Ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Ισραήλ δήλωσε αργά το βράδυ της Τετάρτης ότι η απελευθέρωση των ομήρων στο πλαίσιο μιας προσωρινής συμφωνίας εκεχειρίας με τους επικεφαλής της Χαμάς, που διοικούν τη Γάζα, δεν θα γίνει πριν από την Παρασκευή.

"Οι διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση των αιχμαλώτων μας προχωρούν και συνεχίζονται διαρκώς", δήλωσε ο Ισραηλινός σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας Τζάχι Χανέγκμπι σε ανακοίνωση που εκδόθηκε από το γραφείο του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου.

"Η έναρξη της απελευθέρωσης θα προχωρήσει σύμφωνα με την αρχική συμφωνία μεταξύ των πλευρών, και όχι πριν από την Παρασκευή", δήλωσε ο Χανέγκμπι.


"Ανεπαρκής" μια ανθρωπιστική παύση 4 ημερών σύμφωνα με ΜΚΟ και τη Διεθνή Αμνηστία

Το ενδεχόμενο μιας ανθρωπιστικής παύσης διάρκειας 4 ημερών, την οποία προβλέπει η συμφωνία που επετεύχθη μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς, είναι «ανεπαρκές» προκειμένου να εισέλθει η βοήθεια που είναι απαραίτητη στη Λωρίδα της Γάζας, εκτίμησαν σήμερα μη κυβερνητικές οργανώσεις.

«Είναι ανεπαρκές και σίγουρα δεν είναι αρκετό σε ό,τι αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα», επισήμανε ο Πολ Ο΄ Μπράιαν, εκτελεστικός διευθυντής της Διεθνούς Αμνηστίας στις ΗΠΑ, κατά τη διάρκεια μιας βιντεοδιάσκεψης στην οποία συμμετείχαν επίσης οι οργανώσεις Handicap international, Oxfam, Γιατροί Χωρίς Σύνορα, Γιατροί του Κόσμου και Save the Children.

«Σε 4 ημέρες, δεν μπορούμε να μεταφέρουμε τρόφιμα σε 2 εκατομμύρια ανθρώπους, να προσφέρουμε φροντίδα σε 2 εκατομμύρια ανθρώπους», επισήμανε η Ντανίλα Ζίζι, υπεύθυνη της Handicap International, εκτιμώντας πως πρόκειται για «μια σταγόνα στον ωκεανό».

Οι ΜΚΟ απευθύνουν έκκληση για την εγκαθίδρυση μιας «κατάπαυσης του πυρός», όπως και το άνοιγμα άλλων εισόδων στη Λωρίδα της Γάζας πέραν εκείνης της Ράφα, στα σύνορα με την Αίγυπτο, ώστε να μπορέσουν να φθάσουν σε περισσότερες περιοχές των παλαιστινιακών εδαφών.

Με την ανθρωπιστική παύση που προβλέπει η συμφωνία, «θα μπορέσουμε να μεταφέρουμε φάρμακα, καύσιμα, όμως δεν θα μπορέσουμε να τα χρησιμοποιήσουμε σωστά και να φθάσουμε στους ανθρώπους που τα χρειάζονται», τόνισε ο γενικός διευθυντής των Γιατρών του Κόσμου Ζοέλ Ουελέρ.

Οι μη κυβερνητικές οργανώσεις επανέλαβαν, επίσης, την καταδίκη τους για τους βομβαρδισμούς εναντίον νοσοκομείων και άλλων δομών υγείας, καταγγέλλοντας τον θάνατο πολλών μελών τους.

«Τα νοσοκομεία δεν θα πρέπει ποτέ, υπό οποιεσδήποτε συνθήκες, να αποτελούν στόχους», δήλωσε η Αβρίλ Μπενουά, γενική διευθύντρια των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στις ΗΠΑ.

Διαβάστε ακόμα: Ισραήλ: Το παρασκήνιο των μυστικών διαπραγματεύσεων για τη συμφωνία με τη Χαμάς για τους 50 ομήρους


Ο Λευκός Οίκος ελπίζει ότι εκατοντάδες φορτηγά με βοήθεια θα φθάσουν στη Γάζα τις επόμενες ημέρες

Ο Λευκός Οίκος ελπίζει πως αρκετές εκατοντάδες ακόμη φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια που μεταφέρουν τρόφιμα, νερό και φάρμακα θα φθάσουν στη Γάζα μέσα στις επόμενες ημέρες, μεσούσης της σύγκρουσης με το Ισραήλ, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας Τζον Κίρμπι.

Παράλληλα στο Κάιρο, η αιγυπτιακή προεδρία ανακοίνωσε ότι ο πρόεδρος 'Αμπντελ Φάταχ αλ-Σίσι έλαβε ένα τηλεφώνημα από τον πρόεδρο των ΗΠΑ στο οποίο ο Τζο Μπάιντεν ευχαρίστησε τον Σίσι για τον ρόλο της Αιγύπτου στην κοινή διαμεσολάβηση που οδήγησε στην επίτευξη ανθρωπιστικής εκεχειρίας στη Λωρίδα της Γάζας.


Το Ισραήλ κατέστρεψε 400 υπόγειες σήραγγες της Χαμάς

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε πως, από την αρχή του πολέμου, στις 7 Οκτωβρίου, έχει καταστρέψει γύρω στις 400 υπόγειες σήραγγες της ισλαμιστικής παλαιστινιακής οργάνωσης Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.

Πολλές σήραγγες βρίσκονταν κάτω από νοσοκομεία, σχολεία και κατοικίες, ανακοίνωσαν σήμερα οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις.

Σύμφωνα με ισραηλινές πληροφορίες, υπάρχει ένα δίκτυο σηράγγων στο υπέδαφος της Λωρίδας της Γάζας, το οποίο εκτείνεται σε μήκος περίπου 45 χιλιομέτρων ενώ το εύρος του είναι από 6 ως 14 χιλιόμετρα. Η Λωρίδα της Γάζας έχει πληθυσμό περίπου 2,2 εκατομμυρίων ανθρώπων.
Μερικές από τις σήραγγες είναι ενισχυμένες με μπετόν και ηλεκτροδοτούνται. Κατά μέσο όρο έχουν ύψος 2 μέτρα και πλάτος 1 μέτρο, όμως μερικές είναι επίσης αρκετά μεγάλες για οχήματα.

Για να αντέχουν στις ισραηλινές αεροπορικές επιθέσεις, μερικές βρίσκονται σε βάθος δεκάδων μέτρων. Σύμφωνα με το Ισραήλ, πολλές είσοδοι των σηράγγων αυτών βρίσκονται σε κτίρια κατοικιών ή σε τζαμιά.

Ο ισραηλινός στρατός λέει πως ανακάλυψε μια σήραγγα της Χαμάς στο χώρο του Νοσοκομείου Σίφα, του μεγαλύτερου της Γάζας. Το πηγάδι που ανακαλύφθηκε οδηγεί σε μια σήραγγα μήκους περίπου 55 μέτρων σε βάθος 10 μέτρων, όπως ανέφερε ο στρατός το σαββατοκύριακο.

Διαβάστε ακόμα: Πόλεμος στο Ισραήλ - IDF: Αυτή είναι η «υπόγεια πολιτεία» των τούνελ κάτω από τη Γάζα