Ακτιβιστές για το κλίμα «έβαψαν» χθες τη λιμνοθάλασσα της Βενετίας πράσινη. Επίσης, οι Ιταλοί διαδηλωτές από την ομάδα Extinction Rebellion εθεάθησαν να κρέμονται από τη γέφυρα Ριάλτο πάνω από το κανάλι με τη βοήθεια σκληρών καπέλων και σχοινιών αναρρίχησης, ενώ κρατούσαν ένα πανό που έγραφε: "COP28: Ενώ η κυβέρνηση μιλάει, εμείς κρέμονται από μια κλωστή". Ανάλογες κινητοποιήσεις οργανώθηκαν στην Ρώμη, στο Μιλάνο και στο Τορίνο.


Οι 28 ακτιβιστές που έβαψαν τη λιμνοθάλασσα της Βενετίας κατηγορούνται για σειρά αδικημάτων. Πιο αναλυτικά, τα μέλη της οργάνωσης Extinction Rebellion κατηγορούνται από την εισαγγελία της Γαληνοτάτης για διακοπή λειτουργίας των πλωτών μέσων μεταφοράς, διαδήλωση η οποία δεν είχε λάβει την προβλεπόμενη άδεια, για διάχυση επικίνδυνων ουσιών, αλλά και για άσκηση βίας.

Οι περισσότεροι από είκοσι ακτιβιστές, προσήχθησαν χθες στην αστυνομική διεύθυνση της Βενετίας, όπου και παρέμειναν για έξι ώρες.

Για πέντε από αυτούς, εκδόθηκε και απόφαση η οποία προβλέπει ότι δεν θα μπορούν να επιστρέψουν στην Βενετία, για τα επόμενα τέσσερα χρόνια.

Η οργάνωση υπογραμμίζει ότι «πρόκειται για κατηγορίες που δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα και με την δράση τους».

Με πληοροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ και Daily Mail