Συνάντηση κορυφής για συνεργασία µε την Κίνα στον τοµέα της Τεχνητής Νοηµοσύνης πραγµατοποίησε η Microsoft , µία ακόµα πράξη που δείχνει τη διάθεση κατευνασµού επί του παρόντος στις σχέσεις Ουάσινγκτον - Πεκίνου.

Συγκεκριµένα, ο πρόεδρος της εταιρείας, Μπραντ Σµιθ, συνοµίλησε εκτενώς µε τον υπουργό Εµπορίου της Κίνας, κ. Γουάνγκ, για ευρεία γκάµα θεµάτων σε εµπορικό επίπεδο. Στην ανακοίνωση που εξέδωσε η κινεζική κυβέρνηση αναφέρεται ότι «υπογραµµίζεται η εµπιστοσύνη του Πεκίνου στις αµερικανικές επιχειρήσεις εντός της χώρας», παρά το γεωστρατηγικό µπραντε-φερ, καθώς «προσπαθεί να αναζωογονήσει την οικονοµία της».

Σύµφωνα µε το CNBC, η δέσµευση µεταξύ Σµιθ και Γουάνγκ επήλθε µετά τη συνάντηση Μπάιντεν - Σι Τζινπίνγκ τον Νοέµβριο, σε µια προσπάθεια να συνεργαστούν σε πληθώρα τοµέων και να «ρίξουν τους τόνους» του ανταγωνισµού µεταξύ τους. Οι δύο ηγέτες επιβεβαίωσαν την ανάγκη αντιµετώπισης κινδύνων προερχόµενων από τα προηγµένα συστήµατα Τεχνητής Νοηµοσύνης, µέσω συνεχών επαφών και συνοµιλιών των δύο κυβερνήσεων. Ο Γουάνγκ τόνισε ότι η χώρα δεσµεύεται ως προς την παροχή καλύτερων υπηρεσιών για ξένες επιχειρήσεις, µε το υπουργείο Εµπορίου να ελπίζει πως η Microsoft «θα διαδραµατίσει εποικοδοµητικό ρόλο στη συνεργασία για την Τεχνητή Νοηµοσύνη µεταξύ Κίνας - ΗΠΑ». Από την άλλη, ο Σµιθ τόνισε ότι η εταιρεία προθυµοποιείται να συµµετάσχει ενεργά στον ψηφιακό µετασχηµατισµό της κινεζικής οικονοµίας, µένοντας προσηλωµένη «στην προώθηση της οικονοµικής και εµπορικής συνεργασίας µεταξύ των δύο χωρών».

Η Microsoft θεωρείται ως µία εκ των κορυφαίων στην Τεχνητή Νοηµοσύνη, κάτι που ενίσχυσε την παρουσία της στον τοµέα έπειτα και από τη φερόµενη επένδυση δισεκατοµµυρίων δολαρίων στον προγραµµατιστή του ChatGPT της OpenAI, µε κινεζικούς κολοσσούς, όπως η Alibaba, να έχουν µπει για τα καλά στον ανταγωνισµό του Α.Ι. Ταυτόχρονα, ο εµπορικός ανταγωνισµός ΗΠΑ - Κίνας έχει δηµιουργήσει εντάσεις τα τελευταία χρόνια, µε τη διαµάχη τους να φτάνει στο «peak» όταν η Ουάσινγκτον επιχείρησε τον περιορισµό πρόσβασης του Πεκίνου σε τεχνολογίες όπως οι ηµιαγωγοί αλλά και οι εξαγωγές των ΗΠΑ που στοχεύουν σε τσιπ της Nvidia για την εκπαίδευση µοντέλων Α.Ι. Επίσης, λίγες αµερικανικές τεχνολογικές εταιρείες δραστηριοποιούνται στη χώρα, ενώ χαρακτηριστικά παραδείγµατα αποκλεισµένων εταιρειών αποτελούν η Alphabet της Google και η Meta, µε τις συναντήσεις µεταξύ τους τα τελευταία χρόνια να µειώνονται. 

Δημοσιεύτηκε στα Παραπολιτικά στις 9/12