Μεγάλη ανησυχία επικρατεί στην Αθήνα για την τροπή που παίρνουν τα πράγµατα στη Μέση Ανατολή. Η στρατηγική σχέση µε το Ισραήλ δεν αµφισβητείται, αλλά γίνεται αντιληπτό ότι η καταστροφή της Γάζας αλλάζει τη διεθνή κοινή γνώµη και εκτιµάται ότι -αν δεν σταµατήσει- θα φέρει σε δύσκολη θέση όλες τις δυτικές κυβερνήσεις. Η ανησυχία µεγάλωσε µετά την τελευταία επίσκεψη του Αµερικανού ΥΠ.ΕΞ., Αντονι Μπλίνκεν, ο οποίος γύρισε στην Ουάσινγκτον µε άδεια χέρια.

Το Ισραήλ δείχνει ότι δύσκολα θα συµβάλει στην παρούσα φάση σε εκεχειρία και θα αποδεχθεί τη λύση των δύο κρατών. Ετσι, η ∆ύση µπορεί να βρεθεί αντιµέτωπη µε ένα αδιέξοδο, το οποίο τροφοδοτεί την ισλαµική τροµοκρατία, την επιθετικότητα του Ιράν και τις γεωπολιτικές φιλοδοξίες της Μόσχας, εσχάτως και της Αγκυρας. Η Αθήνα, που είχε κάνει µια ξεκάθαρα φιλοδυτική επιλογή στον πόλεµο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας και είχε βγει φανερά κερδισµένη, συνειδητοποιεί ότι ο πόλεµος στη Μέση Ανατολή είναι πιο σύνθετη υπόθεση, καθώς αλλάζει ευρύτερα το σκηνικό και φέρνει τη ∆ύση σε εξαιρετικά άβολη θέση.

Η µεγαλύτερη ανησυχία σχετίζεται µε τη στάση της Τουρκίας. Το τελευταίο πράγµα που επιθυµεί η κυβέρνηση είναι ένα πισωγύρισµα στα Ελληνοτουρκικά και µια Αγκυρα που θα κινείται σε τροχιά σύγκρουσης µε τη ∆ύση.

*Δημοσιεύθηκε στο ένθετο ‘’Secret’’ της εφημερίδας «Παραπολιτικά» στις 11/11