To Iσραήλ περιόρισε σήμερα την αισιοδοξία που εξέφρασαν χθες οι διαμεσολαβητές του Κατάρ, της Αιγύπτου και των ΗΠΑ για πιθανή συμφωνία στο θέμα των ομήρων και της κατάπαυσης του πυρός, μετά την απάντηση που έδωσε η Χαμάς στην πρόταση που έλαβε.

Αξιωματούχος της κυβέρνησης ξεκαθάρισε, μιλώντας στο CNN, πως δεν υπάρχει «καμία πιθανότητα» το Ισραήλ να αποδεχθεί αυτά που αντιπρότεινε η Χαμάς, συνεπώς οι διαπραγματεύσεις οδηγούνται ξανά σε τέλμα.

Μεσανατολικό: Τι περιλαμβάνει η αντιπρόταση της Χαμάς


Η πρόταση της Χαμάς περιλαμβάνει σχέδιο κατάπαυσης του πυρός συνολικής διάρκειας περίπου 4,5 μηνών, το οποίο θα οδηγήσει και στον οριστικό τερματισμό του πολέμου, σε απάντηση στην πρόταση που παρουσίασαν οι διαμεσολαβητές του Κατάρ και της Αιγύπτου και την οποία υποστήριξαν οι ΗΠΑ και το Ισραήλ.

Το σχέδιο της Χαμάς, για το οποίο ενημερώθηκε το Reuters, προβλέπει τρεις φάσεις διάρκειας 45 ημερών η καθεμία.

Σε αυτές, οι άνδρες της οργάνωσης θα ανταλλάξουν τους εναπομείναντες Ισραηλινούς ομήρους που αιχμαλώτισαν στις 7 Οκτωβρίου με Παλαιστίνιους αιχμαλώτους. Παράλληλα θα ξεκινήσει η ανοικοδόμηση της Γάζας, οι ισραηλινές δυνάμεις θα αποχωρούσαν πλήρως και θα επιστρέψουν επίσης στο Ισραήλ τους νεκρούς στρατιώτες.

Ο ΥΠ.ΕΞ. των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, έφτασε τη νύχτα της Τρίτης στο Ισραήλ ύστερα από συνάντηση που είχε με τους ηγέτες των διαμεσολαβητών Κατάρ και Αιγύπτου, στην πιο σοβαρή διπλωματική κίνηση μέχρι στιγμής με στόχο την επίτευξη εκτεταμένης εκεχειρίας.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-cyyvj8p38x3l)

Σύμφωνα με την αντιπρόταση της Χαμάς, όλες οι Ισραηλινές γυναίκες όμηροι, οι άνδρες κάτω των 19 ετών, οι ηλικιωμένοι και οι άρρωστοι θα απελευθερωθούν κατά την πρώτη φάση των 45 ημερών με αντάλλαγμα την απελευθέρωση Παλαιστινίων γυναικών και παιδιών από τις ισραηλινές φυλακές.

Οι υπόλοιποι άνδρες όμηροι θα απελευθερωθούν κατά τη διάρκεια της δεύτερης φάσης, ενώ οι νεκροί θα παραδοθούν σε Ισραήλ και Χαμάς στην τρίτη φάση. Μέχρι το τέλος της τρίτης φάσης η Χαμάς εκτιμά ότι οι αντιμαχόμενες πλευρές θα έχουν καταλήξει σε συμφωνία για τον τερματισμό του πολέμου.

Η οργάνωση, η οποία κυβερνά τη Γάζα, τονίζει στην πρότασή της ότι επιθυμεί την απελευθέρωση 1.500 κρατουμένων, το ένα τρίτο των οποίων θέλει να προέρχεται από τον κατάλογο των Παλαιστινίων στους οποίους έχει επιβληθεί ισόβια κάθειρξη από το Ισραήλ.

Η εκεχειρία θα αυξήσει επίσης τη ροή τροφίμων και άλλης βοήθειας προς τους άμαχους της Γάζας, οι οποίοι είναι αντιμέτωποι με την πείνα και τρομερές ελλείψεις σε βασικά αγαθά.