Δεν πίστευαν στα μάτια τους οι επισκέπτες του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας στο Λονδίνο της Βρετανίας όταν είδαν δυο ανθρώπους να ψεκάζουν με πορτοκαλί άνθος αραβοσίτου το ομοίωμα ενός δεινοσαύρου.

Αργότερα αποδείχθηκε ότι επρόκειτο για ακτιβιστές που αποφάσισαν να βάψουν πορτοκαλί τον δεινόσαυρο σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την παραγωγή και χρήση πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Οι δράστες της… βαφής του δεινόσαυρου στο βρετανικό μουσείο ήταν ένας γαστρεντερολόγος και ένας φυσιοθεραπευτής που θέλησαν να διαμαρτυρηθούν για τη στάση της κυβέρνησης της χώρας στα θέματα αυτά και να απαιτήσουν να σταματήσει το κράτος κάθε παραγωγή και χρήση τους.

Οι ακτιβιστές ήταν μέλη της οργάνωσης «Just Stop Oil». Ο λόγος για το γαστρεντερολόγο Γουίλ Στέιμπλφορθ και τον φυσιοθεραπευτή Στιβ Φέι, που έβαψαν με πορτοκαλί χρώμα από άνθος αραβοσίτου το ομοίωμα του σκελετού του δεινόσαυρου Patagotitan mayorum, ύψους 7,9 μέτρων, που βρίσκεται στο βρετανικό μουσείο.

Οι δυο διαδηλωτές άνοιξαν επίσης ένα πανό που έγραφε «Για το καλό της υγείας – Σταματήστε το πετρέλαιο» και στη συνέχεια προχώρησαν σε καθιστική διαμαρτυρία περιμένοντας την αστυνομία να φτάσει. Και οι δύο συνελήφθησαν ως ύποπτοι για εγκληματική ζημία.


Το ομοίωμα του δεινόσαυρου είναι κεντρικό στην έκθεση «The Titanosaur: Life as the Biggest Dinosaur», η οποία παρέμεινε κλειστή για το κοινό την υπόλοιπη ημέρα, σύμφωνα με την εφημερίδα The Telegraph.

Ο σκελετός κατασκευάστηκε με απολιθώματα που ανακαλύφθηκαν στη Νότια Αμερική το 2014 και είναι δάνειο από το Μουσείο Παλαιοντολογίας Egidio Feruglio, κέντρο επιστημονικής έρευνας και έκθεσης στο Τρελέου της Αργεντινής.