Δύο νεαρές ακτιβίστριες… «κόλλησαν» τον εαυτό τους σε πίνακα του Ισπανού καλλιτέχνη Φρανθίσκο Γκόγια στο Μουσείο Πράδο της Μαδρίτης, στην τελευταία διαμαρτυρία τους για την κλιματική αλλαγή, το Σάββατο.

Οι ακτιβίστριες, που ανήκουν στο κίνημα «Futuro Vegetal», έγραψαν δίπλα από τον πίνακα του Γκόγια, «Η γυμνή Μάχα», το μήνυμα «+1,5 βαθμούς Κελσίου» και κόλλησαν τις παλάμες τους με κόλλα στους δύο πίνακες, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την κλιματική αλλαγή και τις συνέπειες της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

«Την περασμένη εβδομάδα τα Ηνωμένα Έθνη αναγνώρισαν την αδυναμία περιορισμού της υπερθέρμανσης του πλανήτη κάτω από 1,5 βαθμούς Κελσίου σε σύγκριση με τα προβιομηχανικά επίπεδα σύμφωνα με τη Συμφωνία του Παρισιού», έγραψαν οι «Futuro Vegetal» σε ένα tweet τους, εξηγώντας τον λόγο της συγκεκριμένης δράσης.


Μάστιγα ο «ακτιβισμός» κατά των έργων τέχνης

Το βίντεο από τη σκηνή φαίνεται να δείχνει το προσωπικό του μουσείου να προσπαθεί να σταματήσει τους περαστικούς που βιντεοσκοπούν τη διαμαρτυρία, ενώ δεν φαίνεται να έχει προκληθεί ζημιά σε κανέναν πίνακα από την ακτιβιστική δράση.

Η τελευταία διαμαρτυρία ακολουθεί το τέλος ενός περιστατικού τον περασμένο μήνα, στο οποίο ακτιβιστές της «Just Stop Oil» πέταξαν χυμό ντομάτας σε πίνακα του Βίνσεντ Βαν Γκογκ στην Εθνική Πινακοθήκη του Λονδίνου.

Μέρες αργότερα, ακτιβιστές για το κλίμα πέταξαν πουρέ πατάτας σε ένα πίνακα του Μονέ στη Γερμανία.

Πιο πρόσφατα, την Παρασκευή, μια ομάδα ακτιβιστών πέταξε σούπα σε ένα αριστούργημα του Βίνσεντ Βαν Γκογκ στη Ρώμη.