Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στον πόλεμο του Ισραήλ. Το Ισραήλ προχωρεί συνεχώς στη Γάζα και κατακτά νέους στόχους. Ο νέος στόχος του Ισραήλ είναι η πόλη Χαν Γιούνες. Οι αεροπορικές δυνάμεις του Ισραήλ έκαναν ρίψη φυλλαδίων στη διάρκεια της νύχτας μέχρι σήμερα τα ξημερώματα σε περιοχές ανατολικά της πόλης Χαν Γιούνες στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, προειδοποιώντας τους πολίτες να εκκενώσουν την περιοχή και να μεταβούν σε καταφύγια για τη δική τους ασφάλεια, αφήνοντας να εννοηθεί ότι επίκεινται στρατιωτικές επιχειρήσεις στην περιοχή.

Παρόμοια φυλλάδια είχαν ήδη ριφθεί πριν από περίπου δύο εβδομάδες, αλλά αυτή τη φορά ακολούθησε ισραηλινό σφυροκόπημα στις ανατολικές συνοικίες.

Διαβάστε επίσης: Οι "παγίδες" στη Μέση Ανατολή και η ανησυχία της Αθήνας - "Αγκάθι" η στάση της Τουρκίας στον πόλεμο στο Ισραήλ

Δεκάδες χιλιάδες εκτοπισμένοι από το βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας έχουν ήδη βρει καταφύγιο στη Χαν Γιούνες, που βρίσκεται στο νότιο τμήμα, σε σχολεία και σκηνές, με αποτέλεσμα να προκαλείται συνωστισμός εν μέσω ελλείψεων σε τρόφιμα και πόσιμο νερό.



Τι έγραφαν τα φυλλάδια του Ισραήλ

 «Για τη δική σας ασφάλεια, πρέπει να εκκενώσετε άμεσα τα σπίτια σας και να κατευθυνθείτε σε γνωστά καταφύγια», έγραφαν τα φυλλάδια αναφέροντας τις συνοικίες Χουζάα, Αμπασάν, Μπανί Σουχάιλα και Αλ Καράρα.

 «Όποιος βρίσκεται κοντά σε τρομοκράτες ή στις εγκαταστάσεις τους εκθέτει σε κίνδυνο τη ζωή του και κάθε σπίτι που χρησιμοποιείται από τρομοκράτες θα στοχοθετηθεί», έγραφαν τα φυλλάδια.

Τα δύο τρίτα του πληθυσμού των 2,3 εκατομμυρίων κατοίκων της Λωρίδας της Γάζας έχουν μείνει άστεγοι εξαιτίας του πολέμου και κάθε διαθέσιμος χώρος στη Χαν Γιούνες και σε άλλες νότιες πόλεις είναι ήδη κατάμεστος.

Ο επικεφαλής της 'Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα δήλωσε σήμερα ότι το ξέσπασμα μολυσματικών νόσων και η πείνα φαντάζουν αναπόφευκτα, δεδομένων των τραγικών συνθηκών διαβίωσης και του συνωστισμού.

Το Ισραήλ έχει επίσης κάνει ρίψεις φυλλαδίων στη βόρεια Γάζα για να αυξήσει την πίεση στους πολίτες να μετακινηθούν και εκατοντάδες χιλιάδες κάτοικοι το έχουν κάνει, ένας μαζικός εκτοπισμός που πολλοί Παλαιστίνιοι φοβούνται ότι μπορεί να γίνει μόνιμος.

 

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ