μας συνάντηση λίγες ώρες πριν αυτή πραγματοποιηθεί. Ελλάδα και Βρετανία ενώνονται από παραδοσιακούς δεσμούς φιλίας και το πλαίσιο των διμερών μας σχέσεων είναι εξαιρετικά ευρύ», επισήμανε σε δήλωσή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης χθες το απόγευμα.

Μητσοτάκης: «Οι θέσεις της Ελλάδος για το ζήτημα των Γλυπτών του Παρθενώνα είναι γνωστές»

«Οι θέσεις της Ελλάδος για το ζήτημα των Γλυπτών του Παρθενώνα είναι γνωστές. Ήλπιζα να έχω την ευκαιρία να τις συζητήσω και με τον Βρετανό ομόλογό μου, μαζί με τις μεγάλες προκλήσεις της διεθνούς συγκυρίας: Γάζα, Ουκρανία, κλιματική κρίση, μετανάστευση. Όποιος πιστεύει στην ορθότητα και το δίκαιο των θέσεών του δεν φοβάται ποτέ την αντιπαράθεση επιχειρημάτων», καταλήγει η δήλωση του πρωθυπουργού.

Για να γίνει αντιληπτό τι ακριβώς συνέβη στο Λονδίνο και γιατί, έχει σημασία να ξετυλίξουμε το κουβάρι των γεγονότων από την αρχή. Την Κυριακή το πρωί, μιλώντας στο BBC One και την εκπομπή «Sunday with Laura Kuenssberg», ο Κυριάκος Μητσοτάκης ρωτήθηκε σχετικά με την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα που ζητά η Ελλάδα. «Δεν πρόκειται για ζήτημα επιστροφής αντικειμένων αμφισβητούμενης ιδιοκτησίας. Θεωρούμε ότι τα Γλυπτά αυτά ανήκουν στην Ελλάδα και ότι ουσιαστικά εκλάπησαν, άρα αυτό δεν είναι, κατά τη γνώμη μου, ένα ζήτημα ιδιοκτησίας, το ζήτημα είναι η επανένωσή τους», απάντησε ο κ. Μητσοτάκης. «Πού μπορείτε να εκτιμήσετε καλύτερα αυτό που είναι ουσιαστικά ένα μνημείο;», πρόσθεσε στη συνέχεια. «Είναι σαν να σας έλεγα να κόψετε τη Μόνα Λίζα στη μέση και θα έχετε τη μισή στο Λούβρο και τη μισή στο Βρετανικό Μουσείο. Πιστεύετε ότι οι τηλεθεατές σας θα εκτιμούσαν την ομορφιά του πίνακα με τέτοιον τρόπο; Αυτό ακριβώς συνέβη με τα Γλυπτά του Παρθενώνα και γι’ αυτό συνεχίζουμε να ασκούμε πίεση για μία συμφωνία που θα είναι ουσιαστικά μια συνεργασία μεταξύ της Ελλάδας και του Βρετανικού Μουσείου, αλλά που θα μας επιτρέψει να επιστρέψουμε τα Γλυπτά στην Ελλάδα και να τα εκτιμήσει ο κόσμος στο αρχικό τους περιβάλλον».

Την ίδια ημέρα, ο Ρίσι Σούνακ έβλεπε σε μία ακόμα δημοσκόπηση τους Τόρις να υποχωρούν. Μετά την παρουσίαση του ετήσιου κρατικού προϋπολογισμού, την οποία μάλιστα ο υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησής του, Τζέρεμι Χαντ, περιέγραψε ως «τη μεγαλύτερη μείωση φόρων στην εργασία μετά τη δεκαετία του ‘80», η δημοσκόπηση που δημοσίευσε η εφημερίδα «Observer» έδειξε τους Εργατικούς του Κιρ Στάρμερ να κερδίζουν δύο μονάδες και να φτάνουν στο 42% και τους Συντηρητικούς να χάνουν μία ακόμα μονάδα και να πέφτουν στο 26%.

Μέσα σε αυτό το πολιτικό κλίμα και με τις εκλογές να απέχουν το πολύ ένα χρόνο, ο Βρετανός πρωθυπουργός προέβη σε μία νέα σπασμωδική κίνηση. Στις 5:30 περίπου το απόγευμα της Δευτέρας (τοπική ώρα), ενώ μάλιστα ήταν σε εξέλιξη η συνάντηση των κ. Μητσοτάκη και Στάρμερ, η Ντάουνινγκ Στριτ επικοινώνησε με τη διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού, Άννα-Μαρία Μπούρα, για να την ενημερώσει ότι η συνάντηση των δύο ηγετών πρέπει να ακυρωθεί, λόγω αλλαγής στο πρόγραμμα του κ. Σούνακ. Πρότεινε να γίνει συνάντηση του κ. Μητσοτάκη με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό, Όλιβερ Ντάουντεν, κάτι που η ελληνική πλευρά αρνήθηκε για ευνόητους λόγους.

Στη συνέχεια -και για να μην υπάρχει παραμικρή αμφιβολία για τον πραγματικό λόγο της ακύρωσης της συνάντησης- ο κ. Μητσοτάκης, λίγο μετά τις 7 το απόγευμα (τοπική ώρα), εξέδωσε γραπτή ανακοίνωση που εξέφραζε την ενόχλησή του για την εξέλιξη αυτή. Λίγο αργότερα, στο βραδινό δελτίο του BBC, ήρθε ουσιαστικά η επιβεβαίωση του Έλληνα πρωθυπουργού: «Η βρετανική κυβέρνηση αναγνωρίζει ότι στην καρδιά αυτής της διένεξης, της ακύρωσης αυτής της συνάντησης, είναι το ερώτημα του τι μέλλει γενέσθαι με τα Ελγίνεια Μάρμαρα, τα οποία η βρετανική κυβέρνηση δεν θέλει να δει να επιστρέφουν, με καμία βάση, στην Ελλάδα», είπε ο δημοσιογράφος Κρις Μέισον. Επικαλούμενος μάλιστα υψηλόβαθμη πηγή των Τόρις, ανέφερε ότι «κατέστη αδύνατον η συνάντηση αυτή να πραγματοποιηθεί μετά το σχόλιο (σ.σ. του Κυριάκου Μητσοτάκη) αναφορικά με τα Ελγίνεια Μάρμαρα, που προηγήθηκε».

Αξίζει να σημειωθεί ότι το πρωί της Δευτέρας ο κυβερνητικός εκπρόσωπος του Ηνωμένου Βασιλείου ρωτήθηκε για τον παραλληλισμό που έκανε ο κ. Μητσοτάκης με τη Μόνα Λίζα και απάντησε «προφανώς δεν συμφωνούμε με τον χαρακτηρισμό αυτό», προσθέτοντας ότι τα Γλυπτά του Παρθενώνα «είχαν νόμιμα αποκτηθεί εκείνη την περίοδο και αποτελούν νόμιμη ιδιοκτησία του (σ.σ. Βρετανικού) Μουσείου».