Ο Ρίσι Σούνακ δέχθηκε έντονη κριτική από Βρετανούς για την ακύρωση της συνάντησής του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Η ακύρωση της συνάντησης των δύο πρωθυπουργών, που ήταν προγραμματισμένη για σήμερα, προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις στη Βρετανία. Πολλοί Βρετανοί θεωρούν ότι η κίνηση του Σούνακ ήταν αδύναμη, αγενής και προφανώς πολιτικής σκοπιμότητας.

«Αδύναμος», «μικρός Βρετανός», «τεράστια αγένεια» είναι μόνο λίγοι από τους χαρακτηρισμούς που αποδίδουν οι Βρετανοί στον πρωθυπουργό τους, Ρίσι Σούνακ, μετά το διπλωματικό «φάουλ».

Αφορμή για την ακύρωση της συνάντησης στάθηκαν οι θέσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα εκεί όπου ανήκουν, στην Ελλάδα. Ο Έλληνας πρωθυπουργός είχε μιλήσει την Κυριακή στο BBC και είχε επαναλάβει τις πάγιες θέσεις της Ελλάδας για το θέμα, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Πώς θα σας φαινόταν να κόβαμε τη Μόνα Λίζα στα δύο;».

Η ακύρωση της συνάντησης έγινε χθες το βράδυ, την ώρα που ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε ραντεβού με τον ηγέτη της αντιπολίτευσης στη Βρετανία, Κιρ Στράμερ, ο οποίος έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θα μπει εμπόδιο σε πιθανή συμφωνία μεταξύ Αθήνας και Βρετανικού Μουσείου.