Ο δρ Τζέφρι Χίντον είναι πρωτοπόρος της τεχνητής νοηµοσύνης. Το 2012, µαζί µε δύο µεταπτυχιακούς φοιτητές του στο Πανεπιστήµιο του Τορόντο, δηµιούργησαν την τεχνολογία που έγινε το πνευµατικό «θεµέλιο» για τα συστήµατα τεχνητής νοηµοσύνης (Α.Ι.), που οι κολοσσοί της τεχνολογίας πιστεύουν ότι είναι το κλειδί για το µέλλον τους. Εδώ και λίγες ηµέρες, ωστόσο, εντάχθηκε επίσηµα σε µια αυξανόµενη οµάδα επικριτών, που λένε ότι αυτές οι εταιρείες τρέχουν προς τον όλεθρο µε την επιθετική τους καµπάνια για τη δηµιουργία προϊόντων που βασίζονται στην τεχνητή νοηµοσύνη.

Ο δρ Χίντον παραιτήθηκε από την Google, όπου εργάστηκε για περισσότερο από µία δεκαετία, και έγινε µία από τις πιο σεβαστές φωνές στον τοµέα, ώστε να µπορεί να µιλάει ελεύθερα για τους κινδύνους της A.I. Ενα κοµµάτι του εαυτού του, είπε, µετανιώνει τώρα για το έργο της ζωής του. «Παρηγορώ τον εαυτό µου µε την κανονική δικαιολογία: Αν δεν το είχα κάνει εγώ, κάποιος άλλος θα το έκανε», είπε µεταξύ άλλων κατά τη διάρκεια µιας εκτενούς συνέντευξης ο «νονός της A.I.». Η άµεση ανησυχία του είναι ότι το ∆ιαδίκτυο θα πληµµυρίσει από ψευδείς φωτογραφίες, βίντεο και κείµενα και ο µέσος άνθρωπος «δεν θα µπορεί πλέον να γνωρίζει τι είναι αλήθεια». Ανησυχεί επίσης ότι οι τεχνολογίες Α.Ι. θα ανατρέψουν µε τον καιρό την αγορά εργασίας. Σήµερα, τα chatbots όπως το ChatGPT τείνουν να συµπληρώνουν τους ανθρώπους-εργαζοµένους, αλλά θα µπορούσαν να αντικαταστήσουν τους δικηγόρους, τους προσωπικούς βοηθούς, τους µεταφραστές και άλλους που χειρίζονται εντατικές εργασίες. «Αποµακρύνει τη βαρετή δουλειά», είπε. «Μπορεί όµως να αφαιρέσει περισσότερα από αυτό». Και, τέλος, ανησυχεί ότι οι µελλοντικές εκδόσεις της τεχνολογίας αποτελούν απειλή για την ίδια την ανθρωπότητα. Τρέµει την ηµέρα που τα πραγµατικά αυτόνοµα όπλα (αυτά τα ροµπότ-δολοφόνοι) θα γίνουν πραγµατικότητα.

«Αυτά τα πράγµατα θα µπορούσαν στην πραγµατικότητα να γίνουν πιο έξυπνα από τους ανθρώπους - µερικοί άνθρωποι το πίστευαν αυτό», είπε. «Αλλά οι περισσότεροι νόµιζαν ότι ήταν πολύ µακριά. Και εγώ νόµιζα ότι ήταν πολύ µακριά. Νόµιζα ότι ήταν 30 µε 50 χρόνια ή και περισσότερο µακριά. Προφανώς δεν το σκέφτοµαι πια αυτό», τόνισε στην πιο συγκλονιστική παραδοχή της συνέντευξής του, που κάνει τα τελευταία 24ωρα τον γύρο του κόσµου. Πολλοί άλλοι ειδικοί, συµπεριλαµβανοµένων πολλών µαθητών και συναδέλφων του, λένε ότι αυτή η απειλή είναι υποθετική. Αλλά ο δρ Χίντον πιστεύει ότι ο αγώνας ανάµεσα στην Google, τη Microsoft και άλλους κολοσσούς θα κλιµακωθεί σε έναν παγκόσµιο αγώνα, που δεν θα σταµατήσει χωρίς κάποιου είδους παγκόσµια ρύθµιση. Αυτό όµως µπορεί να είναι αδύνατο. Σε αντίθεση µε τα πυρηνικά όπλα, είπε, δεν υπάρχει τρόπος να γνωρίζουµε εάν εταιρείες ή χώρες εργάζονται κρυφά στην εν λόγω τεχνολογία. Ο ίδιος ελπίζει απλώς ό τι οι κορυφαίοι επιστήµονες του κόσµου θα συνεργαστούν για να ελέγξουν την τεχνολογία. «∆εν νοµίζω ότι πρέπει να την αυξήσουν περισσότερο µέχρι να καταλάβουν αν µπορούν να την ελέγξουν».

*Δημοσιεύθηκε στα Παραπολιτικά στις 6/5/2023.