Πυραυλοκίνητο αεροπλάνο επρόκειτο να μεταφερθεί, με αεροσκάφος διπλής ατρακτού, στο Νέο Μεξικό, προκειμένου να απογειωθεί για ένα ταξίδι στην άκρη του Διαστήματος

Δύο συνταγματάρχες της ιταλικής πολεμικής αεροπορίας και ένας αεροδιαστημικός μηχανικός από το Εθνικό Συμβούλιο Έρευνας της Ιταλίας συνάντησαν τον εκπαιδευτή της Virgin Galactic και τους δύο πιλότους του διαστημοπλάνου για να ξεκινήσουν το ταξίδι τους.



Η πτήση σηματοδοτεί μια αποφασιστική στιγμή για τη Virgin Galactic Holding Inc, την επιχείρηση διαστημικού τουρισμού που ίδρυσε ο Βρετανός δισεκατομμυριούχος Ρίτσαρντ Μπράνσον το 2004, καθώς εγκαινιάζονται οι εμπορικές πτήσεις, ύστερα από πολλά χρόνια αναποδιών.

Η Virgin ακολουθεί, έτσι, τα βήματα της Blue Origin του Τζεφ Μπέζος και της SpaceX του, επίσης, δισεκατομμυριούχου Έλον Μασκ.

Όλες απευθύνονται σε επιφανείς πελάτες, πρόθυμους να πληρώσουν μεγάλα χρηματικά ποσά για να βιώσουν τη μοναδική -και επικίνδυνη- εμπειρία.

Η αποστολή της Πέμπτης, ωστόσο, έχει χαρακτηριστεί «επιστημονική», καθώς οι επιβαίνοντες θα συλλέξουν στοιχεία και να καταγράψουν τον τρόπο με τον οποίο ορισμένα υγρά και στερεά αναμειγνύονται σε συνθήκες μικροβαρύτητας.

Για τον συνταγματάρχη της ιταλικής πολεμικής αεροπορίας, Γουόλτερ Βιλαντέι, που έχει οριστεί κυβερνήτης, η πτήση με το διαστημόπλοιο «VSS Unity» αποτελεί μέρος της εκπαίδευσής του ως αστροναύτη για μια μελλοντική αποστολή στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.



Το «Unity» αποσπάται του μητρικού σκάφους σε ύψος περίπου 50.000 ποδών (15,24 χιλιόμετρα) και στη συνέχεια οι πιλότοι αναφλέγουν τον κινητήρα για να στείλουν το πυραυλοκίνητο αεροπλάνο σε μια σχεδόν κατακόρυφη άνοδο. Κινούνται με ταχύτητα περίπου τριπλάσια απ΄αυτή του ήχου για να φτάσουν προς το σκοτάδι του Διαστήματος.

Στο απόγειο της πτήσης, το πλήρωμα θα κλείσει τον κινητήρα και θα βιώσει μερικά λεπτά έλλειψης βαρύτητας, πριν το σκάφος ξεκινήσει τη διαδικασία της επιστροφής. Ολόκληρη η πτήση, από την απογείωση έως την προσγείωση, δεν θα διαρκέσει περισσότερο από 90 λεπτά.

Τον Ιούλιο του 2021, είχε γίνει δοκιμαστική πτήση του «Unity» στην οποία συμμετείχε ο ίδιος ο Μπράνσον, μαζί με άλλα πέντε μέλη του προσωπικού της Virgin Galactic. Εκείνη την εποχή, η εταιρεία σχεδίαζε να αρχίσει τις πτήσεις από το 2022, αλλά ο προγραμματισμός άλλαξε.



Αν όλα κυλήσουν ομαλά, το «Unity» θα πετάξει ξανά στις αρχές Αυγούστου και ύστερα θα διατίθενται μηνιαίες πτήσεις. Η Virgin Galactic δήλωσε ότι έχει ήδη έναν κατάλογο 800 πελατών και χρεώνει το ταξίδι από 250.000 έως 450.000 δολάρια, ανάλογα με τη θέση.



Τελικό όραμα είναι η δημιουργία ενός αρκετά μεγάλου στόλου που θα κάνει 400 πτήσεις ετησίως.

Πηγή: lifo.gr, Guardian