Η έκρηξη του πληθωρισμού στην Τουρκία, που άγγιξε το 73%, σε συνδυασμό με το ράλι στις τιμές των καυσίμων επιτείνουν την κατάρρευση της οικονομίας της χώρας και δυσκολεύουν αφάνταστα την κατάσταση για τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Στο εκρηκτικό, εσωτερικό τοπίο της Τουρκίας προστίθεται και η συσσωρευμένη φθορά στο πρόσωπο του Προέδρου, ο οποίος βρίσκεται από το 2003 στο τιμόνι της χώρας.

Τελευταίο εύρημα, το οποίο επιβεβαιώνει την υποχώρησή του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις προτιμήσεις της τουρκικής κοινής γνώμης ήταν το αποτέλεσμα της δημοσκόπησης που διενεργήθηκε για λογαριασμό της εφημερίδας «Τζουμχουριέτ».

Σύμφωνα με το γκάλοπ, ο εν ενεργεία Τούρκος Πρόεδρος φαίνεται ότι δεν θα καταφέρει να επανεκλεγεί στην Προεδρία της Τουρκίας, καθώς εμφανίζεται να χάνει από οποιονδήποτε αντίπαλο, στον δεύτερο γύρο των εκλογών.

Τα σενάρια

Συγκεκριμένα, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συγκεντρώνει ποσοστό 36,4% των ψήφων απέναντι στον Μανσούρ Γιαβάς, εκλεγμένο -με το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) - δήμαρχο της Άγκυρας, ο οποίος συγκεντρώνει το 50,3%.

Λίγο μεγαλύτερο ποσοστό συγκεντρώνει ο Ερντογάν, 39,4%, το οποίο ωστόσο δεν του εξασφαλίζει την πρωτιά, σε σύγκριση με τον Εκρέμ Ιμάμογλου, δήμαρχο της Κωνσταντινούπολης, επίσης εκλεγμένο με το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP), ο οποίος συγκεντρώνει το 46,7% των ψήφων.

Το 40,9% συγκεντρώνει ο Ερντογάν απέναντι στην αρχηγό του «Καλού Κόμματος», Μεράλ Ακσενέρ, η οποία ωστόσο, έστω και με μικρή διαφορά, του κλέβει την πρωτιά με 43,2%.

Παράλληλα, το 40,5% συγκεντρώνει ο Ερντογάν αντιμαχόμενος τον ηγέτη των «Κεμαλιστών», Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, με τον Κιλιτσντάρογλου, να συγκεντρώνει το 42,7% των ψήφων.