Δεν είναι το μόνο ανησυχητικό στοιχείο το γεγονός ότι οι κινεζικές υγειονομικές αρχές δεν έχουν καταφέρει να εντοπίσουν την αιτία για την μαζική αύξηση κρουσμάτων άτυπης πνευμονίας σε παιδιά, κυρίως στη Βόρεια Κίνα και στο Πεκίνο. Οι Κινέζοι ειδικοί επιστήμονες έχουν ανησυχήσει σφόδρα και από το γεγονός ότι τα περιστατικά αυτής της νέας άτυπης πνευμονίας δεν ανταποκρίνονται στα συνήθη αντιβιοτικά.

Συγκεκριμένα, ακόμη και σε ποσοστά έως 60% - 70% των περιπτώσεων ενηλίκων και ακόμη και έως 80% των περιπτώσεων σε παιδιά δεν ανταποκρίνονται στο γνωστό αντιβιοτικό φάρμακο, αζιθρομυκίνη, καθώς και σε και άλλα φάρμακα από την ίδια κατηγορία αντιβιοτικών, δήλωσε στο Πεκίνο ο Yin Yudong, γιατρός μολυσματικών ασθενειών στο Chaoyang.

Αυτό πυροδότησε μια βιασύνη από ανήσυχους γονείς στα κορυφαία παιδικά νοσοκομεία σε ορισμένες κινεζικές μεγαλουπόλεις. Οι αναφορές των τοπικών μέσων ενημέρωσης έδειξαν ότι πολλά αναγνωρισμένα παιδιατρικά ιατρικά κέντρα στο Πεκίνο γεμίζουν με γονείς και άρρωστα παιδιά, ενώ ο χρόνος που χρειάζονται οι οικογένειες για να δουν έναν γιατρό επειγόντων περιστατικών εκτείνεται σε ορισμένες περιπτώσεις σε περισσότερες από... επτά ώρες.