Το ισλαμοσυντηρητικό Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ξεκινάει σήμερα επισήμως την εκστρατεία του ενόψει των προεδρικών και των βουλευτικών εκλογών, που έχουν προκηρυχθεί για τις 14 Μαΐου.

Μετά τους καταστροφικούς σεισμούς που έπληξαν την Τουρκία και άφησαν πίσω τους χιλιάδες θύματα, τα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν ήδη ξεκινήσει τις εκστρατείες τους για τις εκλογές.

Ύστερα από 20 χρόνια στην κορυφή της τουρκικής πολιτικής σκηνής, αρχικά ως πρωθυπουργός και στη συνέχεια ως πρόεδρος, ο 69χρονος Ερντογάν αντιμετωπίζει μια δύσκολη εκστρατεία.

Παράλληλα, με τις κατηγορίες για κακή διαχείριση κρίσεων μετά τον σεισμό, η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με ετήσιο πληθωρισμό περίπου 50%.


Τρεις οι διεκδικητές του προεδρικού θώκου

Ανάμεσα σε τρεις διεκδικητές της προεδρίας, ο επικεφαλής του κεντροαριστερού Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), ο 74χρονος Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, δείχνει να έχει τις καλύτερες προοπτικές. Ο Κιλιτσντάρογλου είναι ο προεδρικός υποψήφιος ενός συνασπισμού έξι κομμάτων.

Το φιλοκουρδικό Κόμμα της Δημοκρατίας των Λαών (HDP), το οποίο υποστηρίζεται από περίπου το 10% του εκλογικού σώματος, δεν έχει κατεβάσει υποψήφιο. Θεωρείται ότι στηρίζει εμμέσως τον Κιλιτσντάρογλου.

Στην περίπτωση που κανένας από τους υποψηφίους δεν εξασφαλίσει πάνω από 50% των ψήφων στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών, θα ακολουθήσει δεύτερος έπειτα από ένα δεκαπενθήμερο, στις 28 Μαΐου. Περίπου 60,9 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν δικαίωμα ψήφου στην Τουρκία και 3,3 εκατομμύρια στο εξωτερικό. Η μεγάλη τουρκική διασπορά θα μπορεί να ψηφίζει από τις 27 Απριλίου.

*Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ