Σε εξέλιξη είναι ένα τεράστιο ανθρωποκυνηγητό στις Βρυξέλλες για τη σύλληψη του δράστη της επίθεσης στο κέντρο των Βρυξελλών, ο οποίος φωνάζοντας «Αλλάχου Άκμπαρ» σκότωσε δύο Σουηδούς οπαδούς της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου της χώρας τους και τραυμάτισε άλλον έναν.

Ο δράστης, μέλος του ISIS, όπως δήλωσε σε πολλά βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης διαφεύγει της σύλληψης. Σε εικόνες που τράβηξε κάτοικος της περιοχής, διακρίνεται ο τζιχαντιστής με ένα φωσφορίζον πορτοκαλί μπουφάν και ένα λευκό κράνος, ένα όπλο στο χέρι. Κατεβαίνοντας από ένα σκούτερ, φέρεται να πυροβόλησε πολλές φορές στο δρόμο προτού κυνηγήσει άτομα που είχαν βρει καταφύγιο στην είσοδο ενός κτιρίου και στη συνέχεια διέφυγε με το σκούτερ του. 

Σε ένα βίντεο με έντονη τυνησιακή προφορά, ο δράστης ανέλαβε την ευθύνη της επίθεσης εξηγώντας στα αραβικά ότι είναι μέλος του Ισλαμικού Κράτους και κομπάζει ότι σκότωσε τρεις Σουηδούς.

Ο δράστης ταυτοποιήθηκε ως ο 45χρονος Αμπντεσαλέμ Λασουέντ, τυνησιακής καταγωγής από το προάστιο Schaerbeek των Βρυξελλών. 

Όπως επιβεβαίωσε νωρίς το πρωί στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο Βέλγος πρωθυπουργός Αλεξάντερ Ντε Κρόο ο δράστης βρισκόταν παράτυπα στο Βέλγιο. Είχε αιτηθεί άσυλο το 2019, αλλά το αίτημά του απορρίφθηκε. Είχε απομακρυνθεί από το δήμο όπου διέμενε το 2021 και ως εκ τούτου οι Αρχές δεν μπόρεσαν να του επιδώσουν την εντολή να εγκαταλείψει στη χώρα.

Γνωστός στη βελγική αστυνομία ο τζιχαντιστής του ISIS 

Ο δράστης είναι γνωστός στην αστυνομία του Βελγίου για εμπορία ανθρώπων, παράνομη διαμονή και διακινδύνευση της κρατικής ασφάλειας. Το 2016, μια ξένη υπηρεσία τον ανέφερε ως ριζοσπαστικοποιημένο, έτοιμο να πολεμήσει σε ζώνη σύγκρουσης για την τζιχάντ, «αλλά αυτό ήταν μέρος δεκάδων καθημερινών εκθέσεων αυτού του τύπου» εκείνη την εποχή και δεν μπορούσε να γίνει τίποτε εκείνη την εποχή, όπως εξήγησε ο υπουργός Δικαιοσύνης του Βελγίου, Βίνσεντ Βαν Κουίκενμπορν.

Πιο πρόσφατα ο δράστης φέρεται να απείλησε έναν κάτοικο ενός κέντρου ασύλου στο Campine, ο οποίος τον κατήγγειλε και ανέφερε ότι είχε καταδικαστεί για τρομοκρατία στην Τυνησία.

Το Κοινό Κέντρο Πληροφοριών, που δημιουργήθηκε στο Βέλγιο μετά τις επιθέσεις για τη συγκέντρωση πληροφοριών σχετικά με την τρομοκρατία, είχε προγραμματίσει μια συνάντηση για αυτήν ακριβώς την Τρίτη, αλλά έλαβε επίσης πληροφορίες ότι η καταδίκη του αφορούσε σε πράξεις του κοινού ποινικού δικαίου και όχι για τρομοκρατία. «Δεν υπήρχε επομένως εντοπισθείσα επικείμενη τρομοκρατική απειλή», εξήγησε ο Βέλγος υπουργός Δικαιοσύνης.

Και σημείωσε ότι η τρομοκρατική ενέργεια του δράστη δεν φαίνεται να έχει άμεση σχέση με την ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση, έστω κι αν στο βίντεο που ανήρτησε ο Τυνήσιος στον λογαριασμό του στο Facebook, ανέφερε ως κίνητρο την εκδίκηση για την ισλαμοφοβική δολοφονία ενός εξάχρονου Παλαιστινιακής καταγωγής στο Σικάγο των Ηνωμένων Πολιτειών.

Αλλά το γεγονός ότι στοχοθέτησε Σουηδούς αναμφίβολα δεν είναι τυχαίο. Όπως επιβεβαίωσε ο εγκληματολόγος Michaël Dantinne του Πανεπιστημίου της Λιέγης, η εικόνα της Σουηδίας έχει αμαυρωθεί τους τελευταίους μήνες στον μουσουλμανικό κόσμο μετά από πολλά περιστατικά καψίματος Κορανίου.

Σε κόκκινο συναγερμό οι Βρυξέλλες

Οι Βρυξέλλες βρίσκονται στο υψηλότερο επίπεδο συναγερμού μετά τον θάνατο δύο Σουηδών από πυρά ενόπλου στο κέντρο της πόλης χθες το βράδυ.

Σύμφωνα με ομοσπονδιακούς εισαγγελείς, ο φερόμενος ως δράστης, ο οποίος μέχρι το πρωί σήμερα, Τρίτη, παρέμενε ασύλληπτος, ισχυρίστηκε ότι εμπνεύστηκε από το Ισλαμικό Κράτος. 

Σε συνέντευξη Τύπου σήμερα το πρωί, ο Βέλγος πρωθυπουργός, Αλεξάντερ Ντε Κρόο, δήλωσε ότι ο φερόμενος ως δράστης, με καταγωγή από την Τυνησία, «διέμενε παράνομα» στη χώρα, ενώ ανακοίνωσε «ενισχυμένη αστυνομική παρουσία στις Βρυξέλλες».

Ο κ. Ντε Κρόο εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων. Δήλωσε πως είχε επικοινωνία με τον Σουηδό ομόλογό του.

«Αίτηση ασύλου από τον φερόμενο ως δράστη απορρίφθηκε τον Οκτώβριο του 2020», ανέφερε ο Βέλγος υφυπουργός Ασύλου και Μετανάστευσης στην ίδια συνέντευξη Τύπου. 

Ο άνδρας «δεν είχε καταδικαστεί για τρομοκρατία στην Τυνησία, αλλά για αδικήματα του κοινού δικαίου», όπως επισημάνθηκε στη συνέντευξη Τύπου, ενώ δεν υπήρξε καμία «συγκεκριμένη ένδειξη» για ριζοσπαστικοποίηση του υπόπτου. 

Το περιστατικό σημειώθηκε τη στιγμή που η εθνική ομάδα ποδοσφαίρου της Σουηδίας αντιμετώπιζε το Βέλγιο στο στάδιο King Baudouin, περίπου 5 χιλιόμετρα μακριά. Ο αγώνας διακόπηκε στο ημίχρονο και το πλήθος έλαβε οδηγίες να παραμείνει στο γήπεδο.

27815382
27815403
27815405
27815407


Επίθεση στις Βρυξέλλες: Πιθανό το τρομοκρατικό κίνητρο

Eπίσης, ο Βέλγος πρωθυπουργός ανέφερε ότι επετράπη στους φιλάθλους του ποδοσφαίρου που ήταν στο στάδιο King Baudouin να φύγουν μόνο αφού κρίθηκε πως ήταν ασφαλές. Τόνισε ότι την έρευνα διενεργεί η ομοσπονδιακή εισαγγελία, λόγω του πιθανού τρομοκρατικού κινήτρου.

Το επίπεδο απειλής βρίσκεται στο «4» στις Βρυξέλλες – κάτι που σημαίνει αυξημένη αστυνομική παρουσία και επιπλέον προστασία σε ευαίσθητα σημεία που συνδέονται με τη Σουηδία.

Ο πρωθυπουργός Ντε Κρόο συνέστησε σθεναρά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί. Επαγρύπνηση απαιτείται και στην υπόλοιπη χώρα, όπου το επίπεδο συναγερμού βρίσκεται στο «3». Θα υπάρξουν επιπλέον έλεγχοι και τα μέτρα θα επαναξιολογηθούν αργότερα σήμερα, διευκρίνισε.